Dolar 4 TL olur mu?

Dolar dün 3.0475 lira ile tarihi zirvesini yeniledi, borsa yüzde 2 değer kaybetti. Gösterge tahvil faizi yüzde 11.28’e çıktı. Analistlere göre yüksek tahvil faizi getirisine rağmen yabancı yatırımcının Türkiye’ye giriş yapmaması ve borsadan çıkması iyiye işaret değil. Analistler bu...

PİYASADA kayıpların önü alınamıyor. Bir yandan Amerikan Merkez Bankası’ndan (FED) faiz artırımı kararı çıkması beklentisi, bir yandan Türkiye’deki siyasi belirsizlik ve terör olayları. Tüm bunlara 18 Eylül’de uluslararası kredi derecelendirme kurumu Fitch’in Türkiye değerlendirmesini ve Çin’deki yavaşlamayı da eklemek gerekiyor.

Durum böyleyken dün Borsa İstanbul’da düşüş yüzde 1.5’e yaklaştı, dolar 3.0475 lira ile tarihi zirvesini yeniledi. Piyasadaki sert hareketler yabancıların da Türkiye ile ilgili pozisyonunu değiştirmesine neden oldu. Sadece ağustosta hisse senedi piyasasından yabancının çıkışı 462.1 milyon dolara ulaştı. Hisse senedinden yabancının 7 aylık çıkışı ise 703 milyon dolar. Tahvil piyasasında ise son gelen rakamlar yabancıların oranının yüzde 22’lere kadar gerilediğini gösteriyor. Türkiye’nin 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 11.28 seviyesinde. Gösterge tahvil faizinin seviyesi bile yabancının dolardan vazgeçip Türk Lirası varlıklarına yönelmesini sağlamaya yetmedi. Saxo Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy “6 yıldır yüzde 11-12 gösterge tahvil faizi yabancının Türkiye’ye girmesine yeterliydi. Şu anki hareket yabancının doların düşük olduğunu düşündüğünü gösteriyor. Ve dolar alımı hızla sürüyor. Bu bize daha zirveyi görmediğimizi gösteriyor” diye konuştu. Dolar serbest piyasada günü 3.0320 liradan kapattı. Borsa İstanbul ise günü 71 bin 865 puandan tamamladı.



17 AYIN EN DÜŞÜĞÜ

Borsa İstanbul’un dün açıkladığı verilere göre yabancılar ağustosta 462.1 milyon dolar net satış yaptı. Toplam yabancı işlem hacmi 10 milyar 753 milyon 811 bin 926 dolar olarak belirlenirken bu 2012 Ekim’inden bu yana en düşük işlem hacmi oldu.

Yabancı tahvil piyasasında da çekingen hareket etti. Son 5-6 yılın kritik gösterge tahvil faizi eşiği olan yüzde 11-12 seviyeleri bu kez yabancı için cazip olmadı. Saxo Capital Markets Strateji Uzmanı Paksoy bu durumun yabancının dolar kuru seviyesini yeterli görmemesine bağladı. Paksoy şöyle konuştu: “Eskiden bu faizi yeterli görüp kurun seviyesini de pozitif bulan yabancı dövizi bozdurup Türk Lirası varlıklarına yöneliyor veya borsaya giriyordu. Şimdi kur seviyesini yeterli bulmuyor. O yüzden dolarda tepe görüldü diyemiyoruz. Bu seviyelerde mutlaka yabancı gelmeli yoksa gösterge faizde yüzde 12’yi de aşarsak işler daha kötü olur. Faiz arttıkça Türk Lirası’ndaki değer kaybı hızlanıyor. Merkez Bankası da faiz silahını bile çekmek zorunda kalabilir.”

DOLAR REKOR YENİLEMEYE DEVAM EDİYOR (DOLAR / TL)

Yaşanan saldırıların ardından dün sabah Asya borsalarında dolar 3.0475 liraya kadar yükselerek yeni zirvesine çıktı. Dolarda yılbaşından bu yana kayıp yüzde 30’a yaklaşırken 2.65 liradan itibaren yükselişini ise kesintisiz sürdürdü. Analistler dolarda aşırı bir alım olduğunu belirtirken 2.80-2.85 liraya iniş olmadığı takdirde 3.10-3.15 seviyelerinin görülebileceğini vurguluyor.

3.15 liraya  kadar çıkabilir

CÜNEYT Paksoy dolarda 2.65 lira seviyesinden beri aşırı alım yaşandığını vurgulayarak şöyle devam etti: “Dolarda tek şansımız dolar endeksinin 96 seviyelerinde olması. O da yükselirse Türk Lirası’ndaki kayıp hızlanır. FED faiz artırımını ertelemedikçe, Fitch Türkiye’yi pas geçmedikçe, ekonomik önlemleri alacak kararlı bir ekonomi yönetimi olmadıkça Türkiye için iyi haber çok yok. Piyasalar her haberi fiyatlayacak. En iyi senaryo kendi içsel sıkıntılarımızı toparlarken ve doların küresel değer kazanımına mola vermesi olur. Bu gerçekleşirse dolar yeniden 3 liranın altına inebilir. Ama şu an 3.10-3.15 liraya doğru hareket sürüyor.”

Hürriyet