Bodrum ve Datça'da deprem sonrası son durum

Ege'deki 6.3 şiddetindeki deprem sonrası özellikle Bodrum ve Datça'da panik büyük panik yaşandı. İki ilçede özellikle panik nedeniyle kaçmaya çalışan yaklaşık 90 vatandaş hafif şekilde yaralandı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde güncellenen bilgilere göre, Gökova Körfezi'nde saat 01.31'de 6,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, yerin yaklaşık 7,8 kilometre derinliğinde meydana geldi. Depremin ardından bölgede merkez üssü Ege Denizi ve Gökova Körfezi olan birçok artçı sarsıntı kaydedildi. Bölgede, saat 01.37'den 06.13'e kadar büyüklüğü 3 ve 4,6 arasında toplam 40 artçı sarsıntı meydana geldi. Sabaha kadar artçı deprem sayısı 90'ı geçti.

Deprem özellikle Bodrum ve Datça'da etkili oldu. Panik nedeniyle kaçmaya çalışırken yaralanan yaklaşık 90 vatandaş hastanelere koştu.

Deprem sonrası vatandaşlar, turistler geceyi dışarıda geçirdi. Kimileri plajlarda kimi kafe bahçeleri kimi plaj kimi de şezlonglarda sabahladı. Günün ilk ışıklarıyla birlikte hasarın boyutu da ortaya çıkıyor. Dalgaların otomobilleri sürüklediği, tekneleri batırdığı görüldü.

DÜN GECE NELER YAŞANDI?

Muğla açıklarında meydana gelen depremin en çok hissedildiği bölgelerden biri olan Bodrum'un Belediye Başkanı Mehmet Kocado dün gece hurriyet.com.tr'ye çok şiddetli bir sarsıntı meydana geldiğini belirterek, "Şu ana kadar bize gelen herhangi bir kötü durum yok. İnşallah da olmaz. Şu an bilgileri topluyoruz" dedi. Kocadon, CNN Türk'te yaptığı açıklamada ise ufak çaplı bir iki tane yangın çıktığını, elektrik kesintilerinin yaşandığını ancak can kaybı ve yaralanma başvurusunun hastanelere olmadığını söyledi.

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ise depremi şiddetli bir şekilde yaşadıklarını, vatandaşların korkuyla sokaklara çıktığını belirtti. Uçar Datça genelinde ilk gelen bilgilere göre can kaybı ve yaralanma bulunmadığını belirtti.

YOL ÇÖKMESİ OLDU ÇOL CİDDİ HASAR BİLGİSİ ÇOK ŞÜKÜR YOK

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon yeni gelen bilgileri Hürriyet ile paylaştı: "Çok şükür şu ana kadar gelen bir can kaybı bilgisi yok. Sadece Yalıçiftlik tarafında toprak kayması ve yok çökmesi meydana geldi. Bir de Akyarlar'da ufak çaplı makilik alanda yangın oldu. Elektrik kesintisinin nedeni de bir elektrik direğinin devrilmesinden kaynaklandı."

MUĞLA VALİSİ: HERHANGİ BİR OLUMSUZLUK YOK

CNN Türk canlı yayınında konuşan Muğla Valisi Esengül Civelek: "Tüm ilçelerimize ulaştık. Herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır" açıklamasında bulundu.

MUĞLA BELEDİYE BAŞKANI: CAN KAYBI YOK, DUVARLAR YIKILDI, TRAFOLAR YANDI

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise şu açıklamayı yaptı:

“Şu anda tüm ekiplerimiz dolaşıyor. Çok şiddetli bir deprem ve çok uzun sürdü. Can kaybı olmadı. Ufak tefet duvar yıkıkları bilgisi alıyoruz. Üzücü olan bu panikle yüksekten, pencereden atlayan vatandaşların olduğu. Onların da hastaneye kaldırıldığı ile ilgili bilgiler geldi. Trafo yangını, ot yangını gibi ufak yangınlar var. Hemen müdahale edildi. Gelen bilgiler Seydikemer’den Bodrum’a kadar 13 ilçeden can kaybı söz konusu değil. Büyük bir yıkım da söz konusu değil. Sadece duvar yıkılmaları var. Köylerden de bilgi geliyor. Yıkımlar evlerin tamamen yıkılması şeklinde değil, eski, çürük, yığma duvarların yıkımı söz konusu.

KAYMAKAMDAN 70 YARALI AÇIKLAMASI

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz da yaptığı açıklamada, "Can kaybının ve ağır yaralının olmaması sevindirici. Sarsıntıdan dolayı panik yaşayıp atlayan bazı vatandaşlarda kırık vakaları yaşandı. Böyle bir depremde bunlar da normal. Yaşanan büyük sarsıntıya rağmen bazı evlerde çatlamalar var. Ancak herhangi bir yıkılma söz konusu değil. Bu büyüklükte bir sarsıntıda, binalarımızın ilçede en fazla iki kat olması büyük hasar yaşanmasını önledi. Kırsal kesimde, özellikle kerpiç yapılı ve eski evlerde kısmi göçmeler var. Gümbet’te denizin yükselmesinden dolayı su baskınları yaşandı. Ve bazı teknelerde maddi zararlar meydana geldi. Hastanelerimize yaklaşık 70 yaralı müracaat etti. Devlet hastanesinde taşıyıcı kolonlarda bir sorun yok, sadece asma tavandaki bazı plastik bölmelerde çökmeler oldu. Bu da hastalarımızda tedirginliğe neden oldu. Hastane bahçesine çıkardık hastalarımızı. Teknik ekipler hastanede inceleme yapacaklar. Bu incelemeler sonuçlanıncaya kadar da hastalarımızın tedavileri burada sürecek. Ayrıca ilçeden Kos’a yapılan feribot seferleri de durduruldu" dedi.

BODRUM DEVLET HASTANESİ’NİN ACİL SERVİSİ BOŞALTILDI

İzmir, Muğla, Aydın, Denizli, Manisa başta olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki birçok ilde hissedilen deprem nedeniyle sokaklara çıkan vatandaşlar endişelendikleri için evlerine dönmedi.

Bu arada Bodrum’da birçok binanın yanısıra Devlet Hastanesi’nin acil servisi bölümünün duvarında da çatlaklar meydana geldi. Bunun üzerine acil servisteki hastalar bahçelere taşındı. Bodrum’da trafolarda meydana gelenh hasar nedeniyle birçok kesimde elektriklerin kesik olduğu ayrıca bölgede aşırı yüklenmeden dolayı telefonla ulaşımda da sıkıntılar yaşandığı belirtildi. Gümbet’te ise dev dalgalar oluştuğu ve sahile vurduğu öne sürüldü.

BODRUM'DA TRAFİK SIKIŞTI

Deprem sonrası yaşanan panik havasıyla beraber çok sayıda tatilci Bodrum'dan ayrılmak için araçlarına binerek yola çıktılar. Ancak bu durum Bodrum'da trafiğin kısa sürede sıkışmasına neden oldu.

KİMSE EVLERE GİRMEDİ

Depremin ardından Bodrumlular ile yerli ve yabancı turistler geceyi sokaklarda ve parklarda geçirdi. Depremin hemen ardından Gümbet İnceburun’da meydana gelen tsunamide 12 tur teknesi ile 5 balıkçı teknesi karaya sürüklenirken, onlarca ev ve işyeri sular altında kaldı. O anları anlatan kaptan Metin Kestaneci (40), "Teknenin kaptanıyım. Teknede uyuyordum, önce bir gürültü ardından uğultu geldi. Ne oluyor demeye kalmadan birden tekne karaya doğru sürüklendi. Tekne ile birlikte kendimizi karada bulduk. Böyle bir şöy görmedim" dedi.

FACEBOOK'TAN GÜVENLİK BUTONU

Facebook, Bodrum’da meydana gelen şiddetli depremin ardından 'Güvenlik Butonu’ uygulamasını devreye soktu.