Boşananların yüzde 73’ü tekrar evleniyor
Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Türkiye’de boşananların yüzde 73’ü tekrar evlendiğini belirterek Türk toplumu olarak evliliği seven bir millet olduğumuzu söyledi.
Aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurlar ile boşanma olaylarının araştırılması ve aile kurumunun güçlendirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Trabzon’u ziyaret ederek bir otelde toplantı gerçekleştirdi.
Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, başkanlık ettiği toplantıda meclis araştırma komisyonu üyeleri, milletvekilleri Bayram Çelik, Ali Özkaya, Necdet Ünüvar, Deniz Depboylu, Tülay Kaynarca, Salih Çetinkaya, Fatma Kaplan, Hüsnüye Erdoğan ve AK Parti Trabzon milletvekili Ayşe Sula Kösoğlu hazır bulunarak birer konuşma yaptı.
Toplantıda Aile Hakimi, Avukat, Sosyal çalışmacı, Psikolog, aile odaklı sivil toplum örgütleri de hazır bulunurken, Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Türkiye’de 2015 yılında 600 bin çiftin evlilik yaptığını hatırlattı. Keşir "Türkiye genelinde 2015 yılında 600 bin, 2014 yılında ise 500 bin çift evlendi. 2015 yılında yaklaşık 130 bin boşanma davası gerçekleşti. Çok basit bir yöntemle evlenen boşananlar bölünüyor, karşımıza yüzde 20’yi aşan bir rakam çıkıyor. Bizde ’eyvah Türkiye yüzde 20 boşanıyor’ diyoruz. Oysa 130 bin boşanma, toplam evlilikler içinde olan bir boşanma. Belki 1 belki 18 yıllık evlilikler. Burada bakabileceğimiz ölçü şu; evlilikler bir önceki yıla göre hangi hızla artıyor, nüfusa bağlı doğru artıyor mu ? beraberinde boşanmalar bir önceki yıla yani kendi içinde kıyaslandığında bir artış var mı ? Yine bu rakamlara bakarak söyleyebiliyoruz ki Türkiye’de evliliklerin artma hızı oranından daha yüksek bir boşanma artma hızımız var. Bu yüzde 20’ler gibi bir rakam değil. Türkiye’nin boşanma ortalaması binde 1.7. Trabzon 63. sırada bu iyi bir sıralama. Bu anlamda çok karamsar bir tablo çizmememiz lazım” diye konuştu.
"BOŞANMALARIN BU KADAR HIZLI OLMAMASI LAZIM"
Keşir, aile bütünlüğünü etkileyen çok faktör olduğuna dikkat çekerek, “Aile bütünlüğünü etkileyen çok faktör var. Madde bağımlılığından tutun da aile içi geçimsizliğe kadar çok faktör var. Bununla ilgili mevzuatlarımız var. Komisyonu kurduğumuzda karşımıza iki önemli sorun çıktı. Birincisi; çekişmeli boşanmalarda boşanma davalarının sürelerinin uzun olması ve velayet kararından sonra çocukların ebeveynlerin birbirlerine olan intikam duygularından dolayı çocukların velayeti alınamayan tarafla kişisel ilişki tahsis edilememesi ve icra marifeti ile çocukların görülür olması. Bu, 21. yüzyılda çocuk haklarından bahsettiğimiz bir dönemde asla kabul edebileceğimiz bir şey değil. Bu komisyonumuzun ilk toplantı günü gördüğümüz bir konuydu. Diğer bir konu da 2015’de yapılan istatistiklerde boşananların yüzde 73’ü tekrar evleniyor olması. Bu normal yani Türk toplumu olarak evliliğe meyilli bir toplumuz. Evliliği, evlilik birlikteliğini seviyoruz. Yüzde 73 tekrar evleniyor fakat yüzde 73’ün yüzde 12’si boşandığı eşiyle evleniyor. Bu şu demek hızlı boşanıyoruz. Burada sanki sosyal destek mekanizmasına ihtiyaç var. Bu kadar hızlı olmaması lazım. Boşanma yada sürdürülebilir bir evliliğin boşanma süresi de 3, 7, 8 yıl sürebiliyor. Hele çocuk varsa karşımıza ciddi çocuk mağduriyeti çıkıyor. Bu boşanma çekişmeliyse bazen kadına yönelik şiddetin artığı vakalar hatta ölümle sonuçlanan vakalar karşımıza çıkıyor. Biz bunların hepsini konuşmak istiyoruz özellikle Trabzon’da. Bunlar bizim öncelik verdiğimiz sorunlar. Bazen çok farklı sorunlarda ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam eti.
(İHA)