Cumhuriyet gazetesi davasında son dakika haberi: Musa Kart dahil 7 isim tahliye oldu
Avukatların savunması bitti. Aranın ardından savcı mütaalasını verdi. Musa Kart dahil 5 kişi için tahliye talep etti. Savcı Akın Atalay, Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel için tutukluğun devamını istedi. 7 isme tahliye kararı çıktı.
Cumhuriyet Gazetesi yazar ve çizerlerine yönelik açılan davada ara karar açıklandı. Mahkeme Kadri Gürsel, Akın Atalay, Ahmet Şık, Murat Sabuncu ve Ahmet Kemal Aydoğdu'nun tutukluluğunun devamına karar verdi. Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Musa Kart, Güray Tekinöz, Turhan Günay, Önder Çelik ve Hakan Karasinir'in ise tahliyesine karar verildi.
Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında, "PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C'ye müzahir oldukları" iddiasına ilişkin açılan davada mahkeme ara kararlarını açıkladı.
Hürriyet'ten Damla Güler'in haberin göre İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart, yazar Hakan Kara, gazete yöneticisi Önder Çelik, okur temsilcisi Güray Öz, gazete avukatları Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör, Kitap eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay'ın tahliyesine karar verdi.
Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, yayın danışmanı ve yazar Kadri Gürsel, gazeteci Ahmet Şık hakkında ise tutukluluğa devam kararı verildi.
Mahkeme ayrıca tahliye edilen 7 isim hakkında yurt dışına çıkış yasağı kararı verdi.
DURUŞMA 11 EYLÜL'E ERTELENDİ
Duruşma 11 Eylül 2017 tarihine ertelendi. Mahkeme Başkanı, "Bu davayı bu yıl içerisinde bitirmeyi düşünüyoruz" dedi.
Mahkeme diğer ara kararlarda ise Can Dündar ile İlhan Tanır hakkındaki yakalama kararının beklenmesine, ifade veren tutuksuz sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi.
Tutuksuz yargılanan gazeteciler Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Mahkeme Cumhuriyet Vakfı ve Yenigün Holding'in Türk Ticaret Kanununun koşullarına uyup uymadığı, satılan gayrimenkullerden elde edilen bedellerin ne şekilde tasarruf edildiğine ilişkin bilirkişi raporunun alınmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca Ahmet Şık'ın savunması için savunma sınırını aşıp suç unsuru taşıyabileceğini gerekçe göstererek suç duyurusunda bulunulmasını karara bağladı.
SAVCI MÜTAALASINI VERMİŞTİ
Cumhuriyet Gazetesi davasında alınan savunmalar ve taleplerin ardından duruşma savcısı taleplere ilişkin mütalaasını açıklamıştı. Başsavcıvekili Hacı Hasan Bölükbaşı, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Musa Kart, Güray Öz hakkında adli kontrol şartıyla tahliye kararı verilmesini, Turan Günay hakkında ise direkt tahliye kararı verilmesini talep etti. Savcı Akın Atalay, Murat Sabuncu, Önder Çelik, Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Hakan Kara, Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Savcı, mütalaasında gazeteci Ahmet Şık’ın tutukluluk halinin devamını talep ederken “İddianamede belirtilen ve bir bütün olarak değerlendirilen Twitter hesabındaki paylaşımları, Cumhuriyet.com.tr de yayınlanan ve firari sanık Can Dündar’ın MİT TIR’ları haberinde olduğu gibi PKK, DHKP-C ve FETÖ terör örgütlerinin nihai amacı doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ulusal ve uluslararası mecrada terör örgütlerine lojistik destek sağlayan, destek veren devlet olduğu yönünde algı ve izlenim yaratmaya yönelik paylaşım ve beyanları” ifadelerini kullandı.
AHMET ŞIK’IN SAVUNMASI İÇİN SUÇ DUYURUSU TALEBİ
Savcı ayrıca Ahmet Şık’ın 2 gün önce yaptığı savunma ile ilgili de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasını talep istedi.
AVUKATLAR TALEPLERİNİ SUNMUŞTU
Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarına yönelik açılan davanın 5. ve son oturumu bugün yapıldı. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada avukatlar ve sanıklar tahliye taleplerine ilişkin söz aldı. Söz alan avukatlardan Ali Rıza Dizdar, sanıkların özgürlüklerinin kısıtlanmasını gerektiren delillerin dosyada olmadığını söyleyerek, “Derhal beraat kararı verilmelidir” dedi. Mahkeme Başkanı ise, derhal beraat kararı koşullarının oluşmadığını belirterek bu talebi reddetti.
Kadri Gürsel’in avukatı İlkan Koyuncu müvekkilinin 9 aydır tutuklu olduğunu hatırlatarak, “Cemaat örgüttür diyen Kadri Gürsel sanık, Fethullah Gülen'in kitaplarını okudum diyen tanık” ifadelerini kullandı.
BYLOCK’LU DENİLEN TELEFON KARAKOLA AİT ÇIKTI
Hikmet Çetinkaya’nın avukatı Burak Oder ise, müvekkilinin Bylock'lu telefondan aranmış olmasının delil olamayacağını söyleyerek, “Hikmet Çetinkaya iddianameye göre Bylock'cu bir polis memuru ile görüşmüş. Numarayı aradığımız da karşımıza karakol çıktı” dedi.
“AHMET ŞIK’IN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ TALEP EDİYORUM”
Ahmet Şık’ın avukatı Can Atalay ise, “Ahmet Şık’ın özgürlüğünü talep ediyorum” dedi. Duruşmanın devam ettiği sırada dışarıda ise “Cumhuriyet okuma eylemi” yapıldı. Ellerinde Cumhuriyet Gazetesi’nin bugünkü sayısı olan grup sesli bir şekilde gazeteyi okudu.