Çıplak mankenler klip yasaklattı! İşte olay görüntüler!
MEDYAFARESİ VİDEO- Ali Şota'nın "Soyun" klibi yasaklandı. Üç manken kendisine, şarkının da adına uygun biçimde ‘çırılçıplak’ bir halde eşlik ediyordu.
Rock müziğin tecrübeli ismi Ali Şota ile ilk çıkardığı albümü İki Rüzgar’ı ve sansasyonel klibini konuştuk.
Soyun isimli parçaya çektiğiniz klip Dailymotion isimli sitede yasaklandı. Sebebi neydi?
İŞTE YASAKLANAN O KLİP.. VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ
Bunun cevabını ben de merak ediyorum. Ama bunca tantanaya hala bir cevap veren olmadı. Basın danışmanım bu olay gerçekleştiği gün bir açıklama talebi içeren bir e-mail gönderdi Dailymotion’a ve yaklaşık 1 hafta da bekledik cevap için. Ama bir cevap alamadık.
Tuhaf ve ironik olan, Dailymotion’da Soyun’un muadili birçok görsel malzeme olması. Bir tek, şikayet ya da ihbar üzerine böyle bir şey yapmış olduklarına dair bir söylenti duyduk. Ama bu resmi bir açıklama değil. Aslı astarı nedir bilemiyorum.
Evlisiniz ve klipte üç çıplak manken size eşlik ediyor. Eşiniz buna tepki göstermedi mi?
Böyle bir klip çekme fikri yönetmenim Murad Küçük’ündü. İlk toplantıdan sonra eve geldiğimde eşime anlattım. Bir an gözünden bir gölge geçti sanki ama sonra nasıl gerekiyorsa öyle yapmam gerektiğini söyledi. Zaten Murad Küçük ile çalışma kararımda onun da etkisi var. Çok beğeniyorduk çalışmalarını.
İki Rüzgar albümü Mayıs ayında çıktı. Bu nasıl bir albüm oldu ve şu ana kadar aldığınız tepkiler nasıl albümden?
“İki rüzgar” benim 2006’dan önceki 10 yıllık dönemimde yaptığım şarkılardan seçmelerden oluşuyor. Aslında 21 şarkı kaydetmiştim ama 10 şarkı yeterli diye düşündüm.
Şu ana kadar albümle baş başa kalmış herkes çok pozitif geri bildirim verdi. Dinledikçe daha çok sevdiklerini söylüyorlar. Çok samimi bir şekilde şunu söyleyeyim. Kendimden başka kimseye beğendirmek, sevdirmek gibi bir kaygı duymadım. Çok bencil bir süreçti. Doğrusu da bu diye düşünüyorum ne bilim.
İŞTE YASAKLANAN O KLİP.. VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ
MÜHENDİSLİKTEN MÜZİSYENLİĞE
Aslında mühendislik okudunuz, ne oldu da albüm yapmaya karar verdiniz?
Mühendislik okudum çünkü müzik okumak aklımın ucundan geçmedi. Sanırım biraz aile içi bir şartlanma da vardı. Memur bir aileden geliyorum. Rahmetli babam 12 Eylül dönemi matematik öğretmenliğinden istifaya zorlanmış eski bir 68 kuşağı solcusu. Genetik herhalde kafam matematiğe çalışıyordu. İTÜ petrol ve doğal gaz mühendisliği bölümünü bitirdim.
Lise yıllarından beri de beste yapıyordum. Başlarda ingilizceydi besteler. Biraz geç başladım Türkçe şarkı yapmaya ve zorlandım da sözler konusunda başlarda. Uygar Şirin yardım etti sözler konusunda sağ olsun. Sonunda şarkılara daha fazla saygı duymaya başladım. Albüm fikri burada doğdu.
Albümde kimlerle çalıştınız? Söz ve müzikler kimlere ait?
En başta Uygar Şirin tabi. Sözlerin yarısı onun. Bir beste eski grup arkadaşım Osman Çebi’nin. Geri kalan müzik ve sözler benim. Albümün düzenlemelerini de ben yaptım. Bas gitar kayıtlarında Deniz Beydili, davullarda Bülent Akbay’la çalıştım. Bir tek “Soyun”un davulunu Genco Arı çaldı. Genco çok fena bir adam. Caz piyanisti aslında. Mix ve masteringlerde de İlbay Beydili ve Kaan Kurmuş’un emeği var.
“Şota”dan bahsedelim biraz. Değişik bir soyadınız var. Kökeniniz nereden geliyor?
Şota benim soyadım değil göbek adım aslında. Babamın rolü var. Kafkas kökenli bir aileden geliyorum. Babam Gürcü annem Abhaz. Şota ismi de gürcü edebiyatının Shakespeare’i sayılabilecek “Şota Rustaveli”den geliyor. 12.yüzyılda Gürcü edebiyatının ilk yazılı eserini yazmış. Eski bir Kafkas ismi yani. Babam köklerimizi unutmamızı istememiş herhalde.
“FRANZ FERDINAND’DAN ORHAN GENCEBAY’A”
Canlı performanslarınızda cover parçalara da yer veriyorsunuz. Neler çalıyorsunuz?
Geniş bir yelpaze aslında Franz Ferdinand’dan Orhan Gencebay’a kadar gidiyor. Hangisini saysam bilmem ki. Pink Floyd da var Police de. MFÖ de var Barış Manço da.
2. Albümünüz için yeni parçalar hazırlamaya başladınız mı?
İkinci ve hatta üçüncü albüm için parçalar hazır. Eskiz halinde düzenlenmiş durumdalar tabi ama bir fikrim var hepsiyle ilgili. Düzenleme ve kayıt çok keyifli ama post prodüksiyon işleri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Mümkünse mix aşamasından uzak duracağım bir dahaki sefere. Çok yıpratıyor. Halen şarkı üretiyorum bu arada. İnsan en son yaptığını biraz daha fazla seviyor.
“LİMİTİM GÖKYÜZÜ”
Size ilham veren müzisyenler kimler?
Bu sorunun cevabı zor. Çünkü ilham herhangi bir şeyden gelebilir. Bir filmden de, bir türküden de, bir manzaradan da. Ama beni en çok kimler etkiledi diye sorarsanız başlıca Pink Floyd, U2, Iron Maiden, Duran Duran, Police ve Moğollar diye bilirim. Hepsinden bir şeyler geçmiştir bana sanırım. Ama günceli de dinliyorum. Etkileniyorum da.
3. Klibinizi hangi parçanıza çekmeyi düşünüyorsunuz?
O konuda kararsızım. Aklımda “Delirdin mi” vardı ama radyoların çalması için biraz sert kaçan “Soyun”dan sonra sound anlamında biraz daha efendi uslu “Düşünme”ye doğru kaymış durumdayım. Ama kesin değil. Belki ikisi de olmaz “Niyetin ne bilmem”e çekeriz.
Son olarak bundan sonra ki hedefleriniz ve projelerinizden bahsedelim?
Hedefim öncelikle, daha fazla dinleyiciye ulaşmak ve albümü daha fazla tanıtmak.
Sonrası için limit gökyüzü… İkinci ve üçüncü albüm. Belki de İngilizce bir albüm…
Bu arada başka müzisyenler için de düzenlemeler yapıyorum. O konuda da hedeflerim var. Bir de ne zaman olur bilmem ama bir prodüksiyon şirketi kurma planım var. Bakalım neler olacak
Demet Güven /CNN Türk