Dilruba Kayserilioğlu'na cumhurbaşkanına hakaretten yeni dava: 4 yıl hapis cezası isteniyor?
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, sokak röportajındaki sözleri nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası alan Dilruba Kayserilioğlu hakkında cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla bir yıldan dört yıla kadar hapis istemiyle yeni bir dava açtı.
ANKA'da yer alan habere göre, okak röportajındaki sözleri nedeniyle tutuklanarak “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası alan ve 18 gün sonra tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla ikinci bir dava açıldı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Kayserilioğlu hakkında bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırladığı iddianameyi mahkemeye sundu.
Dilruba Kayserilioğlu, İzmir’de sokak röportajındaki ifadeleri nedeniyle 12 Ağustos Pazartesi günü tutuklanmıştı. Kayserilioğlu, Şakran Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda 18 gün sonra tahliye edilmişti.
Ne olmuştu?
Kayserilioğlu, 2 Ağustos'ta Instagram'a getirilen erişim engeli ile ilgili görüşlerini bildirdiği sokak röportajında, “21. yüzyılın göbeğinde kalkıp da parlamenter sistemden çıkıp koskoca Türkiye Cumhuriyeti'ni tek adama verirsek o da böyle babasının çiftliği gibi kullanır" ifadelerini kullanmış, 12 Ağustos'ta, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Kayserilioğlu'nun 30 Ağustos'taki tahliyesi de ailesine ve avukatlarına haber verilmediği için tartışma yaratmıştı. Kayserilioğlu, yoldan geçen bir kişinin telefonunu kullanarak ailesine haber verdiğini söylemiş, aile suç duyurusunda bulunacaklarını açıklamıştı.
Sokak röportajları ve YouTube için yeni düzenleme; gerekçe milli güvenlik problemi!
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin de sokak röportajları ve YouTube yayınlarıyla ilgili yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıklarken, bunun nasıl yapılacağı merak konusu oldu.
RTÜK’ten edinilen bilgilere göre, İzinler ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı, yeni düzenlemeyle ilgili çalışma yapıyor. Çalışmanın teknik boyutuyla ilgili süreç devam ederken, gerekli altyapı tamamlandı.
Türkiye gazetesinin haberine göre; düzenlemeyle ilgili başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere BTK ve diğer ilgili kurumlarından da görüş alınacağı, aynı zamanda Youtube ile ilgili düzenleme konusunda da platformun yetkilileriyle görüşmelerin başladığı kaydedildi.
Başkanlığın hazırladığı taslak çalışmanın, söz konusu kurum ve platformların yanı sıra dijital alanda etkili STK’larla da paylaşılacağı ifade edildi. Düzenlemenin bir yönetmelik olarak değil de Meclis çatısı altında hazırlanan bir yasa ile hüküm altına alınabileceği dile getirildi.
Son dönemde sokak röportajlarında toplumun genel ahlakına aykırı içeriklerle mücadele konusunda böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekildi.
RTÜK kaynakları, bu durumun en başta bir millî güvenlik problemi olduğunun altını çizerek, yeni düzenlemeyle terörü öven; kadın, çocuk istismarını özendiren, gayri ahlaki toplumsal kültürel değerlere, inanç değerlerine saygısız hiçbir paylaşıma izin verilmeyeceğini söyledi.