CHP, Roblox’a erişim engeli sonrası tarikatlardaki vahim olayları hatırlattı

Sosyal medya platformu Instagram’ın ardından önceki gün bilgisayar oyunu Roblox, Adana 6. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından erişime kapatıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, engelin gerekçesi olarak “Çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması”nı gösterdi. Ancak Roblox’a hızla erişim engeli getiren iktidar, tarikatların çocuk istismarıyla gündeme geldiğinde bu kadar hızlı davranmadı.

Sosyal medya platformu Instagram’ın ardından önceki gün bilgisayar oyunu Roblox, Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişime kapatıldı. Binlerce gencin oyun içerisinde harita oluşturarak eğlendiği ve kendini geliştirdiği platform, yüzlerce kişiye para da kazandırıyordu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, uygulamaya erişim engeli getirilmesine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması sebebiyle Roblox isimli oyun platformuna ve uygulama marketlerindeki linklerine erişim engeli getirilmiştir. Unutulmamalıdır ki Türkiye Cumhuriyeti, bir Hukuk Devletidir. Devletimiz, Anayasamıza göre çocuklarımızın korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür” ifadelerini kullandı. Buna karşın Roblox’a hızla erişim engeli getiren AKP iktidarı, tarikatlar çocuk istismarıyla gündeme geldiğinde bu kadar hızlı davranmadı. 

‘BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ’ DEMİŞLERDİ
2016 yılında AKP’ye yakınlığıyla bilinen Karaman’daki Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (KAİMDER)’e ait olan evlerde çocuklara tecavüz edildiği belgelenmişti. Kamuoyunda büyük tepki toplayan olaylara ilişkin eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, “Bir kere rastlanmış olması, hizmetleriyle ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz” demişti. Kamuoyunda yankı uyandıran bir diğer olay ise İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken ‘evlendirmesi’ ve H.K.G.’nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakıldığının ortaya çıkmasıydı. İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklu sanık Kadir İstekli’ye 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel’e 20 yıl ve anne Fatma Gümüşel’e ise 16 yıl 8 ay hapis cezası vermişti. Karar sonrasında Cumhuriyet savcısı dosyayı istinafa taşımıştı. Yerel mahkemenin kararını değerlendiren Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, sanıklara verilen cezanın arttırılması gerektiğini aktararak kararı bozmuştu. Son duruşması 16 Temmuz’da görülen dava, yine sonuçlanamadı ve 23 Eylül’e ertelendi. Bu kapsamda her yıl ayrı ‘çocuk istismarı’ olaylarıyla gündeme gelen tarikatlara yaptırım uygulanmaması dikkat çekiyor.