12 Eylül Askeri yönetimi 38 yıl önce soğanın depolarda çürümemesi için hangi kararı çıkarmış…

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, iktidarın bu rekoltesi iyi olan soğana ihracat kısıtlaması getirince, üreticinin elinde kalan ürünün depolarda çürümeye başladığını söyledi.

Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber

CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, 7 Ocak 2020 tarihinde soğan ihracatına getirilen kısıtlama sonrası tonlarca ürünün depolarda kaldığını ve çürümeye başladığını Çorum izlenimleriyle Medyafaresi.com’a anlattı.

38 yıl önce benzer durumun yaşandığı soğanla ilgili askeri yönetimin ürünün depolarda çürümesine karşı çözüm geliştirdiğini belirten Sarıbal, 7 Ocak 1982 tarihli Resmi Gazete kararını da arşivinden çıkardı.

Karara göre, soğan fiyatları düşüp üretici zarar etmeye başlayınca dönemin askeri yönetimi, Tanzim Satış Kooperatifleri ve Tarım Kredi Kooperatifi aracılığıyla soğanın çiftçiden alınması ve böylece üreticinin korunması için karar çıkarıyor.


Söz konusu önleme ilişkin karar 7 Ocak 1982 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanıyor.

Sarıbal, “AKP yönetimi darbe hükümeti kadar bile üreticiyi korumaktan, tarım politikaları oluşturmaktan aciz maalesef” dedi.

CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, soğan üreticilerinin sorunlarını yerinde görmek üzere Çorum’a gitti.

Yaptığı görüşmelerinin ardından bir açıklama yapan CHP’li Sarıbal, 7 Ocak 2020 tarihinde soğan ihracatına getirilen kısıtlama sonrası tonlarca ürünün depolarda kaldığını ve çürümeye başladığını aktardı.

Hükümet yetkililerinin üreticinin sorunlarına acil çözüm bulması gerektiğini belirten Sarıbal’ın açıklamaları şöyle:

İhracat Kısıtlamasını Kaldırın

“AKP’nin plansız programsız tarım politikaları üreticiyi perişan etti, etmeye devam ediyor. 2017 yılında soğan para etmeyince 2018 yılında üretim azaldı. Bunun üzerine 2019 yılında soğan fiyatları aşırı derece yükseldi. Hükümet buna karşılık tedbir olarak tanzim satış çadırları kurarak pahalıya aldığı soğanları vatandaşa sattı.

Bu yıl ise soğan rekoltesi iyi. Ama Saray yönetimi soğan ihracatına kısıtlama getirince, ürün üreticinin elinde kaldı. Pazar (23 Şubat 2020) günü Çorum’da üreticileri ziyaret ettim. Soğanlar depolarda çürümeye başlamış. Üretici perişan.

Orada yaptığım çağrıyı yinelemek isterim; Hükümet bu yıl da üretici için devreye girsin. Üreticinin mağduriyetini gidersin. Ya ihracat kısıtlamasını kaldırsınlar ya da Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla üreticinin soğanını alıp vatandaşa versinler. Aksi takdirde 15-20 gün içinde soğanlar çürüyecek ve çöpe gidecek. Pahalı soğanı ucuz sattıran iktidarı göreve çağırıyoruz. Üreticiye el uzatın.

12 Eylül Yönetimi Yaptı

Bakınız bundan 38 yıl önce benzer bir durum oldu. Soğan fiyatları düşüp üretici zarar etmeye başlayınca dönemin askeri yönetimi, Tanzim Satış Kooperatifleri ve Tarım Kredi Kooperatifi aracılığıyla soğanın çiftçiden alınması ve böylece üreticinin korunması için karar çıkardı. Karar 7 Ocak 1982 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. AKP yönetimi darbe hükümeti kadar bile üreticiyi korumaktan, tarım politikaları oluşturmaktan aciz maalesef.”