AK Parti nasıl kuruldu? 12 yılın kısa öyküsü!

12 yıllık siyasi yaşamının 11 yılını iktidar olarak geçiren AK Parti'nin hikayesi, kapatılan Refah Partisi döneminde başladı.

AK PARTİ 12. YAŞINA GİRDİ! FOTO GALERİ

12 YIL ÖNCE BUGÜN

12 yıllık siyasi yaşamının 11 yılını ise iktidar olarak geçiren AK Parti’nin hikayesi ilk, kapatılan Refah Partisi (RP) döneminde başladı. Sonradan AK Parti’nin lider kadrosunu oluşturacak isimlerin, partiye hakim olan yaşlı lider kadroyla yaşadıkları görüş ayrılıkları, RP’nin kapatılması üzerine kurulan Fazilet Partisi’nde (FP) daha da derinleşti. RP ile aynı sona uğrayan FP’de kapanmaya giden süreçte su yüzüne çıkan partiye hakim yaşlı lider kadrolar ile değişim isteyen genç kadrolar arasındaki görüş ayrılığı, Türkiye’nin son dönemine damgasını vuran "gelenekçi-yenilikçi" ayrımını yarattı.

KIL PAYI KAYBEDİLEN KONGRE

Abdullah Gül liderliğinde, Bülent Arınç ve Abdüllatif Şener gibi etkili isimlerin sürüklediği yenilikçiler, partinin son kongresinde Recai Kutan liderliğindeki gelenekçilerin karşısına çıktı. Kongreyi kıl payı kaybeden yenilikçiler, FP’nin kapatılması üzerine kurulan Saadet Partisi’ne (SP) katılmayıp, 14 Ağustos 2001 tarihinde kendi partilerini, yani Adalet ve Kalkınma Partisi’ni kurdular.

İLK SEÇİMİNDE YASAKLIYDI

AK Parti, kuruluşundan 15 ay sonra 3 Kasım 2002 tarihindeki seçimlerde ilk sınavını verdi. Ancak, Genel Başkan Tayyip Erdoğan, kendisini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan da ayrılmak zorunda bırakan Siirt’te okuduğu şiir nedeniyle aldığı mahkumiyet nedeniyle bu ilk sınavında partisinin başında seçimlere katılamadı. YSK "siyaset yasağı" gerekçeli engeli üzerine milletvekili aday listesinde Erdoğan’ın yerine son anda, uzun süre Maliye Bakanı olarak görev yapacak olan Kemal Unakıtan geldi.


SİİRT YASAĞI SİİRT’TE KALKTI

AK Parti, bu koşullar altında girdiği 3 Kasım seçimlerinde de yüzde 34.63’lük oy oranıyla iktidara geldi. Abdullah Gül başkanlığında 58. hükümet kurulurken, bir süre sonra da anamuhalefet CHP’nin de desteğiyle yapılan anayasa değişikliğiyle Erdoğan’ın yasağı kaldırıldı. Erdoğan da 8 Mart 2003 tarihinde Siirt’te yenilenen seçimin ardından milletvekili seçildi. Gül başkanlığındaki hükümetin 11 Mart 2003’deki istifasının ardından da 15 Mart tarihinde Erdoğan başkanlığındaki 59. hükümet kuruldu.

GÜL CUMHURBAŞKANI OLDU

Bir yıl sonra yapılan yerel seçimlerde, il genel meclisi sonuçlarına göre oyunu yüzde 41.67’ye yükselden AK Parti, yerel seçimlerde de büyük bir başarı kazandı. Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarının üzerine gelen ünlü 27 Nisan bildirisinin gölgesinde girilen 2007 seçimlerinde de oylarını yüzde 46.58’e yükseltti. Sonuçta da Gül, Cumhurbaşkanı olarak Çankaya Köşkü’ne çıktı. Partinin ilk lider kadrosunda yer alan isimlerden Şener’in bazı iktidar icraatlarını eleştirerek yolunu ayırması ise sürecin önemli kilometre taşlarından oldu.

7. YILDÖNÜMÜNDE KAPATMA ŞOKU

AK Parti en büyük şoku ise 2008 tarihinde hakkında açılan kapatma davasıyla yaşadı. Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, laikliğe aykırı eylemlerin odağı durumuna geldiği" savıyla Anayasa Mahkemesi’nde dava açarken, Erdoğan ve Gül’ün de aralarında yer aldığı 71 isim için 5 yıl süreyle "siyaset yasağı" da talep etti. Anayasa Mahkemesi, 30 Temmuz tarihinde açıkladığı kararıyla, kapatma istemini geri çevirirken, Hazine gelirinin yarısının kesilmesine hükmetti.

YEREL SEÇİMLERDE SÜRPRİZ

2009’daki yerel seçimlerde AK Parti için bir başka sürpriz vardı; oy oranı yüzde 38.8’e düştü. Ancak, bu düşüşe rağmen birinci parti konumunu sürdürdü. 2011 seçimlerinde ise yüzde 50’ye yaklaşan oy oranıyla yeniden iktidar koltuğuna otururken, üst üste girdiği 3 seçimde oylarını arttıran tek parti olarak da tarihe geçti. AK Parti’nin, özellikle yargı alanında önemli değişiklikler içeren anayasa değişiklikleri de geçen yılki referandumda yüzde 58’lik oy oranıyla kabul edildi.

HAS PARTİ’LİLER AK PARTİ’DE

Yenilikçiler, kendi partilerini kurup yollarını ayırırken, "baba ocağı" Milli Görüş’te ise sular bir türlü durulmadı. Milli Görüş’ün "gelenekçileri"nin yollarına devam ettiği SP’de bir süre sonra Kutan’ın yerine Numan Kurtulmuş Genel Başkan oldu. Ancak, bir dönem Erdoğan-Gül önderliğindeki yenilikçileri yol ayrımına getiren sorunla bu kez Kurtulmuş karşılaştı. Partinin gelenekçi ekibiyle görüş ayrılığına düşen Kurtulmuş da yolunu ayırarak, HAS Parti’yi kurdu. Ancak katıldığı ilk seçiminde büyük hayal kırıklığına uğrayan, ardından da ciddi mali kriz yaşayan HAS Parti yolun sonuna geldi. Partisini fesheden Kurtulmuş, geçtiğimiz yıl Eylül ayında ekibiyle birlikte AK Parti’ye katıldı. Kurtulmuş, AK Parti’de ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısı oldu.


EN ÖNEMLİ GÜNDEM KÖŞK SEÇİMİ

Gezi Parkı olaylarıyla sıkıntılı bir dönem geçiren AK Parti’de şimdi en önemli gündem, önümüzdeki yıl yapılacak iki önemli seçim. İlki, Mart ayındaki yerel seçimler, ikincisi de Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Çünkü, ilk kez halkın Cumhurbaşkanını seçeceği bu seçimle Erdoğan’ın Köşk’e çıkması halinde AK Parti’de "kaptan köşkü" olan Genel Başkan ve Başbakanlık koltuğuna kimin oturacağı, bir sonraki yıl yeni kaptanıyla gireceği seçimlerde nasıl bir sonuç alacağı konuları bu gündemin en önemli satır başlarını oluşturuyor.