Ahmet Hakan, Erdoğan'ı eleştireyim derken çuvalladı

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, çelişkilerle dolu bir köşe yazısına imza attı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasa değişikliğinden haberi olmadığını belirten Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, zor duruma düştü.

"Kılıçdaroğlu bilmiyor da Erdoğan biliyor mu?" başlıklı dünkü köşesinde Hakan, Erdoğan'ın “Halka yetki veriyoruz. 100 bin imza ile Cumhurbaşkanlığı seçimi de yapılır, parlamento seçimi de yapılır” sözlerine yer vermişti.

"EN KESKİN EVETÇİ DE PEK BİLMİYOR"

Anayasa değişikliğinde böyle bir şeyin olmadığını belirten Hakan yazısında, "En keskin hayırcı da pek bilmiyor, en keskin evetçi de pek bilmiyor. Ne diyelim? Allah akıbetimizi hayretsin" ifadelerini kullandı.

Bu yazı sonrası Cumhurbaşkanlığı Basın Danışmanı Lüfullah Göktaş, Ahmet Hakan'ı telefonla aradı. Ahmet Hakan, bugünkü yazısında Göktaş'ın söylediklerini aktardı:

- Sayın Cumhurbaşkanımızın salı günkü konuşmalarında “100 bin imza” ile kastettiği mesele, Cumhurbaşkanlığı için aday gösterme konusunda halka da yetki tanınıyor olmasıdır.

- Biliyorsunuz, mevcut Anayasa’da Cumhurbaşkanlığı için aday gösterme yetkisi sadece milletvekillerine aittir.

- 16 Nisan’da oylanacak olan Anayasa değişikliğinde ise vatandaşlara da 100 bin imza toplamaları halinde Cumhurbaşkanı adayı gösterme hakkı tanınıyor.

- Cumhurbaşkanımız konuşmalarında yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin aynı anda yapılacağına değindikleri esnada, Cumhurbaşkanlığı için aday gösterme konusunda halka yeni bir yetki tanınacağını vurgulamışlardır.

İŞTE O MADDE

Peki TBMM'den geçen ve 16 Nisan'da halkın oyuna sunulan 18 maddelik paketin 7. maddesinde ne vardı? İşte o madde:

MADDE 7- 2709 sayılı Kanunun 101 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“A. Adaylık ve seçimi

MADDE 101- Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip, Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen aday gösterebilir. Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer. Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir. İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilir. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde, sadece Cumhurbaşkanı seçimi yenilenir. Seçimlerin tamamlanamaması halinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut Cumhurbaşkanının görevi devam eder. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin diğer usul ve esaslar kanunla düzenlenir.”

Ahmet Hakan / Hürriyet