Burası Çok Önemli Kitabında Suçlanan Banka Hangisi? Berat Albayrak Hangi Bankayı Suçladı?
Geçtiğimiz günlerde Berat Albayrak kendiyle özdeşleşen ifadelerden birini olan ''Burası Çok Önemli'' adlı kitabını yayımlamıştı. Kitabın yayımlanmasının ardından kitabında nelerden bahsettiği merak konusu oldu.
2018'de kur krizinde neler oldu?
Barış Soydan, halktv internet sitesindeki yazısızında Berat Albayrak’ın yazdığı ‘Burası Çok önemli’ isimli kitabı değerlendirdi.
Albayrak’ın söz konusu kitabının 211. sayfasında, “2018’deki kur saldırısının ardından, eylül-ekim aylarında bir özel bankamızın bankacılık teamüllerine aykırı şekilde yüklü miktarda Türkiye CDS’i satın aldığını, bunun neticesinde ülke risk primimizi 80-100 kadar yukarı taşıdığını, yani ekonominin tüm paydaşlarının yurt dışından döviz borçlanma maliyetini 100 baz puan artırdığını tespit ettik” şeklinde suçladığı bankayı araştırdığını söyledi.
Soydan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
Doğrusu çok ciddi bir iddia. Nedir bu işin arka planı? CDS, Türkiye’nin risk primini gösteren bir finansal enstrüman. Türkçesi kredi temerrüt swap’ı. (Swap: Para takası.) Türkiye tahvillerini sigortalamak için ödenen prim olarak da tanımlanabilir… CDS’in yukarıya gitmesi, Türkiye Cumhuriyeti Hazinesinin daha maliyetli borçlanmasına neden olur. Hangi banka böyle bir işe kalkışır? Ve neden? Biraz araştırdım. Bir kaynağım o dönemde bu konuda herhangi bir bankaya ceza kesildiğini hatırlamadığını belirterek, ‘Bir ceza uygulansa BDDK açıklardı veya bankanın açıklama yapması gerekirdi’ dedi. İki farklı kaynağımın teyit ettiği bilgiye göre Albayrak’ın sözünü ettiği banka Akbank’tı.
CDS yasal bir ürün mü?
Akbank'ın Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Karaali’nin çok temkinli bir yönetici olduğunu dile getirerek, “Türkiye ekonomisindeki risklerin giderek arttığı 2018 yılında CDS’ler yoluyla bankayı sağlama almak istemişti. Bu doğru bir karar mıydı, tartışmalı. Ama Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisiyle yönetildiğini, CDS’in de yasal bir ürün olduğunu unutmayalım” dedi.
Karaali’nin bu kararın ardından Akbank yöneticilerinin, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na çağırılarak, “adeta sorguya çekildiğini” ifade eden Barış Soydan, “Türkiye ekonomisindeki risklerin giderek arttığı 2018 yılında CDS’ler yoluyla bankayı sağlama almak istemişti. Bu doğru bir karar mıydı, tartışmalı. Ama Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisiyle yönetildiğini, CDS’in de yasal bir ürün olduğunu unutmayalım” şeklinde yazdı.