AFAD: Anadolu Coğrafyasının Son 2 bin yYılda Yaşadığı en Büyük Deprem
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Bu 2 deprem sonucunda yer kabuğunda şu ana kadar elde edilen gözlemlere göre, 400 kilometrenin üzerinde bir yüzey kırığının oluştuğunu biliyoruz. Ortaya çıkan enerji çok büyük. Baktığınızda kabaca 30 katrilyon jul enerjinin açığa çıktığını söyleyebiliriz. Bu deprem anadolu coğrafyasının son 2 bin yılda yaşadığı en büyük deprem" dedi.
Tatar, AFAD Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında; Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin, Anadolu coğrafyasının son 2 bin yılda yaşadığı en büyük depremlerden olduğunu söyledi. Bu 2 depremin toplam etki süresinin 2 dakikalık zamana yayıldığını kaydeden Tatar, "Yer kabuğu 2 dakikalık süre boyunca her 2 deprem sırasında çok ciddi şekilde sarsıldı. Her 2 depremin derinliği 8,5 ile 10 kilometre arasında değişiyor. Yer kabuğunda 3-4 metreye varan yer değiştirmelerin, dün sahadan gelen bilgiler ışığında 7 metre 30 santime kadar olduğu bilgisi var. Yaklaşık 7,5 metre civarındaki deformasyon, bizim son 2 bin yılda yaşadığımız ve bir deprem sonucunda ortaya çıkan en büyük deformasyona karşılık geliyor" diye konuştu.
"Artçı sayısı 3 bin 858"
Doğu Anadolu fay zonu üzerindeki 5 ayrı parçanın deprem sonucu kırıldığını hatırlatan Tatar şunları kaydetti:
"Bu depremin yüzey kırığı, sahada yapılan şu ana kadarki çalışmalara göre hemen Hatay’ın kuzeyinden başlayıp, Hassa, Kırıkhan şeklinde devam edip, oradan Pazarcık, Gölbaşı ve kuzeydoğuya doğru devam ediyor. Doğu Anadolu fay zonunun kırılan parçaları; Amanos, Gölbaşı Pazarcık, Erkenek, Çardak Göksun segmentleri olarak belirtilebilir. Şu ana kadar baktığımızda toplam artçı sayısı 3 bin 858. Bu çok ciddi bir rakam. Şu an konuştuğumuz dakikalarda bile artçı sayılarının 3 bin 900’ü aştığını söyleyebiliriz. Bunların 3 ile 4 arası büyüklükte olanlarının sayısı 1253. 4 ile 5 arası büyüklükteki artçı sarsıntıların sayısı 394. 5 ile 6 arası büyüklükteki artçı sarsıntıların sayısı ise 38. Bundan 3 ay önce meydana gelen İzmir depreminin büyüklüğü 4.9, daha sonra Düzce’de meydana gelen depremin büyüklüğü 5.9’du. Bu 2 büyük depremden sonra çok sayıda İzmir ve Düzce depremi büyüklüğünde artçı sarsıntılar yaşıyoruz"
Depremlerin 110 bin kilometrekarelik alanda etkili olduğunu aktaran Tatar, "Bu depremler birçok Avrupa ülkesinin yüz ölçümünden daha büyük. Artçı sarsıntılar devam ediyor. Halen bölgede çok sayıda yıkılmamış ağır hasarlı ya da orta hasarlı binalar var. Dolayısıyla vatandaşlarımızın bu binalardan uzak durması çok büyük önem taşıyor. 4 ve üzeri veya 5 ve üzeri meydana gelebilecek artçı sarsıntıların sonrasında özellikle yıkılmamış olan binalarda da yıkımlar gerçekleşebilir. Buralardan vatandaşlarımızın uzak durmasında çok büyük yarar var. Bu 2 deprem sonucunda yer kabuğunda şu ana kadar elde edilen gözlemlere göre 400 kilometrenin üzerinde bir yüzey kırığının oluştuğunu biliyoruz. Ortaya çıkan enerji çok büyük. Baktığınızda kabaca 30 katrilyon jul enerjinin açığa çıktığını söyleyebiliriz" ifadesini kullandı