Avea ve TTNET tarih oluyor
Geçtiğimiz aylarda Avea, Türk Telekom, TTNET ve Tivibu’nun entegrasyon sürecini tamamlayan Türk Telekom Grubu, tüm hizmetlerini ‘tek marka’ altında toplamak için düğmeye bastı. Tek markanın ‘Türk Telekom’ olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
MOBİL iletişimde Avea, sabit iletişimde Türk Telekom, internet hizmetlerinde TTNET ve televizyon yayıncılığında Tivibu... Türk Telekom Grubu çatısı altında yer alan bu şirketlerin entegrasyon süreci tamamlandı. Verilen hizmetleri ‘bireysel’ ve ‘kurumsal’ olarak ayıran ve buna göre yapılanan Türk Telekom tüm markalarını tek mağazada buluşturmak için de hızla hazırlık süreci yürütüyor. Şimdi sıra Türk Telekom’un bu entegrasyon sürecindeki en ciddi hamlesine geldi. Türk Telekom Grubu’nun farklı alanlarda farklı marklalarla tüketicinin karşısına çıkması kafa karışıklığına neden oluyordu. Dünyada telekom şirketlerinin yapılanmasını da baz alan şirket ‘tek marka’ için çalışmalarını hızlandırdı. Şirketin mobil, internet ve televizyon yayınlarını da bundan sonra ‘Türk Telekom’ markasıyla yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Başka bir deyişle Avea, TTNET ve Tivibu markaları yakın bir zamanda tarih olacak.
4.5G BEKLENDİ
Cep telefonlarının üzerinde yazan ‘Avea’ yerine ‘Türk Telekom’ yazısının gelmesine, evlerde TTNET yerine Türk Telekom kullanılmasına, TV yayınlarında ise Tivibu yerine Türk Telekom uygulama ve platformlarının yer almasına sayılı günler kaldı. Peki bu marka hamlesi tam olarak ne zaman gerçekleşecek. Bilindiği gibi telekom şirketleri şu anda harıl harıl 4.5G hizmetinin başlaması için hazırlık yapıyor. Edinilen bilgiye göre Türk Telekom Grubu da ‘Türk Telekom’ marka birliğini açıklamak için 4.5G takvimini baz aldı. Buna göre yeni marka hamlesi 4.5G lansmanından yani nisan ayından önce gerçekleşecek. Böylelikle şirket, mobil iletişim teknolojisindeki yeni döneme çok daha etkili bir şekilde ve taze kanla girmeyi hedefliyor.
TEK MARKA TEK FATURA
Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan ağustos ayında Hürriyet’e verdiği röportajda Türk Telekom Grubu’nun entegrasyon süreciyle birlikte hedefinin tek noktadan müşterilerinin tüm iletişim ihtiyaçlarını karşılayabilmek olduğunu söylemişti. Buna göre tek marka hamlesi tamamlandığında tüketiciler, tek mağazadan ihtiyaçlarını gidermenin yanı sıra tek çağrı merkezinden de hizmet alabilecek. Avea ve TTNet mağazalarının yerini bundan sonra Türk Telekom mağazaları alacak. Şirket yasal düzenlemelerden dolayı sabit hat, mobil hat, internet ve televizyon yayıncılığı gibi hizmetlerine yönelik kampanyaları birleştirip bir paket sunamıyor. Ayrıca yine yasal mevzuat gereği tek fatura da veremiyor. Önümüzdeki dönemde yasal düzenlemeler yapılırsa Türk Telekom’un tek marka hamlesinden sonra tek fatura ile müşterilerinin karşısına çıkabilecek. Tabii tek fatura diğer telekom şirketlerinin de işine yarayacak. Ancak Türk Telekom özellikle internet ve sabit hatlardaki üstünlüğü nedeniyle tek fatura sistemi gerçekleşirse avantajlı konuma gelecek. Tek marka hamlesiyle birlikte ‘Türk Telekom’un tüketicinin karşısına yeni bir logo ile de çıkacağı konuşulanlar arasında.
NEDEN TÜRK TELEKOM
Türk Telekom şu anda grubun en yaygın ve bilinirliği en güçlü markası. Bu markada hem ‘Türk’ hem de ‘Telekom’ kelimelerinin geçmesi müşteriye verilmek istenen mesajı en güçlü şekilde anlatıyor. Zaten dünyada da Türk Telekom’un rakibi olan şirketlerin incelendiğinde verilen hizmetlerde ülke adı ve telekom kelimesinden oluşan marka adlarının tercih edildiği görülüyor. Bu stratejiye örnek olarak Deutsche Telekom, British Telecom ve China Telecom gibi markaları verebiliriz.
ENTEGRASYON SÜRECİ ÜÇ ADIMDA TAMAMLANDI
TÜRK Telekom’daki entegrasyon süreci 2014’te başladı ve ana çatısı 3 farklı aşamada oluşuyor. Birinci aşamada şirketin destek fonksiyonlarını birleşti. Şirketin pazara girme stratejisini destekleyen tüm fonksiyonlar merkezi olarak çalışmaya başladı. İnsan kaynakları, satın alma, finans ve destek hizmetleri bu kapsamda değerlendirildi. Avea, TTNET ve Türk Telekom’da ilgili departmanlar birleştirildi. Geçtiğimiz yıl eylül ayında ikinci aşama tamamlandı. İkinci aşamada müşteriye dokunulan konularda değişiklikler yapıldı. Bireysel, kurumsal ve toptan birimleri kuruldu. Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, Bireysel iş birimi CEO’su Erkan Akdemir ve kurumsal iş birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca oldu.