3. istifacı paşa Hakan Taşkesen!
Tuğgeneral Taşkesen'in de istifasıyla general/amiral sayısı 348'e düştü
TSK’nın Aralık ayı personel verilerine göre general/amiral sayısının 348’e düştüğünün ortaya çıkması, dikkatleri, YAŞ(Yüksek Askeri Şura) kararlarından sonra istifa eden general/amirallere çevirdi.
Geçtiğimiz Ağustos ayında gerçekleşen YAŞ(Yüksek Askeri Şura) kararlarıyla TSK’daki 362 olan general/amiral sayısının 353’e düştüğü iddia edilmişti. Ancak VATAN’ın edindiği bilgilere göre YAŞ kararlarının ardından TSK’daki general/amiral sayısı 351 oldu. YAŞ kararlarından bağımsız olarak ise 3 komutan emekliye sevk edildi. Bu 3 emeklilikten sonra da general/amiral sayısı 348 oldu. Bu komutanlardan Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Kemalettin Gür ve Şemdinli merkezli 34. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Necati Tekin’in emekliliğini talep ettikleri kamuoyuna yansımıştı. 3. emeklinin ise 2010 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Sistem Daire Başkanlığı’na atanan Hava Kuvvetleri Komutanlığı eski Genel Sekreteri Tuğgeneral Hakan Taşkesen olduğu öğrenildi.
TOPLAM PERSONEL SAYISI DA AZALDI
Genelkurmay Başkanlığı Aralık ayı personel istatistiklerine göre Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nde 314, Jandarma Genel Komutanlığı’nda 33, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda ise 1 general/amiral bulunuyor. Toplam 348 general/amiralin bulunduğu TSK’nın personel sayısı ise toplam 644 bin 849. Geçtiğimiz Temmuz ayı verilerine göre bu sayı 691 bin 317’ydi. Bu durum, son 3 yıl içinde TSK’nın general/amiral sayısında yüzde 5,5’e denk gelen bir küçülme yaşadığını ortaya koydu. Türkiye, İngiltere, ABD ve İtalya’dan sonra en fazla general ve amiralin olduğu 4. ülke oldu.
PROFESYONEL ASKER ORANI YÜZDE 35,2 OLDU
Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nde 33 bin 325, Jandarma Genel Komutanlığı’nda 5 bin 587, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda ise 578 subay görev yapıyor. TSK, bünyesinde bulunan askeri personel içindeki uzman personel oranını ise ilk defa açıklandı. Genelkurmay tarafından açıklanan verilere göre askeri personel içinde uzman personel oranı(sivil memur ve işçi hariç) Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri toplam mevcudu içinde yüzde 36.2, Jandarma Genel Komutanlığı’nda yüzde 32.6, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda yüzde 57.2 ve toplamda ise yüzde 35.2 olarak gösterildi. TSK’daki toplam uzman personel sayısının ise 208 bin 715 olduğu açıklandı.
İSTİFA EDEN 3 KOMUTAN
Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Kemalettin Gür, 15 Ağustos’ta ailevi nedenlerle TSK’dan emekliliğini istediğini belirtmişti. Tüma. Gür, "Eşimin işi ve oğlumun okulu Ankara’da. Donanma’daki görevim nedeniyle 2 sene Gölcük’te ayrı yaşamak zorunda kalacaktım. Burada bir karar verdim. Takdir hakkını kullandım, sağolsunlar komutanlarımız anlayışlı karşıladı. Konu tamamen kişisel karardır. 16-17 senedir denizlerde dolaştım, aileme yeteri kadar zaman ayıramadım. Çok yorgunum. Kararı aile meclisinde beraber aldık. Komutanlarımız da uygun buldu. Bundan sonraki hayatımı ailemle birlikte geçirmeye çalışacağım. Silahlı Kuvvetlere saygı ve sevgim ve bağlılığım sonsuzdur. Özetle olay budur. Ben istifamı 15 Ağustos’ta yazılı olarak sundum ve uygun görüldü. İstifayla ilgili yapılan yayınlar tamamen spekülasyon ürünüdür" demişti.
Emekliliğini isteyen bir diğer komutan Tuğgeneral Necati Tekin’in ise YAŞ’tan önce emekliliğini istemesine rağmen Şemdinli merkezli 34. Hudut Tugay Komutanlığı’na ataması yapılmıştı. Tuğg. Tekin’in emekliliği daha sonra "Şemdinli’ye ataması yapıldığı için istifa etti" diye yorumlanmıştı.
VATAN’ın edindiği bilgilere göre YAŞ kararlarından bağımsız olarak TSK’dan emekliliğini isteyen 3. komutan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Sistem Daire Başkanı Tuğgeneral Hakan Taşkesen oldu. 2010 yılında bu göreve atan Tuğg. Taşkesen, Hava Kuvvetleri Komutanlığı eski Genel Sekreteriydi. Tuğg. Taşkesen’in özel sebepleri nedeniyle emekli olduğu belirtiliyor.
55 GENERAL AMİRAL EMEKLİYE SEVKEDİLMİŞTİ
Geçtiğimiz Ağustos ayında gerçekleşen YAŞ kararlarıyla TSK’daki 362 olan general/amiral sayısının 351’e düştü. YAŞ kararlarına göre, rütbe bekleme süresini dolduran 55 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle, 1 amiral ise yaş haddini doldurduğu için emekliye sevk edilmişti. Bu komutanlar 1 Eylül 2012 tarihinden itibaren emekli olmuştu. 30 Ağustos Perşembe gününden itibaren geçerli olmak üzere, 29 general ve amiralin bir üst rütbeye, 47 albay ise general ve amiralliğe yükseltilmişti. 33 general ve amiralin görev süreleri ise 1 yıl uzatılmıştı.
EN FAZLA TUTUKLU SUBAY DENİZ KUVVETLERİ’NDE
Tutukluluklar da TSK’nın personel dengesini bozdu. TSK’da en fazla tutuklu subay, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda bulunuyor. Toplam 253 subayın tutuklu olduğu TSK’da, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 75, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 112, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 29, Jandarma Genel Komutanlığı’nda 35 ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda 2 tutuklu subay bulunuyor. Albay ve üstü rütbeyi ihraz etmiş Deniz Kuvvetleri Komutanlığı mensuplarından halen tutuklu olanların, kendi rütbelerindeki subaylar toplamına göre oranı yüzde 10,6 olduğu, tutuklu generallerin sayısı ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli generallerin sayısının yüzde 16.41’ini oluşturduğu bildirildi. Albay ve üstü rütbeyi ihraz etmiş Deniz Kuvvetleri Komutanlığı mensuplarından halen tutuklu olanların, kendi rütbelerindeki subaylar toplamına göre oranı yüzde 10,6.
TSK’dan 2003-2012 yılları arasında disiplinsizlik ve ahlaki durum nedeniyle YAŞ kararlarıyla 199 personelin ilişiği kesildi.