Aile Bakanlığı skandala imza attı: Otizmli çocuklar ortada kaldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın hukuki bir hatası, otizmli çocukların bakımevlerinden çıkarılmasının ve sosyal yardımlarının kesilmesinin önünü açtı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yaptığı hukuki bir hata tüm bakımevlerinde krize yol açtı.

Bakanlıktan bakımevlerine 29 Ağustos’ta gönderilen yazıda Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği vekili tarafından açılan davaya dikkat çekildi. Bu dava sonucunda Danıştay Onuncu Dairesi kararıyla otizmli çocuklar için yönetmelikte yer verilen tanı kriterlerinde bazı ibarelerin eksik düzenlediği için 22 Temmuz 2024 tarihinde iptal edildiği belirtildi.

Bu iptale ilişkin Aile Bakanlığı da aşağıdaki yazıyı bakımevlerine göndererek “Anılan kararın tebliği tarihi olan 22/07/2024 tarihinden önce iptal edilen hükme dayanılarak alınan raporları geçersiz hale getirmeyeceği ve karar öncesinde usulüne uygun olarak rapor alanların hak ve hizmetlerden yararlanmaya devam edeceği sonucuna varılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Devamında da “Bu nedenle anılan karar kapsamına giren vatandaşların (kararın tebliğ tarihi olan 22/07/2024 tarihinden önce rapor alınması şartıyla) hak, yardım ve hizmetlerden yararlandırılmaya devam ettirilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini arz ederim” denildi.

Bu yazıya göre bakımevlerinin yazıya dayanarak şu an bakımevlerinde bulunan ve raporu yenilenen çocukları dışarı atmalarının önü açılmış oldu.

Öyle ki Bakanlığın Danıştay kararına dayanarak yaptığı “tarih ve rapor oyunuyla”sadece bakımevlerinden çıkarılması değil otizmli çocukların sosyal yardımlar kapsamında aldığı maaşların da kesilmesinin önü açıldı.

Odatv’nin edindiği bilgilere göre Bakanlığın hukukçularının yaratılan bu yönetmelik açığını apar topar düzeltmek için çalışma başlattığı öğrenildi.