Elektronik sigara masum değil!!! Dikkat!!! Elektronik sigara öldürüyor!!!
Son günlerde sigara bırakmak isteyenlerin rağbet ettiği e-sigara masum değil. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, 'Zararı yokmuş deyip doya doya e-sigara içenler fazla nikotinden ciddi zarar görürler' dedi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta son günlerde bazı bayın yayın organlarında, 'zararsız sigara' veya 'her yerde içebilirsiniz' şeklinde reklamı yapılan elektronik sigaranın, hakiki sigara kadar tehlikeli ve bağımlılık yapabilecek nitelikte bir alet olduğunu söyledi. Küçükusta, 'Bu sigara, hem içen ve hem de çevresindekiler için çok zararlı' diye konuştu.
Küçükusta, elektronik sigaranın aslında sigarayı bırakmak isteyen, ama sigara içmediklerinde 'nikotin yoksunluğu belirtileri' gösterenlere yardımcı olmak amacıyla çıkarılmış bir sistem olduğuna işaret ederek, elektronik sigaranın, sigara bırakmada kullanılan 'nikotin bantları' veya 'nikotinli sakız' lardan farklı bir şey olmadığına işaret etti. Küçükusta, 'Sağlık Bakanlığı bu ürünleri mutlaka denetlemeli ve bilinçsiz reklámlar daha fazla yayılmadan gereken tedbirleri almalı. Yeni çıkacak sigara kanununda e-sigaraya da mutlaka sınırlama getirilmeli' uyarısında bulundu.
E-SİGARA MASUM DEÄžİL
Nİkotİnİn böcek öldürücü bir madde olduğunu bildiren Küçükusta, 'Yüksek dozlarda nikotin bulantı, kusma, tireme, havale ve hatta ölüme bile yol açabiliyor. Mademki zararı yokmuş diye reklámlardaki gibi 'doya doya' e-sigara içenler fazla nikotinden ciddi zararlar görebilirler' dedi. E-sigaranın en büyük tehlikesinin, hiç sigara içmeyenleri ve içip de bırakmış olanları sigara içmeye özendirmesi ve yönlendirmesi olduğunu anlatan Küçükusta, zararsız diye e-sigaraya başlayanların, bu sayede nikotin bağımlısı olup çıkabilecekleri konusunda uyardı. HACER BAŞ
Gerçek düşman
Bir e-sigaranın başlıca üç bölümü var. Bunlar, ağızlık ve tütün alkoloiti içeren bir kartuş; atomizasyon odası ve mikroçip lityum pil ile ışık yayan diyot. E-sigaradan bir nefes çekildiği zaman, atomizasyon odasındaki mikroçip sayesinde çalışan yüksek frekanslı ultrasonik pompa, soğuk duman benzeri buhar oluşturuyor. Bu buhar, kartuştan geçerken tütün alkaloiti moleküllerini de alarak ciğerlere doluyor. Bu sırada pilin ucundaki ışık sigaranın ateşi gibi yanıyor ve sönüyor.
Ben haritanıza mutlaka baktırın
Dünyada görülme sıklığı oranı en fazla olan cilt kanserine karşı uzmanlar benlerin takip edilmesini tavsiye ediyor. Tıp dilinde Tıp dilinde 'Malign Melanom' olarak adlandırılan cilt kanseri lezyonlarının yüzde 30'u ben üzerinde görülüyor.
İzmir Alsancak'taki Özel Derim Dermatoloji Dal ve Güzellik Merkezi'nin kurucularından Dr. Oya Aydın 'Malign Melanomun ilk belirtileri benin büyüklüğünde, şeklinde ve rengindeki değişikliklerdir' diyor. Dr. Aydın bu değişiklikleri şöyle açıklıyor: bende asimetri, renk değişikliği olarak koyulaşma veya açıklaşma, benin genişleme ve kabarıklığın artması şeklinde olabilir.' Aydın, ben haritası çıkaran dijital dermatoskopi cihazıyla ve bilgisayarlı muayene ile kanserin tespit edildiğini açıkladı.
Öfke nöbeti hastalık belirtisi
Çocuklarda iki yaşından itibaren görülen öfke nöbetini küçümsemeyin. Amerikalı uzmanlar öfke nöbetlerinin ileride psikolojik hastalıklara neden olduğunu açıkladı
ABD Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi sağlıklı çocukların daha az öfke nöbeti geçirdiğini açıkladı. Üniversitenin Pediatri Bölümü'nden Dr. Andy Belden, iki yaş ile başlayan öfke nöbetlerine karşı aileleri uyardı. Belden, 'Öfke nöbeti genellikle açlık, hastalık ya da bir şeye duyulan aşırı istekten oluşuyor. Ancak çocuğunuz öfke nöbeti sırasında kendisine ve çevreye zarar veriyorsa hiç vakit kaybetmeden pediatri uzmanıyla görüşün' dedi.
DR. Belden iki ile altı yaş arasında çocuklarda sıkça görülen öfke nöbetlerinin ileride psikolojik rahatsızlığa neden olmaması için ailelere bazı tavsiyelerde bulundu. Belden bu konuda şöyle konuştu: 'Nöbete şiddet eşlik ediyorsa, öfke krizi 25 dakika ya da daha uzun süre devam ediyorsa, günde beşten fazla ya da ayda 10 ile 20 arasında kriz geliyorsa, acilen doktorda gidip çözüm arayışına başlayın. Aksi takdirde okul döneminde çocuğunuzun şiddete yönelmesine neden olabilir.'
Star