e-Devlet soyağacında daha geri tarihlere nasıl gidilir?

e-Devlet soyağacı sorgulama, çıktığı ilk andan son dakikaya kadar ilgi görmeye devam ediyor.

e-Devlet soyağacı sorgulamanın devreye girmesiyle 1800’lü yıllarda yaşamış dedemizi bulduk, şehit mi diye sorduk, çifte vatandaşlığın yollarını arıyoruz, tapu kayıtlarına giriyoruz...

Soyağacı sorgulama ile ilgili güncel haberler bir bir gelirken sonuçlara dair kapsamlı bir araştırma imkanını sunan bir kaynak gündeme geldi. Soyağacı sorgulama sonucunda çıkan köylerin tarihçesinin yer aldığı kaynak dikkat çekiyor...

Soyağacı sorgulama rağbet görmeye devam ederken, soyağacı sorgulama hakkında farklı haberler de gelmeye devam ediyor. Son dakika gelişmesiyle açıldığı duyurulan soyağacı sorgulama hakkında yoğun ilgi devam ederken sonuçları detaylandıracak bir kaynak ortaya çıktı. Sonuçlarda çıkan köy isimleri ve köylerin tarihçenin yer aldığı 5000 sayfalık kaynak, soyağacı sorgulaması yapanların yoğun ilgisini toplayacak gibi görünüyor. Soyağacı sorgulamanın ardından, önce şehitlerini merak eden vatandaşlar, sonra çifte vatandaşlık imkanlarını, tapu kayıtları ve köylerinin tarihlerini araştırmaya başladı…

SOYAĞACI SORGULAMA DALLANIP BUDAKLANDI

Önce dedemizin adını öğrendik; e-Devlet soyağacı sisteminin açılmasıyla, bazılarımız dedemizin, bazılarımız büyük büyük dedemizin adlarını öğrendi.

Şehitlerimiz hakkında sorgulamalar…
Milli Savunma Bakanlığı’nın geçmiş tarihli şehitler listesini açmasıyla sülalemizde şehit var mı sorusuna cevap aradık.

Çifte vatandaşlık mümkün mü? Soyağacı sorgulaması sonrası farklı ülkelerle bağı bulunduğunu öğrenenler çifte vatandaşlık konusunda çeşitli aramalar yapmaya başladı.

Tapu kayıtları merakı; Bazı vatandaşlar memleketi olduğunu öğrendiği yerlerdeki tapu kayıtlarını incelemeye başladı. Ailesinden kendisine kalan toprak olup olmadığını merak eden vatandaşların sonuca ulaşıp ulaşmadığı bilinmiyor.

Köyünüzün tarihi ve detayları; Ortaya çıkan yeni kaynakla köyünüzün tarihi de araştırılabiliyor. Memleketinin geçmişine dair detayları merak eden vatandaşları bu kaynağa da ilgi göstermesi bekleniyor.

KÖYÜNÜZÜN TARİHİ NE?

Oda.tv tarafından derlenen habere göre Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nin “Osmanlıca Yer İsimleri” çalışmalarında köylere ilişkin bilgiler yer alıyor. Yaklaşık 5000 sayfalık bu çalışmaya aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

https://www.devletarsivleri.gov.tr/assets/content/Yayinlar/genel-mudurluk-yayinlar/osmanli_yer_adlari.pdf

https://www.devletarsivleri.gov.tr/assets/content/Yayinlar/elektronik-yayinlar/Rumeli_eyaleti.pdf

https://www.devletarsivleri.gov.tr/assets/content/Yayinlar/elektronik-yayinlar/anadolu_halep_yer_adlari.pdf

E-DEVLET SOYAĞACI KAYITLARINDA DAHA GERİ TARİHLERE NASIL GİDİLİR?

Vatandaşlar günlerdir e-Devlet kapısının uygulamaya koyduğu soyağacı sorgulama hizmeti ile yatıp kalkıyor. Aile tarihini araştıran ve 1300'lü yıllara kadarki kayıtlara ulaşan Kayserili Araştırmacı Hayri Şişlioğlu, daha geri tarihlere kadar soyağacı bilgisine ulaşılabileceğini söyledi.

Aile tarihini merak ederek çıktığı bu yolda araştırmalarının 10 yıldır sürdüğünü belirten Şişlioğlu, soy izini 1300'lü yıllara kadar sürebilmesinin yanı sıra, Şeyh Edebali'nin Kayseri bağlantısını ortaya çıkardığını ve Edebali'nin büyük dedesinin Abdülkadir Geylani olduğu bilgisine ulaştığını da söyledi.

Şişlioğlu, e-devletin verdiği bilgilerden daha ötesine gitmek isteyen vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

“Türkiye'de ilk resmî nüfus sayımı 1904 yılında yapılmaya başladı. E-devlette bu tarih itibariyle hayatta olan büyüğünüz ne zaman dünyaya gelmişse o yıllara kadar gidebiliyorsunuz. Örneğin dedeniz 1904 yılında 80 yaşındaysa, e- devletteki nüfus kayıtlarında 1840'lı yıllara kadar ulaşabileceksiniz.

Ancak insanlar istiyorlar ki bu yıllardan daha önceye de gidebilelim. Daha önceye gidebilirler, bunun için de tapu kayıtlarına girmeleri gerekiyor. Çünkü Osmanlı tapu kayıtları ortalama 1850'lerden itibaren tutulmuştur. Dolayısıyla bu vesileyle iki kuşak daha önceki büyüklerini ortaya koyma imkanları doğuyor. Bunun için de tapu kurumlarına müracaat edecekler.

1985 yılından itibaren Özal döneminde insanların devlet arşivlerinden araştırma yapmasına izin verilmiş; bu çerçevede dilekçe ile müracaat edildiğinde tapu kurumları da kendilerine yardımcı olabilecektir. Ondan daha gerisine gitmek isterlerse de, hemen hemen her şehrin eski mahkeme kayıtları yani şer'iyye sicilleri tutulmuş, bunları araştırmaları gerekiyor.

Örneğin, Kayserininki yakın tarihe kadar Ankara Milli Kütüphane'de idi, daha sonra Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne geçti. Ben araştırmalarımı Milli Kütüphane'de yaptım. Eğer bir ipucu yakalanırsa çok daha geriye gitmek de mümkün olabilmektedir. Ancak bu yolda sabırlı olmaları gerektiğini bilmelidirler.”

(Sözcü)