Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen: Ankara'yı 4 puan farkla kazanacağız
CHP'den yeniden aday olan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen internet medyasının Ankara'daki temsilcileriyle biraraya gelerek, projelerini açıkladı. Taşdelen "Ankara'yı 4 puan farkla alacağız" dedi.
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen internet medyasının temsilcileriyle biraraya geldiği toplantıda, "Ankara'yı Mansur Yavaş'la birlikte en az 4 puan farkla alacağımıza inanıyorum" dedi.
Taşdelen, Medyafaresi.com yazarı Müşerref Seçkin'in de katıldığı toplantıda tanzim satışlarla ilgili olarak "Bunlar CHP'li belediyeler tarafından geçmişte yapılmıştı. Belli kurallarla yapılmasında yarar var." diye konuştu.
‘MANSUR BEY’İN ANKARA’YI ALACAĞINA İNANIYORUM’
Hükümetin ya da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yapmadığı her şeyi Çankaya Belediyesi olarak biz yapacağız. Mansur Bey(Yavaş)’in Ankara’yı alacağına inanıyorum. En az dört puanla büyükşehiri alacağız. Geçen dönem iki belediyeydik, önümüzdeki dönem en az 6 belediye olacağız.
‘31 MART’TA REKOR KIRACAĞIZ’
Çankaya’da 30 Mart 2014 seçiminde aldığımız yüzde 64 oy, genelde ve yerelde CHP’nin aldığı en yüksek oydu. Bu seçimde yeni bir rekor kıracağımıza inanıyorum. Normalde bize oy vermeyen AK Parti ve MHP seçmeninden de oy alacağımızı, çok sayıda seçmeni hizmetlerimizle kazandığımızı görüyorum. Siyasi düşüncesi, kökeni ne olursa olsun kimseyi ayrıştırmadan bu hizmetleri götürüyoruz, AKP’den ayrıştığımız yer de bu.
‘ÇANKAYA İLE YARIŞACAK BELEDİYE YOK’
Türkiye’de geçen dönem ve önümüzdeki dönem Çankaya Belediyesi ile yarışacak belediye yok. Biz kendimizle yarışıyoruz. Yaptıklarımızın ve projelerimizin çoğu büyükşehir belediyesi düzeyindedir. Ankara Büyükşehir Belediyesini alacağız ve Çankaya, Melih Gökçek döneminde uğradığı mağduriyetleri yaşamayacak ve hizmet açısından geçmiş dönemden alacaklarını da alacak.
‘CHP’Lİ BELEDİYELER, TANZİM SATIŞLARI 1980 ÖNCESİNDE YAPTI’
Hükümet, AK Parti halktan koptukları için, bıçak kemiğe dayandığında adım attıkları için her şeyde geriden geliyor. Tanzim satışlar CHP’li belediyeler tarafından 1980 öncesinde yapıldı. Bugün ise Hükümetin ülkeyi buna muhtaç etmesinden dolayı bir ihtiyaç olarak gündeme geldi. 1980 öncesi İzmir’de İhsan Alyanak(İzmir’in 1973-1980 yılları arasındaki CHP’li belediye başkanı)’ın, Çankaya Belediyesi’nde de babamın(Doğan Taşdelen 1989-1999 yılları arasında Çankaya Belediye Başkanlığı yaptı) döneminde yapılmıştı. İzmir, Aydın, Eskişehir büyükşehir belediyelerimiz, kooperatifler kanalıyla bunu zaten yapıyor. Biz de üreticiden tüketiciye gidecek benzer bir projeyi hayata geçireceğiz ve tüketiciye daha ucuz gıda gelmesi için kooperatifler eliyle yapacağız bunu.
‘BEŞ YILDA BİR KURUŞ BORÇLANMADIK, ESKİ BORÇLARI ÖDEDİK’
Geçtiğimiz beş yılda Çankaya Belediyesi tarihinin en büyük yatırım programını hayata geçirdik. Bir kuruş belediyeyi borçlandırmadık, bir kuruş kredi çekmedik. Ranta ve kentleri yağmalamaya dayalı olan AKP belediyeciliğine karşı, en kıymetli arsalarımıza bu tesisleri yaptık. Belediyeleri düzgün yönetirseniz kaynak var, yeter ki siz işinin ehli insanlarla çalışın. Benden önceki belediye başkanı arkadaşlarımızdan kalan -ki onlar da bunu belediye için harcadılar- 710 milyon lira borç ödedim. Babam borçsuz bırakmış, babamdan sonra olmuş… Biz geldikten sonra belediyenin gelirlerini yüzde 35 artırdık, giderlerini yüzde 28 azalttık. Bu, çok ciddi saha denetimleriyle oldu.
‘SON 20 YIL ANKARA İÇİN KAYIPTIR’
Beş yılda 600 bin metrekare yeni yeşil alan yaptık. Bu, büyükşehir belediyesinin yaptığının iki katından daha fazladır. Geçtiğimiz yıllarda AKP ile Ankara Büyükşehir Belediyesinin Ankara’ya, özellikle de Çankaya’ya hizmet getirmediğinin, elindeki devasa bütçeyi doğru yönetemediğinin en büyük kanıtıdır. Çankaya’ya yapmadı da başka yere yaptı mı? Hayır! Geçtiğimiz son 20 yıl, özellikle de son beş yıl Ankara için kayıptır.
‘BİZ DE GIDA KOLİSİ DAĞITIYORUZ. BU SOSYAL DEVLET OLMANIN GEREĞİDİR’
Çankaya’da yoksulluk sınırının altında yaşayan bir yüzde 24 oranımız var. İşte o yüzde 24’e el uzatıyoruz. Biz de belediye olarak yardım dağıtıyoruz. Bunu yanlış bulmuyoruz. Bu sosyal devlet olmanın gereğidir. Hükümetin politikaları insanları yoksulluk sınırının altına indirdiyse belediyeler insanlara el uzatmak zorundadır. O yüzden biz de gıda kolisi dağıtıyoruz. (Mehmet) Özhaseki çorba dağıtacağız dedi ya, biz yapıyoruz zaten. İki yılda 700 bin kişiye çorba dağıttık. Beş yılda bir milyon kişi bizim iftar çadırlarımızda orucunu açtı. Bir ilktir, adak ve aşevi tesisi yapacağız. Geliri düşük yurttaşlarımıza düzenli olarak yemek dağıtmak istiyoruz.
‘HÜKÜMET ANKARA’NIN İSTANBUL’A DÖNÜŞÜNÜ SEVİYOR’
Hükümet Ankara’yı sevmiyor, Ankara’nın İstanbul’a dönüşünü seviyor. Ankara’nın içini boşalttılar. Geçtiğimiz 25 yıl ve Hükümetin 17 yılı boyunca Ankara’ya yaptıkları bir şeyi göremezsiniz. Gökçek döneminde bir metro yapılamaması utançtır, fiyaskodur. Bir stadı yok bu kentin! Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konser salonu 15 yıldır öyle duruyor. Çünkü Ankara’yı çünkü Cumhuriyet’i sevmiyor!
‘CHP’DEKİ TARTIŞMALAR, DEMOKRATİK İŞLEYİŞİN SONUCU’
Diğer partilerde böyle bir tartışma ortamı yok. Bizde isimler PM’de oya sunuluyor. Bu bir tartışma, değerlendirme ortamı yaratıyor. Bu CHP’nin demokratik işleyişinin sonucu. Önemli olan aday ilan edildikten sonra bu tartışmaları geride bırakıp adayın etrafında kenetlenmektir. Bizim yerel seçimde aldığımız oy genel seçimde aldığımızdan 3.5-4 puan fazla olur. Halkımız sosyal belediyecilik yapan CHP’ye teveccüh ediyor. İYİ Parti ile ittifakın olumlu sonuçlarını da göreceğiz. Türkiye’de ortaya çıkan ikili sistem seçimlere de yansıyor. Partimiz de doğru hamleler yaptı. Martın sonu bahar olacak diye inanıyorum.
KÜSKÜN SEÇMENE: DEMOKRATİK BİR ÜLKEDE YAŞAMAK İSTİYORUZ
Biz demokrasi, özgürlük, hakça düzen istiyor muyuz? Bu konularda, ülkenin gidişatının ne olduğu konusunda kararlı olmak zorundayız. Biz özgür demokratik bir ülkede mi yaşamak istiyoruz? Kentlere ihanet edilsin, birileri kent rantından köşeyi dönsün mü istiyoruz yoksa o rant halka dönsün ve insanca yaşayalım mı diyoruz? Bu konuda kararlı isek gerisinin teferruat olduğuna inanıyorum.
‘SEÇMEN, KAZANMA İHTİMALİ GÖRDÜĞÜ ADAYA YÖNELİYOR’
Alper Taşdelen, “HDP Ankara’da henüz bir karar vermedi. HDP seçmeninin oylarına da talip misiniz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
Yeni dönem, sandıkta seçmenin çok bilinçli oy kullandığı bir dönem. Geçmiş tarihlere de bakın, seçmen her zaman kazanma ihtimali gördüğü adaya yöneliyor. İttifakı seçmen zaten sandıkta yapıyor.
‘ANKARA’DA EN SEVMEDİĞİM ŞEY, HAYATIN AVM’LERE SIKIŞMIŞ OLMASI’
Ankara’da en sevmediğim şey hayatın AVM’lere sıkışmış olması. Çağdaş ülkelerde hayat sokaktadır; yaya bölgeleri vardır; dükkânlar, kitabevleri, kafeler vardır. Bir anne bebek arabasıyla çok rahat gezebilir. Ankara bu anlamda gerçekten çok geride kaldı. Her ilde yaya bölgeleri var ama Ankara’da yok. Çünkü Ankara, geçtiğimiz 25 yıl yönetilmedi. Eskiden bulvarda yürürdünüz. Yollar şimdi, otoban. Dünyanın hiçbir yerinde AVM kent merkezinde olmaz, kentin dışında olur. Merkezde olursa buradaki esnafı bitirirsiniz çünkü; dağıtmanız gereken trafiği kent merkezinde yoğunlaştırmış olursunuz.
‘MANSUR BEY GELDİĞİNDE ANKARA’NIN BİR PLANI, KENT ANAYASASI OLACAK’
Mansur Bey geldiğinde bu kentin artık bir planı, kent anayasası olacak. 2050 yılında Ankara nereye doğru büyüyecek, sanayisi, yerleşim alanları nerede olacak bunları bileceğiz. Plansızlığın çok açık örneği şehir hastaneleridir. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar büyük hastaneler kentin içinde yapılmaz.
‘ANKARA’NIN EN BÜYÜK İHTİYACI TOPLU TAŞIMADIR’
Ankara’nın en büyük ihtiyacı toplu taşımadır. Yapılan metro güzergâhlarının yanlış olduğunu düşünüyorum. Çayyolu metro projesi yanlış. Transfer için kullanılıyor. İlk metronun Batıkent’e yapılması da yanlıştı. Çünkü Ankara’nın aksı Kuzey-Güney aksıdır. Yapılacak ilk metro, Türkiye’nin en büyük birinci ve ikinci ilçeleri olan Çankaya-Keçiören aksına yapılmalıydı.
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, hem geçmiş beş yılını hem de yeni dönemde Çankaya için yapacaklarını internet gazetecilerine anlattı.
ULUSLARARASI EN BÜYÜK KÜLTÜR MERKEZİ: AKM
Hükümet veya Ankara Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz 20 yılda bir tane kültür merkezi kazandırmadılar Ankara’ya. Biz dört tane kazandırdık. 500 ve bin kişilik iki konser salonu, tiyatro ve konferans salonu bulunan Atatürk Kültür Merkezi, Ankara’nın uluslararası en büyük kültür merkezi olacak.
‘ANKARA’YA YENİ BİR AOÇ KAZANDIRACAĞIZ’
Millet bahçeleri yapıyor ya Hükümet, hepsinden büyük olacağını düşündüğüm, Bademlidere’de 750 dönüm yeni bir Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) yapıyoruz… AOÇ yağmalandı, Ankara’nın ciğerlerinden biri söküldü. Buna karşın 750 dönümlük yeni bir AOÇ’yi Ankara’ya kazandıracağız.
‘SARAÇOĞLU MAHALLESİNİ YIKTIRTMAYIZ’
Saraçoğlu Mahallesini yıktırtmayız çünkü bu Cumhuriyet mirası dedim. Tek bir bina yıkılmadan, tek bir ağaç kesmeden restore edilmeli diye talebimiz oldu. Şu anda ihaleye çıktılar. Tabii bunu iyi takip etmek lazım. Saraçoğlu’nu koruyacağız.
‘BAKAN’A, CEBECİ STADININ YERİNİ MİLLET BAHÇESİ YAPIN DEDİM’
Miadını doldurduğu için yıkılması gereken Cebeci Stadını herhalde atlamışlar. Millet Bahçesi yapılması için Sayın Murat Kurum (Çevre ve Şehircilik Bakanı)’a gittim ve Ankara’nın, özellikle Cebeci bölgesinin buna ihtiyacı olduğunu anlattım, orayı da kapsama aldılar. Onun için Sayın Bakana teşekkür ediyorum.
‘EN BÜYÜK KREŞ İŞLETEN KAMU KURUMUYUZ’
İddialı olduğumuz bir konu da kreşlerimiz. Beş yılda 7 yeni kreş açtık. Toplam 12 kreş oldu. İddia ediyorum, Türkiye’nin en güzel, eğitimi de en iyi veren kreşleridir. 1600 çocuğumuz var. Türkiye’nin en büyük kreş işleten kamu kurumuyuz.