Müzik sektörü koronadan nasıl kurtulur? Volkan Bozacı'dan flaş açıklamalar
Medyafaresi.com özel röportaj- Türkiye'de müzik sektörü ne durumda ve konserler ne zaman başlayacak? Bu konuyu 20 yıldır müzik sektörüne büyük emekler veren Volkan Bozacı ile konuştuk.
Belemir Çelebi / Berlin / Medyafaresi.com özel röportaj
Müzik ve eğlence sektörü Corona virüsü sebebiyle en çok yara alan sektörlerin başında geliyor. Bir çok insan işsiz kaldı ve öngürelemeyen durumlardan dolayı kalıcı adımlar atmak gitgide zorlaşıyor.
CES Production ve CES Yapım şirketinin kurusucu olan Volkan Bozacı müzik sektörünün önde gelen isimlerinden. Cem Adrian, Halil Sezai ve Ceylan Ertem gibi ünlü isimlerle büyük başarılara imza attı. Bizde kendisiyle Covid-19 pandemisinden dolayı zor zamanlar geçiren müzik ve eğlence sektörü konuştuk ve durum değerlendirmesi yaptık.
Corona pandemisi bir çok sektörü etkiledi. Müzik ve eğlence sektörü için durumlar nasıl?
Önümüzde dünyadaki tüm sektörleri çöküntüye uğratan bir kriz var. Pandemi konusu çok ciddi sonuçları olan hayatımızın her noktasına işleyen bir süreç. Müzik sektörü ile ilgili olarak sürecin başlaması ile birlikte tüm konserler durdu, konser mekanları, barlar,eğlence merkezleri kapandı. Çok sayıda müzik ve eğlence sektörü çalışanı işsiz kaldı. Bununla beraber müzik sektörü ile beslenen yan iş birimleri (Ses ışık sistemleri kiralayanlar, transfer şirketleri, prodüksiyon aletleri kiralayanlar vs..) de aynı sonuçla karşılaştılar.
Devlet tarafından açıklama yapılmadı ve verilen bir tarih yok. Sence çok mu yalnız mı bırakıldınız devlet tarafından?
Devlet tarafında çok fazla sektör var desteklenmesi ve yaşatılması gereken Müzik sektörün geneli olarak özel bir destek veya yardım almadık. Birçok firmamız açıklanan mücbir sebep ödeme ertelemelerinden dahi yararlanamadı. Bu konuda itiraz ettik ancak sonuç alamadık. Bunda bizim örgüsüz yapımızın da etkisi var. Sektörümüzde çok fazla kayıtsız insan çalışıyor. Bu kişileri devlet kayıtlı göremediği için özel bir çalışma da yapamıyor. Burada bizim en kısa zamanda kronik sorunlarımızı çözmemiz gerekiyor ki devletin karşısına daha güçlü olabilelim.
Müzik sektörü içinde yardımlaşma oldu mu? Hayal kırıklığına uğradın mı ? Bu krizi atlatmak için neler yapıyorsunuz?
Yardımlaşma girişimleri oldu tabi ki. Biz bütün menajer, mekan sahipleri ve organizatörler olarak bir whatsapp grubu kurduk ve konuları hep birlikte değerlendirdik. Neler yapabileceğimizi konuştuk. Sonra benim de içinde olduğum bir ekip ile birlikte Kültür Bakanlığı ile görüşmeye gidip tüm sorunlarımızı anlattık. Ses ve ışık firmalarında çalışan teknik arkadaşlarımız toplanıp bir takım çalışmalar yaptılar. Bazı sanatçılar bir araya gelerek gelirin sektör çalışanlarına aktarılacağı online konser yaptılar. Ben böyle süreçlerde herkesin eski kırgınlıkları, kızgınlıkları bir köşeye bırakıp ortak sorunlar üzerine yoğunlaşması gerektiğine inanıyorum. Ancak bu birlikteliğin sağlanması maalesef çok zor oluyor. Biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ancak zaman isteyen bir konu. Sorunlarımız çok kronik diyebilirim. Hayal kırıklığına uğramaktan ziyade bizden beklentisi olan arkadaşlarımızı hayal kırıklığına uğratmak istemem. Umarım herkesin ortak çıkarlarını koruyacak bir sistem kurabiliriz.
Corona sayesinde müzik sektöründe kimin dost kimin düşman olduğunu gördük diyebilirimisin ?
Müzik sektörü çok göz önünde bir iş dalı. Bu anlamda anlaşamayan, zamanında problemler yaşamış veya rakip olmuş çok fazla şirket-kişi var. Bence kimse kimsenin düşmanı olacak kadar büyük sorunlar yok gibi duruyor. Biraz daha diyalogla çözebiliriz gibi geliyor bana şahsen.
Arabalı ve açık hava konserleri yavaştan başladı. Tekrar normale dönmek ne kadar sürer sence ?
Şu anda Açıkhava konserlerine sosyal mesafeli olarak izin verildi. Ancak maliyetler çok yüksek olduğundan bu konserlerin yapılması da oldukça zor. Ancak maliyeti düşük olan salonlarda yavaştan konserler başlıyor. Eğer 2. ve 3. dalgalar yaşamazsak 2020 ekim kasım aylarında Türkiye olarak sosyal mesafeli normalleşmeye tam anlamı ile başlayabiliriz. Diğer senaryolarda 2021 Eylül ayına kadar savrulabiliriz.
Corona sayesinde online konserler yapılmaya başlandı. Sence Corona sonrası online konserlerin kalıcılığı olur mu? Dijitalleşme konusunda özellikle müzik sektörünü ne gibi değişimler bekliyor?
Online konserler sürecin bizi mecbur bıraktığı bir konser biçimi. Ancak biz sosyalleşmeyi seven, ambiyansı yaşamayı seven insanlarız. Konserler normalleştiğinde online konser kalacağını zannetmiyorum. Kalsa da izleyici sayısı fazla olmayacaktır. Dijitalleşme konusu son 15 yıldır ciddi şekilde her şeyi değiştirdi müzik sektöründe. Eskiden kaset ve cd zamanlarında çok ciddi satışlar olurken artık dijital streamler ile besleniyor müzik yayınları. Fiziki satışlar çok ciddi düştü birkaç yıl içerisinde plak dışında fiziki yayın olmayacak. Genç dinleyiciler Spotify-Apple müzik-Fizzy- Muud – Deezer gibi platformlarda çok aktifler. Premium üyeliklerde özellikle 13-17 yaş gurubu çok ciddi bir sayıda. Burada önemli konu burada bazı tarzlarda o kadar çok dinleyici var ki; bar konserleri yaptığımızda sayılar bizi bazen ciddi şekilde yanıltıyor.
Uçakların açılması ama konser ve tiyatro gibi etkinliklere izin çıkmamasına yorumun nedir?
Yerini bulacağını düşünüyorum. Bence devletin de tüm isteği bir an önce her şeyin normalleşmesidir. Barların açılmaması büyük sorun hala. Umarım yakın zamanda açılacaktır. Tiyatrolar çok daha örgütlü yapıya kavuştular. Ciddi çalışmaları var Kültür Bakanlığı ile. Tiyatrolar çok önemli, umuyorum ki tüm sorunlarını çözecekler.
Normalleşme aşamasında şirket olarak nasıl devam etmeyi düşünüyorsunuz?
Biz şirket olarak müzik yayıncılığı, menajerlik ve konser organizasyonları yapıyoruz. Sürecin başlamasından sonra konserler dursa da müzik yayıncılığı kısmında hiç ara vermeden devam ettik. Hatta bu alanda yatırımlarımızı arttırdık. Uzun vadede müzik yayıncılığı kısmında çok daha fazla yatırım düşünüyoruz. Konserlerin yine herhangi bir sebepten durması halinde kaynak yaratabileceğimiz bir bölüm orası.
Son olarak söylemek istediğin bir şey var mı ?
Teşekkür ederim sektörümüze yer verdiğiniz için. Umarım bu süreci en kısa zamanda en az hasarla atlatırız hepimiz.
medyafaresi.com