Dukan diyeti yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Karbonhidratların fazla tüketilmesi yağlanmayı arttırır fakat yetersiz alınması bazı sorunlara yol açar.

Besinlerin içerisinde bulunan besin öğeleri enerji verenler ve enerji vermeyenler olarak ikiye ayrılır. Enerji verenlerin içerisinde karbonhidrat, protein ve yağlar bulunurken, enerji vermeyenlerin içerisinde vitamin , mineraller, antioksidanlar ve su bulunur. Dengeli beslenmeyi sağlamak için tüm bu besin öğelerinin belli bir denge ile vücuda alınması gereklidir. Besinlerin sadece kaloriden ibaret olmadığı kesinlikle unutulmamalıdır. Aksi halde sağlıklı beslenmenin en önemli kuralı olan dengeli beslenme kuralını ihmal etmiş oluruz.

Enerji İçin Ne Yeriz?

Enerji veren besin öğelerinden olan karbonhidratların asıl amacı vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlamaktır. Glikoz insan vücudu için tek enerji kaynağıdır ve sadece karbonhidratların yapı yaşı glikozdur. Aslında vücudumuz aldığı her enerji veren besin öğesini ( karbonhidrat, yağ ve proteinler) parçalayıp glikoza çevirebilir.

Yağlar hem enerji ihtiyacını karşılama hem de yaşamsal önemi olan enzim ve hormonların yapısında kullanılması açısından önemlidir. Proteinler ise enerji harcaması için kullanılmazlar. Proteinlerin vücuttaki en önemli işlevi doku tamiri ve aminoasit ihtiyacını karşılamasıdır. Vücudumuz zor zamanlar dışında proteinlerden enerji elde etmeye çalışmaz.
Dukan'ın Düşmanı Karbonhidrat...

Dengeli beslenme kuralını ihlal eden her diyette olduğu gibi "Dukan Diyeti"nde de zararlı sadece karbonhidratlarmış gibi gösteriliyor. Evet, karbonhidratların fazla tüketilmesi yağlanmayı arttırır fakat yetersiz alınması da bir çok endokrinolojik problemlere yol açar.
Her Besin Grubundan Dengeli Beslenilmeli

Dengeli ve sağlıklı beslenmede ister diyet yapın isterse kilonuzu korumaya çalışın beslenmenizde yer alan karbonhidrat, protein ve yağın belli oranlarda olmasına dikkat etmelisiniz. Toplam alınan enerjinin % 55-60'i karbonhidratlardan, %25-30'u yağlardan, % 12-16'sı proteinlerden gelmelidir. Dukan diyeti gibi protein ağırlıklı diyetlerde ise alınan karbonhidrat miktarı % 10'u geçmezken yağın oranı ise % 50'nin üzerine çıkar.

Fazla yağlı beslenme ise kalp damar hastalıklarından karaciğer yağlanmasına, kanserden sindirim sistemi hastalıklarına kadar birçok hastalığın nedenleri arasında gelir.

Ayrıca bu tür diyetlerde proteinlerde enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Proteinlerden enerji elde etmek vücut için zor bir iştir. Sindirimleri için fazla enerji harcar ve az bir enerji elde eder. Proteinlerin yıkım ürünü olan azotunda vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Bu iş böbrekler üzerinden yapılır ve fazla protein tüketmek böbrek yükünü arttırır. Ayrıca fazla protein ağırlıklı beslenmek kalsiyum emilimini olumsuz yönde etkiler. Dolayısıyla kemik sağlığı açısından da olumsuz etkileri vardır.

Diyetisyen İpek Cirit