Almanya'da İHH ile bağlantılı WEFA'ya polis baskını: 140 Bin Euroluk hırsızlık

Almanya’da, Türkiye kökenli göçmenlerden topladığı paraları "insani yardım" adı altında dünyanın farklı bölgelerine dağıtan WEFA e.V. (Weltweiter Einsatz für Arme-Dünya Çapında Yoksullar İçin Yardım) derneğine dün sabah erken saatlerde Alman polisi tarafından geniş çaplı bir baskın düzenlendi.

Yenihayat'in haberine göre; iki dernek yöneticisinin 2019-2022 yılları arasında zimmetlerine 140 bin euro geçirdikleri ihbarı üzerine soruşturma başlatıldı.  Savcılık, söz konusu iki kişi hakkında Türkiye’deki şubeyle olan bağlantıların da inceleneceğini belirtti.

WEFA, 2006 yılında Almanya’da yasaklanan Uluslararası İnsani Yardım Derneği’nin (IHH) yerine kurulmuştu.

İHH’nin Türkiye’deki faaliyetleri devam ederken, WEFA’nın Türkiye’de İHH ile birlikte çalışması iddiası da soruşturma konularından biri olarak öne çıkıyor.

Dernek başkanlığını Hakan Musab Aydın’ın yaptığı WEFA, Türkiye’de yoğun faaliyetler yürütmekte ve işbirliklerinde bulunmakta. Derneğin diğer yöneticileri ise Mehmet Bakıcı ve Serafettin İmatoğlu. Aydın, 2019 yılında Türkiye Diyanet Vakfı’nı ziyaret etmişti. WEFA’nın yakın işbirliği yaptığı kuruluşlar arasında Kızılay, AFAD ve Türkiye Diyanet Vakfı bulunuyor.

Derneğin iletişim adresleri Köln ve İstanbul-Üsküdar olarak görünmekte ve Türkiye’deki şube, derneğin ikinci genel merkezi gibi çalışıyor. Derneğin Vakıf Katılım Bankası’nda TL, euro ve dolar cinsinden bağışlar için üç ayrı hesabı bulunuyor.