Son Dakika: 2022 Yılı Asgari Ücreti Açıklanıyor: AGİ Dahil Asgari Ücret Ne Olacak?
Asgari ücret 4. toplantı sonrasında (13 Aralık Pazartesi) kesin olarak duyurulacak. Peki 2022 asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücretin belirlenmesi için 1 Aralık’ta 1. toplantı, 7 Aralık’ta 2. toplantı, 9 Aralık’ta 3. toplantı gerçekleştirildi.
4. Asgari ücret toplantısı 13 Aralık 2021 Pazartesi günü yapılacak.
TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, Milliyet'e yaptığı açıklamada, asgari ücret tespit komisyonunda, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder tarafından kendilerinin ve Türk-İş'in açıklamadığı bir rakamın dile getirildiğini söyledi.
Yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 20-21 seviyesinde olduğuna işaret eden Koç, 3 bin 100 liralık bir asgari ücret telaffuz etmediklerini belirterek, "Asgari ücreti enflasyona karşı koruyacak bir rakam desek, 3 bin 500'lere denk geliyor. Biz 2 aydır bunu söylüyoruz, işçilerin enflasyona ezilmemesi gerektiğini belirtiyoruz" ifadesini kullandı.
2022 yılında geçerli olacak asgari ücret bu toplantının ardından netlik kazanacak. Toplantılar sonrası sendikalar alt sınırlarını açıkladı. Buna göre en yüksek beklenti 4 bin TL ile Türk-İş’ten geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, işçi ve
işverenden gelen önerileri Cumhurbaşkanı Erdoğan'la da paylaştı. Yapılan görüşmeler sonrası Pazartesi günü kesin rakamlar belli olacak.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Kasım ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 17,71, yurt içi üretici fiyatları yüzde 38,94 arttı. Aylık bazda TÜFE yüzde 3,51, Yİ-ÜFE yüzde 9,99 artış kaydetti.
Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE), Kasım’da geçen yılın aralık ayına göre yüzde 19,82, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 21,31 yükseldi.
* TÜFE tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür.
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise Aralık 2020'ye göre yüzde 51,06,
geçen yılın Kasım ayına kıyasla yüzde 54,62 artış gösterdi.
* Yİ-ÜFE: Yurt içinde ticarete konu olmak üzere üretilen tüketim, ara ve
sermaye malları ile enerji sektöründeki fiyat değişimlerini ölçen
endekstir.
Asgari ücret belirlenirken yıllık TÜFE oranlarına göre artış yapılır. Fakat
ülkemizdeki zamlar Yİ-ÜFE ile yani üretilen tüketim, ara ve sermaye malları
ile enerji sektöründeki fiyat değişimlerine göre yapılmaktadır. Yani asgari
ücret belirlenirken enflasyon zammı tek başına yeterli gelmeyebilir. Reel
anlamdaki artış, Yİ-ÜFE oranı ile TÜFE oranı arasında yer almaktadır.
TÜRK-İŞ tarafından her ay hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın Kasım 2021 verileri genel hatlarıyla şöyle;
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 3.191,55 TL.
Kasım itibari ile tek bir kişinin yaşama maliyeti de net asgari ücreti 1.078 TL geçti.
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 10.395,91 TL.
Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.902,57 TL. Yapılan açıklamalar ve hükümetin yaklaşımından dolayı 2022 yılında geçerli olacak asgari ücretin 4 bin
TL seviyelerinde olacağı beklenmektedir. Mevcut net asgari ücretin 2.825 lira olduğu
düşünüldüğünde 4 bin TL seviyesine çıkmak için yüzde 41 oranında zam yapılması gerekmektedir. Asgari geçim indirimi dahil 2022 asgari ücret rakamları aşağıda yer alan tablodaki gibi olması muhtemeldir...