Büyük temizlik başladı! Sayı 5 bini buluyor

Kamuda FETÖ yapılanmasına mensup bürokratların ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

Ekonomi yönetimindeki FETÖ’cülerin ortaya çıkarılması için çalışmalar sürüyor. Ekonomi yönetimindeki 3 bin müfettiş incelemeye alındı. Sayı, uzmanlarla birlikte 5 bini buluyor.

Bakanlıklar ve kritik kurumlarda oluşturulan komisyonların detaylı inceleme yapacağı ‘A Kadro’ isimler belli oldu. Sadece ekonomi yönetiminde 5 bin civarında müfettiş ve uzman kadrosunda görev yapan üst düzey  memur mercek altına alındı. Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi yerlerde teftiş kurullarında 3 bin müfettiş izlemede. Sayı olarak en fazla vergi müfettişi ve iş müfettişinin FETÖ yapılanmasına mensup bulunduğu tespit edilirken, ilk gelen bilgilere göre 1.000 civarında müfettişin kamudan ihraç edileceği belirtiliyor. Yine ekonomi yönetiminde Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gibi kurumlarda da ‘uzman’ olarak görev yapanlar için kapsamlı bir çalışma daha yürütülüyor. Alınan bilgilere göre ekonomi yönetiminde farklı kurumlarda görev yapan 2 bine yakın uzman ve denetmen mercek altına alındı.

GECE MESAİ YAPILIYOR

Sadece ekonomi yönetiminde toplamda 5 bin civarında görev yapan müfettiş ya da uzmanın FETÖ yapılanmasına yönelik bağlantısının ilgili Komisyonlar tarafından yakından takip edildiğine dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “İstihbarat kaynakları ve kurum içi çalışmalardan gelen bilgileri sürekli olarak güncelleyerek bir liste hazırlıyoruz. Yanlış yapmamak adına gece geç saatlere kadar çalışıyoruz. Çapraz kontroller yaparak kimsenin hakkını yememeye gayret gösteriyoruz” dedi.

TMSF VE MASAK’TAN BİLGİ PAYLAŞIMI

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında alınması gereken tedbirlere yönelik yeni bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayınlanmasının ardından bilgi ve belge paylaşımındaki sır perdesi de kalkmış oldu. KHK’nın yayınlanmasının ardından faaliyet izni kaldırılan Asya Katılım Bankası veya bu bankayla ilgili Tasarruf Mevduatı ve  sigorta Fonu’ndan (TMSF), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Mali Suçları Araştırma Kurumu’ndan (MASAK) bilgi talep edilebiliyor. Memurun kendisi, eşi ve çocuklarına ait bilgiler ‘Müşteri sırrı’ gibi herhangi bir sınırlamaya tabi olmadan verilebilecek.

HIZLI TESPİT İMKANI

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) bir kamu kurumu çalışanının yakınına ilişkin prim dökümleri de istenilebilecek. Takiyyeci bürokratların ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmaların sürdüğüne dikkat çeken ekonomi yönetiminden üst düzey bir yetkili, “Bunun daha hızlı bir şekilde yapılması için böyle bir düzenlemeye ihtiyaç vardı. Bilgi ve belge paylaşımı daha hızlı yapıldıkça tespit yapmak daha da kolay hale gelecek” değerlendirmesinde bulundu.