Reuters Türkiye Raporu: En Güvenilir Haber Kaynağı FOX Haber
Türkiye’de haberlere güven, yüzde 36 olarak hesaplandı. Düşünce kuruluşu ve araştırma merkezi Reuters Enstitüsü, 2022 Dijital Haber Rapor’u yayımlandı. Geleneksel Medyanın yerini yavaş yavaş sosyal medya alıyor. Sosyal medya güven topluyor.
Galerinin tamamı için tıklayınızDüşünce kuruluşu ve araştırma merkezi Reuters Enstitüsü, 2022 Dijital Haber Rapor’u yayımlandı. Gazeteciliğin ve haber tüketiminin 2022 yılındaki durumuna ışık tutan raporun Türkiye bölümünde, değişen medya yapısına dikkat çekildi. Raporda, Türkiye'de ilk defa sosyal medyanın haber kaynağı olarak televizyonun önünde görüldüğü tespit edildi.
Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nün hazırladığı 2022 Dijital Haber Raporu yayımlandı. Raporun Türkiye bölümünde Türk lirasının ABD doları karşısında son bir yılda neredeyse yüzde 50 değer kaybettiği, zorlayıcı ekonomik koşulların gazeteleri de vurduğu aktarıldı. Raporda, ekonomideki olumsuz gidişatın Türk medyasını ciddi bir baskı altına soktuğu, siyasi baskı altında çalışan bağımsız gazetecilerin giderek daha fazla finansal güvenliklerinden endişe ettiği belirtildi. Raporda, "Düşen gelirler ve artan kayıt ve diğer masraflar karşısında çok sayıda gazete hayatta kalmakta zorlanıyor” ifadeleri yer aldı.
“Muhalif ve alternatif medya, ekonomik kriz karşısında hükûmete yakın olanlara oranla kıyasla daha kırılgan durumda” ifadelerinin yer aldığı rapor, hükûmet organizasyonlarının özel olarak hükûmete yakın kurumlara reklam verdiği belirtildi. Fox TV, Tele 1 ve Halk TV örnek verilerek, AKP hükûmetine eleştirel yaklaşan kurumların RTÜK tarafından sık sık ceza aldığı vurgulandı.
Rapor, Türkiye’de siyasi sansürün bağımsız medyaya ek baskı oluşturduğunu belirterek internet medyasının sık sık engellemeler, içerik kaldırma talepleriyle karşı karşıya kaldığı vurgulandı.
Bağımsız medya kuruluşlarının düzenli olarak enflasyonun etkisine ilişkin haberler yaptığı ancak hükûmete yakın medyada emekli maaşındaki artış gibi daha “olumlu” haberlerin yapıldığı belirtildi.
Raporda aynı zamanda öne çıkan bağımsız gazetecilerin haklarında dava açılma, gözaltına alınma riskleriyle karşı karşıya olduğu aktarıldı.
Dijital medya atmosferini inceleyen rapor, sosyal medya üzerinden haber tüketiminin giderek büyüdüğünü, bu durumun bağımsız medya için önemli olduğunu aktardı.
Rapor, Türkiye’de internet üzerinde yalan ve yanlış yönlendiren bilgiye yönelik endişenin yüzde 62 oranında olduğunu ortaya koydu. Reuters’ın anketine katılanların yüzde 53’ü yanlış bilginin çoğunu siyaset alanında gördüğünü söylerken yüzde 46 Koronavirüs yanıtını verdi.
Türkiye’de en çok izlenilen ve takip edilen medya kuruluşlarının sıralandığı raporda, Fox TV’nin en popüler ve en güvenilen haber kaynağı olduğu görüldü. Sözcü ve CNN Türk de popüler yayınlar arasında yer aldı.
İşte, Reuters’ın raporunda Türkiye medyasına ilişkin hazırlanan grafikler:
Televizyon, radyo ve basılı medyada haftalık erişim:
Grafik, sol tarafta haftalık kullanıcı, sağ tarafta haftada en az üç günlük kullanıcı oranını temsil ediyor.