Ankara kulisi: Hangi bakan neden gitti?

Siyasetin doğasında var. Yeni bir kabine oluştuğunda, giren yeni bakanlar kadar, giremeyen, koltuğunu kaybeden bakanlar da konuşulur, bu değişimin muhasebesi yapılır. Ahmet Davutoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki ‘bayrak devir teslimi’...

Siyasetin doğasında var. Yeni bir kabine oluştuğunda, giren yeni bakanlar kadar, giremeyen, koltuğunu kaybeden bakanlar da konuşulur, bu değişimin muhasebesi yapılır. Ahmet Davutoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki ‘bayrak devir teslimi’ de benzer bir muhasebeyi beraberinde getirdi. TBMM kulislerinde en çok bu sorulara yanıt aranıyor, farklı fikirler ortaya atılıyor. Komplo teorilerini ayıklayıp AK Partililerin, “Hangi bakan neden girmedi” sorusuna verdikleri yanıtları derlediğimizde şöyle bir tablo ortaya çıktı:

DAVUTOĞLU FAKTÖRÜ
- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan: Kabineye giremediği gibi, parti yönetimi ya daTBMM’deki grup yönetiminde de görev almadı. Kabine dışı kalmasının gerekçesi konusunda en çok ‘Dolmabahçe fotoğrafı yüzünden’ yanıtı veriliyor. Zira, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da aynı fotoğraftaydı ve o da yeni kabinede yer almadı. Ancak, partiyi yakından takip edenler, sorunun Dolmabahçe toplantısından değil, Akdoğan’ın geçmişte Yıldırım ve Davutoğlu arasında yaşanan gerilimlerde izlediği tavırdan kaynaklandığını söylüyor. Hatırlanacaktır, AK Parti’nin 12 Eylül 2015 gün yapılan olağan kongresinden bir gün önce Davutoğlu’nun hazırladığı MKYK listesine müdahale edilmiş ve liste tümüyle değişmişti. Akdoğan’ın hem MKYK listesi tartışmasında hem de daha sonra yaşanan Genel Başkan’ın yetkisinin MKYK’ya devredilmesi konusunda arabuluculuk yapmaya çalıştığı, hatta “Sayın Başbakan’a siyasette alan açmak lazım” diyenler arasında yer aldığı görüşü de partide hâkim. Aynı görüşe göre, Akdoğan’ın Cumhurbaşkanı’na yakın bir isim olmasına karşın, Davutoğlu ile patlak veren gerilimlerde Yıldırım ve ekibinden yana net bir tavır almaması da Akdoğan’ın gidişinde rol oynadı. Gidiş nedeninin Dolmabahçe olmadığını savunanlar, “Öyle olsa Efkan Ala da giderdi” yorumunu yapıyor.�

KAYNAK FAKTÖRÜ
- Mahir Ünal: Her ne kadar Dolmabahçe yorumları onun için de yapılsa da, Ünal’ın kabinede yer bulamamasının en önemli nedeni, kendi ilinden Cumhurbaşkanı’na daha yakın bir ismin öne çıkması oldu. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Ünal ile aynı ilden, yani Kahramanmaraş’tan. Geçmişte il başkanlığı ve belediye başkanlığı, milletvekilliği ve Adalet Bakanı yardımcılığı yapmıştı. AK Parti’nin kanun teklifleri, tasarılar konusunda en aktif milletvekili olarak biliniyor. Kulislere göre Kahramanmaraş’tan Kaynak tercih edilince Ünal dışarıda kaldı.

ÇELİK FAKTÖRÜ
- Fatma Güldemet Sarı: Adana bakan çıkaracak iller arasındaydı. Bu dönem Ömer Çelik bakan olunca Sarı kabine dışı kaldı. Böylece Kayseri milletvekili Mehmet Özhaseki de Sarı’dan boşalan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na getirildi.

KAYSERİ FAKTÖRÜ
- Mustafa Elitaş: Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki bakan olunca Kayseri kontenjanı doldu. Zaten Ekonomi Bakanlığı’na daha önce de o görevde bulunan Nihat Zeybekci’nin getirilmesine karar verilmişti. Böylece Elitaş geçmişte başarılı bir sınav verdiği grup başkanvekilliğine kaydırıldı.

DENİZLİ FAKTÖRÜ
- Sema Ramazanoğlu: Aile Bakanlığı’nda Ensar Vakfı tartışması nedeniyle çok eleştirildi. Ancak Ramazanoğlu’nun kabine dışı kalmasında bu tartışmadan çok Zeybekci’nin kabineye girmesi rol oynadı. Denizli’den Ramazanoğlu kabineden çıktı, yerine yine Denizli’den Zeybekci geldi.

ELVAN FAKTÖRÜ
- Cevdet Yılmaz: Davutoğlu görevi bıraktıktan sonra en çok yanıt aranan sorulardan biri, kabinede Konya’dan bakan olup olmayacağı sorusuydu. Başbakan Binali Yıldırım aynı zamanda kabine oluşturulurken liyakate ve çalışkanlığa da önem vereceğini göstermek istiyordu. Konya olmadı ama Konya’nın eski ilçesi olan Karaman’dan Ermenekli bakan Lütfü Elvan kabinede tutuldu. Kendisi için en ideal yer de eski çalıştığı kurum olan DPT’de bulunan Kalkınma Bakanlığı oldu. Böyle olunca da Cevdet Yılmaz kabine dışı kaldı.

ÇELİK FAKTÖRÜ
- Volkan Bozkır: Volkan Bozkır, tecrübeli ve kıdemli bir diplomat olarak AB Bakanı olarak kuvvetli bir performansı ortaya koymuştu. Ancak Ömer Çelik’in Başbakan Yardımcılığı ya da Dışişleri Bakanlığı şansı olmayınca AB Bakanlığı Çelik’e ayrıldı. Bozkır da bu yüzden hükümete giremedi.

AKDAĞ FAKTÖRÜ
- Mehmet Müezzinoğlu: Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre sağlık sisteminde kamuya kesilen fatura artıyor, memnuniyet azalıyordu. Kent hastanelerinin hızla devreye sokulması ve hastane yönetimleri konusunda da sorunlar yaşanıyordu. Yarattığı ‘memnuniyet’ ile AK Parti iktidarına en çok katkıda bulunan sistemin mimarlarından Recep Akdağ eski koltuğuna dönünce Müezzinoğlu dışarıda kaldı. Müezzinoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile herhangi bir sorun yaşamadığı belirtildi.

hürriyet