Akıncı Üssü davasında ilk gün neler yaşandı?

Darbe girişiminin merkez üssü olarak kullanılan ve derdest edilen komutanların tutulduğu Akıncı Üssü'ndeki davaya ilişkin 486 sanığın yargılandığı duruşmanın ilk günü tamamlandı.

Darbe girişiminin merkez üssü olarak kullanılan ve derdest edilen komutanların tutulduğu Akıncı Üssü'ndeki davaya ilişkin 486 sanığın yargılandığı duruşmanın ilk günü tamamlandı. Davada aralarında CHP, AKP, MHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ve kuvvet komutanlarının olduğu çok sayıda kişi ve kurumdan müdahillik talepleri geldi. Peki 15 Temmuz'un ana karargahı Akıncı Üssü davasında ilk gün neler yaşandı? İşte duruşma salonununda ve duruşma dışında yaşananlar...

Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu içerisindeki duruşma salonunda, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmada sanıkların tek tek kimlik tespiti yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM, Maliye Hazinesi, Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı, CHP, bir grup CHP’li milletvekili, HDP ve Olçok ailesi Akıncı Üssü davasına müdahillik talebinde bulundu. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın da avukatı aracılığıyla müdahillik talebiyle verdiği dilekçe, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı.

YARIN DEVAM EDİLECEK

Mahkeme Başkanı Selfet Giray, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Başbakanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), iç İşleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Maliye Hazinesi, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı ve eşi Nursel Aksakallı, bir grup CHP’li milletvekili, Olçok ailesiyle birçok kurum ve kişinin müdahillik talebi için mahkemeye gönderdiği dilekçeleri okudu.
Mahkemeye gelen diğer yazı ve talepleri de okuyan mahkeme başkanı, yarın saat 09.30’da devam etmek üzere duruşmaya ara verdi.

ŞEHİT YAKINLARINDAN SANIKLARA TEPKİ

Davada sanıklar salona tek sıra halinde getirildi. Sanıklara şehit yakınları ile vatandaşlar saldırmak istedi. “İdam isteriz” şeklinde sloganlar atılırken bazılar kişiler tel örgülerden atlayarak sanıklara saldırmak istedi. Ancak alanda görevlendirilen polis vatandaşların sanıklara saldırmasını önledi.

AKP HEYETİNE İDAM İPİ ATTILAR

Davayı AKP’den, Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı önderliğindeki bir heyeti takip etti. Hayati Yazıcı da duruşma esnasında dışarıya çıkarak gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yazıcı konuşurken; protesto amaçlı atılan bir idam ipinin de onun üzerine düştüğü gözlendi.

DURUŞMADA GERGİNLİK YAŞANDI

Duruşma salonunda ise şehit yakınları ve gaziler ile sanıklar arasına adeta etten duvar örüldü. Şehit yakınları ve aileler sık sık sanıklara tepki gösterirken, sanık avukatlarına da sinkaflı sözler sarf etti. Bu olaylar üzerine sanık avukatları oturdukları masalara vurarak tepki gösterdi. Bunun üzerine mahkeme başkanı herkesin mahkeme düzenine uymasını istedi.”