Son dakika: 15 Temmuz'dan yeni detaylar! Erdoğan'ın uçağı ile ilgili şaşırtıcı gerçek
Akıncı Hava Üssü'nde 15 Temmuz darbe girişimi gecesi yaşananlara dair hazırlanan iddianamede sürece ilişkin bütün detaylarla birlikte satır aralarına sıkışmış dikkat çekici bilgiler de yer aldı.
Akıncı Hava Üssü'nde 15 Temmuz darbe girişimi gecesi yaşananlara dair hazırlanan iddianamede sürece ilişkin bütün detaylarla birlikte satır aralarına sıkışmış dikkat çekici bilgiler de yer aldı. Akıncı Üssü'nün (eski) Harekât Komutanı Kurmay Albay Ahmet Özçetin, Akıncı Üssü'nde kalkan uçakların 15 Temmuz'dan önce Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın uçağına yakın uçarak 'tehlikeli uçuş' yaptıkları için savunma verdiklerini itiraf etti.
Milliyet'ten Musa Kesler'in haberine göre yazılı ve görüntülü birçok delilin yer aldığı iddianamede zanlılar ifadelerindeki çelişki ve itiraflar da önemli bir yer tutuyor. Zanlılar kendilerini savunmaya çalışırken zaman zaman çelişkiye düşüp birbirini suçlarken, daha önce gerçekleşen olaylarla ilgili de önemli bilgiler veriyor. Bunlardan biri da Akıncı Üssü'nün (eski) Harekât Komutanı Kurmay Albay Ahmet Özçetin... Özçetin, TBMM'yi ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni bombalayan pilotlara komuta eden isimlerden biri. Çetin'e polis sorgusunda 15 Temmuz günü 17.59'da kule ile yaptığı 'Vip uçak geçti mi? Cumhurbaşkanı uçağı geçti mi?' şeklindeki konuşma gösterilerek bu konuşmayı niye yaptığı, o gün Cumhurbaşkanı veya Başbakan'ın uçuşlarıyla ilgili ne tür bir görevi soruldu.
'Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a tehlikeli geçiş'
Özçetin de cevabında 'Cumhurbaşkanı ilgili herhangi bir görevim yoktur. Daha önceden bizim uçaklarımız iki kere Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın uçağına 'tehlikeli geçiş' yaptılar. Bu sebeple savunma verdik. O yüzden sormuş olabilirim. Sürekli olarak bu konuyla ilgili alarmdayız' cevabını verdi. Emekli askeri uzmanlara göre 'tehlikeli geçiş' askeri uçakların sivil havayolu rotalarına yaklaşmaları durumunda gerçekleşen bir durum. Yakınlaşmanın seviyesine göre bu durum riskli ve tehlikeli bir netice doğurabilecek bir 'taciz' olarak değerlendirilebiliyor. Böyle durumlarda, sivil uçak durumu Genelkurmay'a rapor ediyor. Genelkurmay'da 'tehlikeli geçiş' yapan uçağı tespit ederek sorumluların savunmasını alıyor. Özçetin'in ifadesi Akıncı Üssü'nden kalkan uçakların iki kez Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın uçağına yakın geçtikleri, bu nedenle Genelkurmay'a şikayet edildikleri ve konuyla ilgili savunma yaptıklarını ortaya koyuyor.