Antalya beyin cerrahisinin başkenti oldu
Türk Nöroşirürji Derneği’nin 29. Bilimsel Kongresi, “Geçmişten Geleceğe, Güçlenerek” Teması İle Antalya’da Gerçekleştirildi.
Türk Nöroşirürji Derneği (TNDer) tarafından 29.’su düzenlenen bilimsel kongre, her yıl olduğu gibi bu yılda Nöroşirürji alanında dünyanın önemli isimlerini bir araya getirdi. Antalya Kaya Palazzo Kongre Merkezi’nde yapılan ve beş gün süren kongrede kapsamında Türk Nöroşirürji Derneği (TND) ve Amerikan Beyin Cerrahisi Derneklerinden CNS arasında 10 yıllık bilimsel işbirliği anlaşmasına imza atıldı. Yapılan memorandum kapsamında, yılda iki kez karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak üzere bir araya gelecek olan hekimler, beyin cerrahisinin gelişimi için önemli çalışmalarda bulunacaklar.
TNDer Başkanı Prof. Dr. Zeki Şekerci, CNS Başkanı Prof. Dr. Nathan Selden, CNS Yönetim Kurulu Üyelerinden Prof. Dr. Aclan Doğan ve Prof. Dr. Mustafa Başkaya, Prof. Dr. Nejat Akalan, TNDer Yönetim Kurulu Üyelerinden Prof. Dr. İbrahim Suat Öktem ve Prof. Dr. Tanju Uçar’ın katılımları ile basın toplantısı gerçekleştirildi.
Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Nöroşirürji Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Şekerci; “Bu yıl ilk kez ulusal kongre yapısı değiştirilerek, Uluslararası Temel Nöroşirürji Kursu(INBC) ile birlikte gerçekleştirildi. Ayrıca, Amerikan Beyin ve Sinir Cerrahisi Derneklerinden “Congress Of Neurological Surgeons(CNS)” ile yapılan işbirliği gereği Türkiye tıp alanında doğu-batı arasında köprü görevini de üstleniyor” dedi. Türkiye’nin beyin cerrahisi konusunda ciddi ilerleme kaydetmesinin ABD'deki hekimlerin de ilgisini çektiğini belirten Prof. Dr. Şekerci, bilimsel konularda çalışmalar yapmak ve fikir alışverişinde bulunmak amacıyla CNS ile bir işbirliği gerçekleştirildiğini kaydetti.
“Türkiye bulunduğu bölgede oldukça etkili”
Basın toplantısında söz alan CNS Başkanı Prof. Dr. Nathan Selden; “Bu yıl Eylül sonunda ABD'de yapılacak CNS Kongresi için Türkiye'den 100'ün üzerinden çalışmanın gönderildiğini belirterek "Bu çalışmalar kongremizde paylaşılacak. Türk beyin cerrahlarının düzeyi çok iyi ve bölgede çok etkili olmaları bizim böylesi bir işbirliği imzalamamızda etkili oldu” dedi.
Kök Hücre nakli çalışmalarında aşama henüz ‘güvenli midir?, değil midir?’ sürecinde”
CNS Başkanı Prof. Dr. Nathan Selden; “ABD'de Türk beyin cerrahı ile de birlikte çalışıyorum. ABD'deki eğitim sistemlerinde Türklerin tecrübelerini kullanarak bunu dünyaya yaymayı istiyoruz. CNS'in ana görevi dünyada nöroşirürji eğitimini düzelterek ve dünya çapına yayarak hastaların daha iyi sonuçlar almasını sağlamak" diye konuştu.
Sinir sistemi ve kök hücre çalışmalarıyla ilgili ise; "Beyin ve omurilik hastalıklarında kök hücre nakli çözüm olarak görülebileceğini düşünen bilim adamları yıllardır kök hücre çalışmaları yapıyor. Ben de bu konu üzerinde yıllardır çalışmalar yapıyorum. Kök hücre vermek güvenli midir ilk aşama bu konu üzerinde çalışmaların sonuçlanması gerek. Etkili olmasından öte güvenli olup olmadığına bakmalıyız. Ciddi olarak çalışılmadan yalnızca popilist yaklaşımlarla kullanılması doğru değil. Çin'de, Bulgaristan'da hastaları yürüttüler şeklinde haberler çıkıyor ve bu tip söylemler hastaları hayal kırıklığına uğratabiliyor.”
Toplantıda konuşan CNS Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aclan Doğan ise beyin tümörleri konusunda özellikle çok ciddi gelişmelerin olduğunu belirterek "Endovasküler cerrahi ile kafayı açmadan damarın içinden hastalığın olduğu yerlere ulaşmak mümkün. Eskiden anevrizma ameliyatları kafa ameliyatı ile olurdu, şimdi endovasküler teknik ile kapalı yöntemle yapılıyor. Stent teknolojisi de her yıl gelişiyor. Teknoloji çok sık değişiyor ve ilerliyor" dedi.
4. Uluslararası Temel Nöroşirürji Kursu(Ibnc), İlk Kez Kongre Kapsamında Gerçekleştirildi…
70 Ülkeden Eğitim İçin Geldiler…
Kongre kapsamında düzenlenen ve dünyanın birçok ülkesinden uzman hekim ve öğrencilerin katıldığı, 4. IBNC ‘International Basic Neurosurgery Course – Uluslar arası Temel Nöroşirürji kursu, ‘Nörovasküler Cerrahi’ temasıyla “Congress Of Neurological Surgeons(CNS)”, üyelerinin katımı ve destekleriyle yine kongre kapsamında gerçekleştirildi. Uluslararası Temel Beyin Cerrahisi Kursunda Afrika, Amerika ve Avrupa dahil olmak üzere 70 ülkeden gelen asistan ve yeni uzmanlara kurs ve ders veriyor.
Ulusal ve uluslararası alanda yoğun bir katılım ile gerçekleştirilen ve nöroşirürji alanındaki son gelişmelerin değerlendirileceği kongre çalışmaları, aynı zamanda “UEMS – Avrupa Tıp Uzmanları Birliği” tarafından, Avrupa ülkelerinde geçerli olacak CME kredilendirmesine dahil olması açısından da katılımcılar için büyük önem taşıyor.
“Türk Beyin Cerrahları Dünya Beyin Cerrahisi Alanında Önemli Bir Yer Edindi.”
TNDer Yönetim Kurulu Başkanı ve IBNC Başkanı Prof. Dr. Tanju Uçar; “Türk Nöroşirürji Derneği, 2012, 2013 ve 2014 yıllarında gerçekleştirilen eğitimlerde Nöroşirürjiyenlere 300’den fazla bursa vermiştir. Amerikan Beyin Cerrahisi Derneklerinden CNS ile yapılmış olan işbirliğinde, son yıllarda Türk beyin cerrahlarının yapmış olduğu başarılı çalışmalar önemli bir yere sahip. Bu vesile ile ilk kez bu kongrede bir araya geliyoruz. IBNC ile 70 ülkeden gelen doktora, çeşitli eğitim ve kurslar veriliyor. Bu kapsamda kongreye, fonksiyonel nöroşirürjide dünyanın sayılı isimlerinden Prof. Dr. Kim Burchiel, çocuk cerrahisinin önemli isimlerinden ve aynı zamanda CNS Başkanı olan Prof. Dr. Nathan Selden katılım sağladı. Ayrıca, beyin damar hastalıklarının tedavisi ile ilgili yeni teknolojiler üzerine çalışan Prof. Dr. Hidenori Kobayashi ve "Gama Knife" tedavisinin önemli isimlerinden Prof. Dr. Jean Regis'de kongrede yer aldı.” dedi.