AK Parti’li Mustafa Yel: Hayvan Hakları yasası önümüzdeki ay Meclis'e gelir
Medyafaresi.com Özel Haber - TBMM Hayvan Haklarının Araştırılması Komisyonu Başkanı, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, komisyon raporunun genel kural görüşmeleri öncesinde Medyafaresi.com’un Adalar’daki fayton sorunu ve yasa çalışmalarına ilişkin sorularını yanıtladı.
Hayvan Haklarına ilişkin şimdilik 36 maddelik yasa teklifi hazır Meclis’e önümüzdeki ay gelecek.
Türkiye’nin İl Hayvan Hakları Kurulları güçlendirilecek ve yetkilendirilecek.
Adalar’daki fayton sorunu yerele bırakılacak; il hayvan hakları kurulu isterse fayton çalışmalarını yasaklayacak.
Hayvana şiddet kabahat olmaktan çıkarılacak ceza kanununa girecek.
Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber
TBMM Hayvan Haklarının Araştırılması Komisyonu Başkanı, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, komisyon raporunun genel kural görüşmeleri öncesinde Medyafaresi.com’un Adalar’daki fayton sorunu ve yasa çalışmalarına ilişkin sorularını yanıtladı.
Komisyondan sonra kamuoyunda oluşan yasa beklentilerini konusunda Şubat ayına işaret eden komisyon başkanı şimdilik 36 maddelik bir yasa teklifi taslağı hazırladıklarını belirtti.
Yürürlükteki kanunun adının ‘Hayvan Hakları’ olarak değişebileceği mesajını de veren Mustafa Yel, fayton sorununun yerele verilecek yetkiyle çözülebileceğini söyledi. Yel, “Fayton ve atla çekilen çeşitli araçlar sadece Adalarda da yok sadece Adalara göre kanun yapmıyoruz özellikle bu konuda biz hayvan hakları kurullarının güçlendirilmesini ve il hayvan hakları kurallarının kendi illerinde kararlar almasını istiyoruz.” dedi.
Komisyon başkanı Yel’in açıklamaları şöyle:
“Adalar’da kötü muamele yapılıyor diye Doğu Anadolu’da kızakla ulaşımı durduramam”
Türkiye’de özellikle hayvan severlerin yakından takip ettiği Adalar’daki fayton sorunuyla ilgili biz gidip yerinde incelemelerde bulunduk. Burada gördüğümüz manzara hem hayvan hakları hem de insan sağlığı çevre sağlığı açısından da son derece sıkıntıyı görüntüler vardı. 1800 tane at o küçük coğrafyada yaşamakta 277 tane orada fayton bulunmakta dolayısıyla çok küçük bir ortamda hayvan hakları ihlalleri var. Ruam hastalığının yarattığı tehlikeleri zaten geçtiğimiz günlerde yaşadık.
Tedbir alınmayan hayvanlara karşı herhangi bir şekilde kötü muamele yapıldığı zaman bunun gerekli önlemlerin alınmadığı hastalandıkları zaman tedavi merkezlerinin çok uzakta olduğu Avcılar’daki hayvan hastanesinde olabileceği ve buraya kimsenin hayvanını götürmediğini gördük.
Fayton ve atla çekilen çeşitli araçlar sadece Adalarda da yok sadece Adalara göre kanun yapmıyoruz özellikle bu konuda biz hayvan hakları kurullarının güçlendirilmesini ve il hayvan hakları kurallarının kendi illerinde kararlar almasını istiyoruz. İstanbul İl Hayvan Hakları Kurulu valinin Başkanlığında Büyükşehir Belediyesi, İlçe belediye başkanları, ilgili veteriner, sağlık hizmetlerindeki kişiler ve diğer STK’ların katılımıyla oluşacak bu hayvan hakları kurulu isterse Adalar’daki fayton çalışmalarını yasaklayabilecekler.
Yetkiyi yerele vereceğiz çünkü Türkiye’nin her yerinde şartlar çok farklı, kötü örnekler var diye iyi örnekleri görmezden gelemeyiz. Doğu Anadolu’da atlı kızakla ulaşım yapılmakta. Adalar’da kötü muamele yapılıyor diye ben Doğu Anadolu’da ulaşımı durduramam.
Şu anda yasa teklifi 36 madde gibi gözüküyor ama bunda değişiklikler olabilir. Şubat ayında Meclis’e gelebilecek. Hayvanlara karşı işkence ve kötü muameleye ilişkin cezaların, Kabahatler Kanunu'na göre veriliyordu. Yasa ile bu ceza kanuna girecek. Hayvanlara karşı yapılan kötü muamelelerde cezaların affedilmemesini, ertelenmemesini ve Türk Ceza Kanunu'na göre en az 2 yıl 1 ay ceza verilmesine ilişkin düzenleme yapılmasını istiyoruz.