ABD'de Hakan Atilla'nın yargılandığı dava sonuçlandı
ABD'de yargılanan ve jüri heyetinin kendisine isnat edilen altı suçlamanın beşinden suçlu bulunan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın alacağı cezayla ilgili karar duruşması sonuçlandı.
Mahkeme Hakan Atilla'ya 32 ay ceza verdi. Atilla'nın tutuklu bulunduğu süre göz önüne alındığında 18 ay daha hapis yatacak. Atilla'nin cezasının geri kalan bölümünü Connecticut eyaletine bağlı Danbury kentindeki federal cezaevinde geçirecek.
Davanın Hakimi Richard Berman, Hakan Atilla hakkında vereceği hapis kararını belirlerken, İran'a yönelik yaptırımları delme şebekesinin diğer elemanlarının da suç oranlarını göz önüne aldığını söyledi. “Atilla, Zarrab'dan daha az suçlu. Ayrıca, belli ki patronu olan (Halkbank eski Genel Müdürü) Süleyman Aslan'ın talimatlarını yerine getirmiş” dedi.
YALAN BEYAN
Ancak Hakim, Atilla'nın duruşmalar sırasında “yemin altında yalan beyanda bulunduğunu” da belirterek, vereceği cezaya bu yüzden bir artırım yapacağını da söyledi. Berman, Atila'nın “yalan beyan” örneği olarak da, Amerikalı yetkilileri yanıltmasını gösterdi. ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırımların izlenmesinden sorumlu birimi OFAC'ın o dönemdeki direktörü Adam Szubin duruşmalarda verdiği ifadede, “Atila'yı bir toplantıda kenara çekerek, kendisini şahsen” uyardım demişti. Ancak Atilla duruşma ifadesinde, Szubin'in kendisini hiçbir zaman kenara çekerek, uyarıda bulunmadığını söylemişti.
Hakim Berman, “Atilla'nın yalan beyanlarına” ikinci örnek olarak ise, Halkbank'taki İran devlet kurumlarına ait hesapların kullanılabilmesi için kurdukları sisteme ilişkin sözlerini gösterdi. Zarrab duruşmalar sırasında verdiği ifadede, sahte belge karşılığında Halkbank'taki İran petrol ve gaz şirketlerine ait hesaplardan para çıkarıldığını, bunun sisteminin oluşturulmasında da Atilla'nın yardımcı olduğunu söylemişti. Atilla ise duruşma ifadesinde bunu reddetmiş, Zarrab'la hiçbir zaman “sahte gıda ticareti ile Halkbank'taki İran hesaplarının boşaltılması sistemine ilişkin konuşmadıklarını” söylemişti.
47 YILLIK HAYATIMDA…
Hakim Berman, Atilla'nın “yalan beyanına” ilişkin 3. Örnek olarak, yine Zarrab'ın ifadesinde geçen bir unsuru koydu. Zarrab, Atilla'nın kendisine “sahte belgeler konusunda dikkatli olmasını söylediğini” ifade etmişti. Ancak Atilla, Zarrab'a bu konuda herhangi bir uyarısının olmadığını duruşmada beyan etmişti.
Hakim Berman'ın “yalan beyana” ilişkin dördüncü örneği ise, Atilla'nın ifadesinde yer alan “47 yıllık hayatım boyunca, hiçbir zaman İran'a yönelik yaptırımların nasıl delineceğinin tartışıldığı bir toplantıda yer almadım. bu tip konularda Zarrab'la hiçbir uzlaşıya varmadım” sözleri oldu.
Sosyal medya üzerinden duruşma sırasında yaptığı paylaşımlarla Hakan Atilla davasını anbean takip eden ABD’li gazeteci Adam Klasfeld, duruşmada yaşananları aktardı. Adam Klasfeld, Hakim Berman’ın “Hakan Atilla’ya ömür boyu hapis cezası vermenin adil, uygun ve makul olduğunu düşünmüyorum” dediğini takipçilerine duyurdu.
HAKİM: “ATİLLA ŞEBEKENİN YARATICISI DEĞİL, SADECE ÇARK İÇİNDE BİR DİŞLİ”
Hakim Berman, Savcılığın iddiasının aksine, Atilla'nın İran'a yönelik yaptırımları delmek için oluşturulan şebekenin “yaratıcısı” olmadığını, ancak “çark içinde bir dişli” olduğunu da vurguladı. Berman, “Atilla sadece kendisine verilen talimatları uyguladı” dedi.
"HAFİF BİR CEZANIN UYGUN OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"
Hakim Berman, Savcılığın Atilla hakkında istediği 20 yıldan fazla hapis cezasının da, “yaptırım delerek serbest bırakılan paraya göre hesaplandığını belirterek, “ancak ben daha hafif, standart sistem dışında bir cezanın bu dava için uygun olabileceğine inanıyorum” dedi.
HAKİM BERMAN, “ATİLLA'YA DEĞİL ZARRAB'A İNANDIM ÇÜNKÜ….”
Hakim Berman, duruşmada Atilla ve Zarrab'ın verdiği, birbiriyle çelişen ifadelerde “Zarrab'ın sözlerine itibar ettiğini” söyledi ve buna gerekçe olarak da, “Zarrab, kendisine isnat edilen tüm suçları kabul etti ve duruşmalardan hemen önce ifade vermeyi kabul etti” dedi. Bu açıdan da “Zarrab'ın ifadesini daha inanılır bulduğunu” söyledi.
HAKİM: “ZARRAB, ÇAĞLAYAN'A YÜKLÜ MİKTARDA RÜŞVET VERDİĞİNİ KABUL ETTİ”
Hakim Berman'ın, Zarrab'ın ifadesini “inanılır” bulmasındaki bir başka gerekçe olarak da, AKP'li eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlaya'a “yüklü miktarda rüşvet verdiğini” söylemesini gösterdi. Zarrab duruşmalar sırasında Çağlayan'a yaklaşık 50 milyon Euro rüşvet verdiğini açıklamıştı.
Berman, ayrıca duruşmalar sırasında Halkbank üzerinden İran'a yönelik ABD yaptırımlarının nasıl delindiğini gösteren şemayı çizip anlatmasının da Zarrab'ı “daha inanılır” kıldığını söyledi. Hakim, Zarrab'ın zaman zaman Atilla ile bazı konularda “ters düştüklerine” de ifadesinde açıklıkla yer verdiğinine dikkat çekti.
“ATİLLA BU ŞEBEKEDEN KAR SAĞLAMADI”
Hakan Atilla'nın kurulan şebekeden “kar sağlamadığnın açıkca görüldüğünü” de kaydeden Hakim Berman, “Hakan Atilla, patronu olan ve Zarrab'dan rüşvet alan oSüleyman Aslan'ın talimatlarını, kimi zaman istemeden ya da tereddüt ederek yerine getirmiş” dedi.
“ATİLLA KENDİSİNE VERİLEN TALİMATLARI YERİNE GETİRDİ, RÜŞVET DE ALMADI”
Hakim Berman'ın Atilla hakkındaki ceza kararını açıklarken en çok kullandığı cümle “Atilla talimatlarını uyguladı” oldu.
Atilla'nın “sadece işini yaptığını ve kendisine verilen talimatları yerine getirdiğini” söyleyen Hakim Berman, “Atilla rüşvet de almadı” diye bir kaç defa tekrarladı.
HAKİM AÇIKLADI: ŞARTLI TAHLİYE YOK, ATİLLA ANCAK CEZASINI ÇEKTİKTEN SONRA TÜRKİYE'YE DÖNEBİLİR
Hakim Berman, Hakan Atilla'ya cezasını verdikten sonra “şartlı tahliye” kararı almayacağını söyledi, “Atilla ancak tüm cezasını çektikten sonra özgürce Türkiye'ye geri dönebilir” dedi.
HAKİM'DEN “ULUSAL GÜVENLİK” ÇIKIŞI
Davayı “ulusal güvenliğe” bağlayan Hakim Berman, “bu konu, hem ulusal güvenlik açısından, hem de müttefikler arasındaki ilişkiler açısından önem taşıyor” dedi. Ancak tüm bunların “Atilla'ya yüklenemeyeceğini” de vurguladı.
TÜRKİYE'DEN GELEN MEKTUPLARI OKUDU
Berman, duruşma sırasında Türkiye'den kendisine yazılan mektupları da gösterdi, hatta bir tanesini okudu. Atilla'nın ABD'de tutuklanmadan önce Türkiye'de “örnek bir yaşam sürdüğünü” mektuplardan anladığını söyleyen Hakim Berman, “Ancak bu mektuplar, Türk hükümetinin bu dava hakkında kimi zaman çok sert sözleriyle tamamen çelişen ifadeler içeriyor. Mektuplarda, ABD adalet sistemine olan güven ifade ediliyor” dedi.
ATİLLA: “BUGÜN RAMAZAN'IN İLK GÜNÜ. TEK ÖNCELİĞİM AİLEM”
Hakim Berman, kararını açıklamadan önce hem Atilla ve avukatlarına, hem de savcılığa son sözlerini sordu.
Atilla adına avukatı Cathy Fleming bir not okudu, notta Atilla, “bugün Ramazan ayının ilk günü. Lütfen benim ve ailemin içinde bulunduğu durumu anlayın. Benim en büyük önceliğim ailem” ifadesini kullandı.
Atilla'nın avukatları, “hafif ve uygun” bir ceza vereceğini açıklayan Hakim Berman'a, ekleyecek başka birşeyleri olmadığını söylediler.
Savcılık ise, Hakim Berman'ın “Atilla asıl sorumlu değil, sadece çark içinde bir dişli” tanımına karşı çıkarak, “Atilla şebeke içindeki önemli aktörlerden biri” itirazını yaptı. Savcılık, “Atilla asıl lider olmasa da, liderlerden biri” diyerek, “şebeke, Atilla'nın bilgi ve tecrübeleri sayesinde başarılı oldu” dedi. Atilla'nın İran petrol ve gaz şirketlerinin temsilcileri ile görüşmelere katıldığına da dikkat çeken savcılık, “bu şartlar altında Atilla şebekenin küçük bir parçasıdır denemez” ifadesini kullandı.
ATİLLA İÇİN KARAR VERİLDİ
Hakim Berman, Hakan Atilla için 32 ay ceza verebileceğini açıkladı. Atilla’nın Mart 2017’de tutuklandığı ve 14 ay tutuklu kaldığı göz önüne alındığında ABD’de 18 ay daha tutuklu kalacak.
Yargıç Berman ayrıca, Atilla´nin cezasının geri kalan bölümünü Connecticut eyaletine bağlı Danbury kentindeki federal cezaevinde gecireceğini söyledi.
(Sözcü)