CHP’li Emre: AKP FETÖ’nün siyasi ayağı meselesiyle yüzleşmek zorunda
Medyafaresi.com özel haber- CHP Meclis’e 'FETÖ’nün siyasi ayağı araştırılsın’ önergesi verdi. AKP ve MHP’den karşı duruş geldi. Bahçeli 'Hakim değiliz, savcı değiliz. Meclis’te araştırılması doğru değil. Bunun yerine sözde ‘Yurtta Sulh Konseyi’ araştırılsın' dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Hadi ispatla. Eğer ispatlayamıyorsan demek ki bunlar sende” diyerek CHP’yi ispata çağırdı.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay dün düzenlediği basın toplantısında ispat çağrısına Erdoğan’ın Fethullah Gülen’e övgü ve davet konuşmasını da örnek göstererek yanıt vermiş oldu.
Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber
TBMM’de 15 Temmuz 2016 FETÖ Darbe girişiminden sonra kurulan ancak basılıp dağıtılmayan raporuyla tartışması yürüyen Araştırma Komisyonu’nda görev yapan CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, bu meseleden kaçındıkça AKP’de ki erimenin devam edeceğini belirterek, “AKP bu meseleden kaçındıkça kendisi de erimeye devam edecek bu şeytanlaştırma stratejisi ağır bir biçimde devam edecek. Düşmanlaştırma, terörize etme devam edecek” açıklamasını yaptı.
AKP’nin bu tartışmalarla gerçek veriler üzerinden siyaset konuşulmasının önünü kestiğini ifade eden Emre, “Gündem böyle meşgul oluyor ama bu geri tepecek. 31 Mart’ta yaptıkları usulsüzlük nasıl geri teptiyse bu tavırda geri teper” diye konuştu.
“Madem bu konuda herkesin alnı ak o zaman araştıralım”
CHP’li Zeynel Emre, FETÖ meselesinin bugün ya da yarın mutlaka araştırılacağını bunun yasama ve denetim görevi olan TBMM’de yapılmasının en doğru yol olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı, MHP genel başkanının yaptıkları son açıklamalarının FETÖ’nün ortak eleştiri konusu olduğunu gösterdiğini belirten Emre, “Madem bu konuda herkesin alnı ak neden böyle bir tespiti yapmayalım, araştırmayalım. Bu işte samimilerse Meclis’te bu meselenin araştırılıp denetlenmesinde destek olmaları lazım aksi halde bu konuda samimiyet olmadığı gibi yapılan işlerde payları olduğu anlamı çıkacak” dedi.
CHP’li Zeynel Emre, Medyafaresi.com’un CHP’nin Meclis araştırma önergesinden sonra AKP ve MHP kanadından Meclis yerine yargıyı işaret eden açıklamalara ilişkin sorularını şöyle değerlendirdi:
“Bir tarikatın yuvalanıp güç olduğu devleti ele geçirmeye çalıştığı başka bir ülke olmadı”
FETÖ ile mücadele konusunda CHP’nin eleştirileri var, basının yazdıkları var. İlginçtir AKP ve MHP’nin de çok fazla şikayeti var ve Erdoğan’ın da açıklamaları var. Böyle baktığınızda ortada bir sorun olduğunu herkes Kabul ediyor. O halde en temel görevi yasama ve denetim olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yetkisini kullanıp neden bunu araştırmasın. Madem bu konuda herkesin alnı ak neden böyle bir tespiti yapmayalım, araştırmayalım. Daha önce darbe araştırma komisyonu bu konuda çalışmalarını yaptı, eksik çalışsa da ortaya bir rapor koydu ama o raporun bile basılıp dağıtılıp Meclis’te görüşülmesi istenmedi.
Meclis herkesin kendini bulduğu temsiliyetini hissettiği bir yer. Asıl buranın denetiminde ve gözleminde olması lazım. Bu işte samimilerse Meclis’te bu meselenin araştırılıp denetlenmesinde destek olmaları lazım aksi halde bu konuda samimiyet olmadığı gibi yapılan işlerde payları olduğu anlamı çıkacak.
FETÖ meselesi bizim bildiğimiz hukuk normlarının dünyadaki temel hukuk kaidelerinin. Standartlarının dışında bir olay. Başka bir ülkede de kolay kolay bu düzeyde bir şey yaşanmadı. Devlet içinde devlet olup ta bir tarikatın yuvalanıp güç olduğu devleti ele geçirmeye çalıştığı başka bir şey olmadı. Biz bunu ilk yaşayan ülkeyiz. Bu kadar kapsamlı meselede samimiyet varsa ve bu meseleyi çözmek istiyorsa ortaklaştırman lazım.
“Bu iktidarın enstrümanı haline geldi, beğenmediği, istemediği rahatsızlık duyduğu kişilere FETÖ’cü yaftası yapıştırıp”
Net bir şekilde sorumlulukları var ve bunun ortaya çıkmasını istemiyorlar. Bu iktidarın enstrümanı haline geldi yani beğenmediği, istemediği rahatsızlık duyduğu kişilere FETÖ’cü yaftası yapıştırıp onları baskılama aracı haline geldi, yargı sopa haline geldi.
Ellerindeki bu enstrümanı vermek istemiyorlar sabahtan akşama kadar bu konuda açıklamaları oluyor ama iş somut bir faaliyete geldiğinde bundan kaçınıyorlar. Bu belli ki önümüzdeki dönem içinde muhalefetin üstüne gelmek içinde bir enstrüman haline gelecek.
“O şeytanlaştırma siyaseti daha ağır bir biçimde devam edecek”
Şöyle bir gerçek var, reel veriler gerçek siyasette AKP mağlup oldu. Cumhur ittifakıyla birlikte büyük bir mağlubiyet yaşadı. Ne söyledilerse ekonomik veriler, işsizlik sosyal adaletsizlik gelir dağılımındaki eşitsizlik, dış politika ve eğitim her şeyde sınıfta kaldı. Böyle bir ortamda son bir yıl içinde 1 milyon insanın da AKP’den istifa ettiğini düşündüğünüzde o şeytanlaştırma siyasetinin daha ağır biçimde devam edeceğini görüyoruz. Orada bir değerler üstüne siyasi hat oluşturma çabası var .
Bu mesele bugün olur yarın olur mutlaka her yönüyle araştırılacaktır. TBMM bu meseleye ne kadar erken el koysa o kadar memleketin yararına. AKP bu meseleden kaçındıkça kendisi de erimeye devam edecek bu şeytanlaştırma stratejisi ağır bir biçimde devam edecek düşmanlaştırma, terörize etme devam edecek. Gerçek veriler üzerine siyaset konuşulmamış oluyor gündem böyle meşgul oluyor ama bu geri tepecek. 31 Mart’ta yaptıkları usulsüzlük nasıl geri teptiyse bu tavırda geri teper.
Ne demişlerdi?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Berlin dönüşünde "CHP 'FETÖ’nün siyasi ayağı araştırılsın komisyonu' önergesi verdi. AK Parti ve MHP karşı durdu. Sayın Bahçeli 'Hakim değiliz, savcı değiliz. Meclis’te araştırılması doğru değil. Bunun yerine sözde ‘Yurtta Sulh Konseyi’ araştırılsın' dedi. Siz ne diyorsunuz buna" sorusuna, “Sayın Bahçeli’nin bu yaklaşımı işin bir boyutu. İşin bir başka boyutu da bana göre şudur: İddia sahibi kim? CHP... Sen iddia sahibi olduğuna göre bir defa bu iddianı ispatlamakla mükellefsin. İspatla bunu. Parlamentonun içinde veya herhangi siyasi partide, AK Parti’de, MHP’de bu tür adamlar mı var? Hadi ispatla” demişti.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM’de dün düzenlediği basın toplantısıyla Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın FETÖ’nün siyasi ayağı araştırması için “Meclis’i buna karıştıramazsın” ve “Haydi ispatlayın” sözlerine Erdoğan’ın Fethullah Gülen’e övgü ve davet konuşmasını da örnek gösterdi.
Altay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘FETÖ’nün siyasi ayağı tartışmasında Yurt Sulh Konseyi’ne ilişkin açıklamasına yanıt olarak da, “Meclis araştırma komisyonu raporunu kim basılmasını engellediyse kim bastırmadıysa siyasi ayak odur” dedi.
Bahçeli Yurtta Sulh Meclisi üyelerinin açıklansın diyor. E Sayın Bahçeli, FETÖ ile ilgili yüzlerce mahkemede yüzlerde davada, on binlerce sayfayı geçen tutanaklar yapıldı. Hiçbirinde Yurtta Sulh Meclisi yok. Sayın Bahçeli, bu konuyla ilgili olarak Erdoğan’a sorması gereken soruları bize soruyor.
Bunu bilecek olan biz değiliz ama sayın Erdoğan’ın bir sözüne cevap vermemiz icap ediyor. ‘AKP Parti’de ve MHP’de FETÖ’cüler var mı haydi ispatla.’ Şimdi ispatlayacak birkaç şey getirdim ama ben burada basit dört örnek vereceğim ama bu konuda 40 bin örnek buluruz. Biz buluruz da senin o talimat vermeye alışkın olduğun hâkimler savcılar bizim bulduğumuz kamuoyunda herkesin bildiği bu delillerle ilgili olarak harekete geçme konusunda senin gözünün içine bakıyor. Yanlış orada.
Şentop: FETÖ’yle Mücadelede Siyasi Ayak İçin Yeni Mecraya Gerek Var mı?
TBMM Başkanı Şentop da, CHP’nin “FETÖ’nün siyasi ayağı araştırılsın” teklifiyle ilgili “FETÖ’nün tüm ayaklarıyla ilgili istihbarat, emniyet, yargı birimleri mücadele ediyor. Siyasi ayak için ayrı bir mecra düşünmeye gerek var mı?” açıklaması yapmıştı.
Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber