Trollerin Ekrem İmamoğlu'nun odasındaki tablo iddiası yalan çıktı!

Ekrem İmamoğlu'nun makam odası 1.5 milyon dolarlık tablo asmasını gösterdiği iddia edilen fotoğraf montaj çıktı. Facebook'ta paylaşılan fotoğraf çok sayıda beğeni almış ve paylaşılmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun odasına bir buçuk milyon dolar değerinde bir tablo astığı şeklindeki iddiaya kanıt olarak sosyal medyada bir fotoğraf paylaşıldı.

İddia ilk olarak Facebook’ta “Reis-in Adamları” isimli sayfa tarafından “Ekrem imamoğlu’nun 1,5 milyon dolara aldığı tablo. Belediyede tasarruf başlatacağız demişti, edepten tasarruf demiş?” ifadeleri ile paylaşıldı.

Ancak 722 beğeni ve yaklaşık bin paylaşım alan fotoğraf Ekrem İmamoğlu’nun odasına astığı bir buçuk milyon dolar değerindeki tabloyu göstermiyor. Görsel ilk olarak parodi içerikler paylaşan bir Facebook sayfası olan “Diriliş 2023” tarafından montajlanarak hazırlanmış. Söz konusu fotoğrafın orijinalinde ise Mustafa Kemal Atatürk’ü bir Anadolu gezisi sırasında bir kişiyi dinlerken gösteren tablo bulunuyor.

Montajlanan kısımda ise ABD’li heykeltıraş Benjamin Victor’un 2013’te yaptığı “Bathsheba” isimli heykelin fotoğrafı yer alıyor. İmamoğlu Atatürk’ün yer aldığı tabloyu İBB Başkanlığı görevine başladıktan sonra, 27 Haziran 2019 tarihinde odasına asmıştı.

27 Haziran 2019’da İmamoğlu göreve yeniden geldikten sonra astığı tablo.
Ekrem İmamoğlu, görevi devralmasının ardından başkanlık odasına Mustafa Kemal Atatürk’ün bir köylüyle konuştuğu tabloyu asmıştı. Söz konusu tablo, İmamoğlu Yüksek Seçim Kurulu’nun 6 Mayıs 2019 tarihli kararı ile büyükşehir belediye başkanlığı mazbatası elinden alınmadan önce de makam odasının duvarına asılmıştı.

İmamoğlu Twitter hesabından attığı bir tweet’te de Atatürk’ün yer aldığı tabloyu paylaşmıştı. Teyit.org’un haberinde söz konusu montaj fotoğrafın da bu fotoğrafla hazırlandığı belirtildi.

Montajlanan görsel internette tersine görsel arama özelliği ile aratıldığında ABD’de yaşayan Benjamin Victor isimli heykeltıraşın 2013’te yaptığı “Bathsheba” isimli heykelinin fotoğrafları çıkıyor. Söz konusu heykele Victor’un internet sitesinden ulaşılabiliyor. İddia konusu görselin sağ üst köşesinde “Diriliş 2023” ibaresinin yer aldığı görülebiliyor.

Bu ismi Facebook’ta aratınca da görselin ilk olarak “2023 Diriliş” adlı Facebook sayfasında 26 Ağustos 2019’da paylaşılan hali çıkıyor. Bu sayfa incelendiğinde ise sayfanın daha önce de bazı fotoğraflara eklemeler yaparak parodi içerikler ürettiği görülebiliyor. 2023 Diriliş sayfasının “Hakkında” bölümünde yer alan bilgilerden de “komedi/sadece eğlence amaçlı” türünde içerikler paylaşıldığı görülebiliyor.

Montajlanarak hazırlanan görsele  bakıldığında montajın kolayca anlaşılabilir olduğu düşünülse de, gönderide paylaşımın gerçek olduğuna inanan pek çok kişinin yorumu bulunuyor.