Askerliğini bedelli yapanların anlayamayacağı 17 şey

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bedelli askerlik müjdesinden sonra yurt genelinde hissedilen bir coşku seli taraflı tarafsız, herkesin içini bir hoş etmedi değil. Ancak askerliğini bedelli yapacakların, 3000 yıllık bir kurum olan TSK bünyesinde askerliğini yapmış binlerce askerin birikiminden oluşan bir kültürden...

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun müjdelediği üzere yaşı 28 ve üstü olan, cebinde de 18.000 TL'si olan, askerliğini yapmamış tüm erkek vatandaşlar bedelli askerlikten faydalanabilecek. Toplumun büyük bir kesiminin ilgi göstermesi beklenen bedelli askerlik uygulamasıyla, askerlikten muaf sayılacak binlerce kişi hayatları boyunca asla şafak saymayacak, çift çarşı hayali kurmayacak, nöbet tutmayacak ve fosilleşmeyecek... 3000 yıllık bir kültür birikiminden mahrum kalacak bu vatandaşlarımızı düşünerek, sağda solda askerlik muhabbetleri yapılırken konuya yabancı kalmamaları için sözlük niteliğinde bir liste hazırladık.

1. Vatka



Askerlikte bazı meretler vardır yeri gelir silahtan, kamuflajdan, çelik yelekten, zırhlı personel taşıyıcıdan hatta tanklardan bile daha çok can kurtarır. Vatka da işte onlardan biridir. Uzun intikal yürüyüşlerinde postalın içinde rakun ölüsüne dönmüş ayaklarınızın topukları su toplamasın, vurmasın diye kullanabileceğiniz vatkalar, hem canınızı acıtmaz hem de yürümenizi kolaylaştırır.

2. Aztek


Askerliğini ne bedelli, ne de kısa dönem yapamayan üniversite mezunu vatandaşların bir yıl boyunca yedek subaylık yapmaları başa gelebilecek en trajik durumlardan biridir. Asteğmen rütbesiyle, başlanan bu yedek subaylık süresince "Aztek" olarak anılan Asteğmenler bu sesleniş tarzı yüzünden genelde Güney Amerika kültürüne merak salarlar.

3. Kadın pedi



Genelde bol sürünmeli eğitimlerden başını kaldıramayan askerler için bir can kurtaran simidi gibidir kadın pedi. Dirseklere, dizlere bağlanan pedler alttaki petek dokusuyla, üstteki tabakanın kuru kalmasının yanı sıra yaralanmalara, berelenmelere karşı da önemli bir savunma silahıdır.

4. Telefon kartı



Özellikle yeni nesil gençlerin pek de kıymetini bilmediği ankesörlü telefon kartları, askerlikte cep telefonu yokluğunda büyük bir nimettir. Her ne kadar türlü yöntemlerle içeri cep telefonu sokan askerler olsa da telefon kartının yeri ve tadı ayrıdır...

5. Çift Çarşı



Çarşıya çıkmak az çok herkes tarafından bilinen bir tabir. Hafta sonu tatilinde günün yarısında askerlerin ihtiyaçlarını karşılamaları için çıktıkları izin günlerini temsil eden çarşıların çift olmasının değerini ve anlamını ise yalnızca askerliğini yapanlar bilir! Çift çarşı öyle bir müjde, öyle bir kutlu haberdir ki kimi zaman doğumhanede anne babanın aldığı nur topu gibi bir evlada bedel olduğu rivayet edilir. Çift çarşı müjdesi de genelde nizamiye yolunda verilir.

6. Şafak



Her batan günün bir şafağı olduğu gibi, her askere gidişin de bir der terhis tarihi vardır. Sayılı gün çabuk geçer ama nasıl geçer onu bir de askere sormak lazım. Türkiye'deki tüm plaka numaralarını ezberleten, insanı bir şafaktan bir şafağa sürükleyen, bitmeyecekmiş gibi gelen her gün için deftere atılan bir çiziğe mahkum eden o zaman nasıl geçer... İşte askerlğin biteceği günü temsil eden şafak böylesi derin acılarla harman olmuş bir terimdir. O şafak atar, yatar, sıkıştırır... Adama neler yapar neler!

7. Nöbet



Nöbet tutmak da askerliğin olmazsa olmaz kaidelerinden biri olarak hayatımızda ayrı bir yere sahiptir. Bütün askerler nöbet tutmaz elbet ancak hepsi bir şekilde bu tecrübeden geçerler. Gecenin yarısı sıcacık yataktan kaldırılıp da buz gibi ayazın ortasında vatan görevi yapmanın tadını nereden bilir bedelli askerler?

8. Devre


Arkadaş, dost, kanka, birader... Hepsi bir kenara devre bir kenaradır. Devre yeri, mertebesi, kalibresi çok ayrı bir arkadaş türüdür. Birlikte bot bağladığınız, ilk yemeğinizi birlikte yediğiniz, ilk silah altına birlikte girdiğiniz her vatan evladı sizin devrenizdir. Aynı dönemde aynı devrede birlikte askere giden her vatandaş birbirinin devresidir ve devreler sıradan arkadaşlara benzemezler. Çoğu çıkar ilişkisi gütse de bir devre bin okul arkadaşına bedeldir.

9. Badi



Badi dediğiniz kişi ise has devredir. Her yere birlikte gittiğiniz, yanınızdan ayrılmayan bir noktada sizden sorumlu olan kardeşiniz gibidir badiler. Kiminin birden fazla badisi olur. Her badi diğerine sahip çıkar, korur kollar. Kardeşlikten ötedir badilik, kardeş kardeşin o kadar kahrını çekmez.

10. Alt Devre / Üst Devre



Alt devreler sizden sonra askere gelen ve her daim sizden daha itibarsız olacak olan kişilerdir. Onlardan sonra gelecek olanlara da Torun denir ki onlar artık iyice sizin yanınızda insan sınıfına bile koyulmayabilirler. Ancak bir de üst devre vardır ki başınıza gelebilecek en kötü şey zalım bir üst devredir. Adama tuvaletleri temizletir, yerlerde süründürür, hayatı zindan eder üst devreler. Sırf sizden önce askere geldikleri için bir noktada sizden daha üstün bir noktada gibidirler. Hayatında alt devre, üst devre ilişkisini yaşamamış her vatan evladı iş hayatında yaşayacağı sorunlara karşı dayanıksız korunaksızdır.

11. Poşet



Askerliği bedelli olarak yapmaktan sonraki en iyi ihtimallerden biri olan kısa dönem askerliğin bir diğer adı da poşetliktir. Botlarına kirlenmesin diye poşet bağlamış bir grup kısa dönem askerden miras kalan bu deyim , askerlikte en çok karşılaşılan seslenişlerden biridir.

12. Mehtap



Askerlik aynı iş gibi, arada yıllık ya da dönemlik izin alabileceğiniz bir görevdir. Aldığınız iznin ilk gününü temsil eden mehtap deyimi, şafak kadar hasretle beklenmese de yine de iple çekilen önemli bir gündür. Mehtabın kıymetini bilmeyen şafakta mutlu olamaz.

13. Hürgeneral



Her asker görev süresi boyunca kariyerini geliştirir. Er olarak girer onbaşı olur, çavuş olur. Teğmen olarak girer Genel Kurmay Başkanlığı'na kadar yürür. Ama hepsi terhis olduğunda sivil hayatta aynı mertebede buluşurlar, o mertebenin adı da Hürgeneralliktir.

14. Baston



Kimisi askerliğini yakar, kural ihlali yapar ve askerliğini uzatır. Askerliği uzayanların adı da baston olarak nitelendirilir.

15. Fosil



Kimisi de vardır artık hem aldığı cezalardan hem gün kaybından askerliği uzamış da uzamıştır. Sanki TSK kurulduğu günden bu yana askerliğini yapmaktadır. Bu gibi askerlere de genel olarak fosil denir.

16. Comolokko


Şafağın artık iyice sıkıştırdığı, son günlerin yaşandığı zamanlarda şafak comolokko demeye başlar. Yani artık bünyede askerlik disiplininden eser kalmamıştır.

17. REDEME


En nihayetinde insan tabiatına aykırı bir disiplin ve kısıtlanma alanı olan, stres yapan askerlik kimi zaman askerleri delirtebilir. İlla askerlikle alakası olmak zorunda da değildir, kişisel problemlerle de insan bunalıma girebilir. Askerlik, sivil fark etmez herkes bir gün bir yerlerde zıvanadan çıkabilir. İşte bu gibi durumlarda askerler, RDM yani Rehberlik Danışma Merkezi'ne sevk edilirler. Buraya sevk edilen askerlere genel olarak deli gözüyle bakıldığı için kendileri her türlü eğitim ve sorumluluktan da muaf olurlar.

Muhtemelen şu an da bedelli çıkmayacağını düşünerek geçtiğimiz aylarda silah altına giren erlerin çoğu Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bedelli askerlik açıklamasıyla RDM'lere akın etmiş olabilirler...