8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nedir? Kadınlar Günü Neden Kutlanır?
Medyada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden bahsedildiğini görmüş veya arkadaşlarınızın bundan bahsettiğini duymuş olabilirsiniz. Ancak neden böyle bir günün var olduğunu biliyor musunuz?
Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan yıllık bir etkinlik haline gelmek için işçi hareketinden doğdu. Tohumlar 1908'de, 15.000 kadının daha kısa çalışma saatleri, daha iyi ücret ve oy hakkı talebiyle New York'ta yürüdüğü zaman atıldı. Bir yıl sonra, Amerika Sosyalist Partisi ilk Ulusal Kadınlar Günü'nü ilan etti.
Uluslararası bir günün yaratılmasını öneren, komünist bir aktivist ve kadın hakları savunucusu Clara Zetkin'di. Fikrini 1910'da Kopenhag'da düzenlenen Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı'na sundu ve oradaki 17 ülkeden 100 kadın oybirliğiyle kabul etti. Dünya Kadınlar Günü ilk olarak 1911'de Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de kutlandı. 1975'te Birleşmiş Milletler günü kutlamaya başladığında işler resmiyet kazandı. Benimsenen ilk tema (1996'da) "Geçmişi Kutlamak, Geleceği Planlamak" idi. Dünya Kadınlar Günü, kadınların toplumda, siyasette ve ekonomide ne kadar ilerlediğini kutlamak için bir tarih haline gelirken, günün siyasi kökleri, devam eden eşitsizlik konusunda farkındalığı artırmak için grevler ve protestolar düzenleniyor.
Dünya Kadınlar Günü, 8 Mart civarında üç veya dört gün boyunca çiçek satışlarının ikiye katlandığı Rusya da dahil olmak üzere birçok ülkede ulusal bir bayramdır. Çin'de, Devlet Konseyi'nin tavsiyesi üzerine, 8 Mart'ta birçok kadına yarım gün iş izni veriliyor. İtalya'da Dünya Kadınlar Günü veya la Festa della Donna, mimoza çiçeklerinin verilmesiyle kutlanır. Bu geleneğin kökeni belirsizdir, ancak İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Roma'da başladığına inanılmaktadır.
Neden 8 Mart?
Clara'nın Dünya Kadınlar Günü fikrinin sabit bir tarihi yoktu. Rus kadınlarının "ekmek ve barış" talep ettiği 1917'de bir savaş zamanı grevine kadar resmiyet kazanmamıştı; grevden dört gün sonra çar tahttan çekilmeye zorlandı ve geçici hükümet kadınlara oy kullanma hakkı verdi. 8 Mart'ta başlayan grev, Dünya Kadınlar Günü'nün kutlandığı tarih oldu.
Dünya Kadınlar Günü’nde neden mor renk kullanılıyor?
Dünya Kadınlar Günü web sitesine göre mor, yeşil ve beyaz bu günün renkleri.
"Mor, adalet ve saygınlığı simgeliyor. Yeşil, umudu simgeliyor. Beyaz, tartışmalı bir kavram olsa da, saflığı temsil ediyor. Renkler, 1908'de İngiltere'deki Kadınların Sosyal ve Siyasi Birliği'nden (WSPU) kaynaklandı" diyorlar.