Elveda Rumeli 10 yıl sonra dönecek! Nasıl mı?

'Elveda Rumeli' yayınlanan sezon finaliyle 7 Eylül'e kadar ekranlara veda ediyor. Peki nasıl dönecek?

Dizinin yapımcısı Tarkan Karlıdağ ile genel yönetmeni Serdar Akar, eylülde yepyeni bir hikaye ve oyuncularla seyircinin karşısında olacaklarını söylüyor: 'Yine mutluluklar, mutsuzluklar olacak. Büyüyen kızların ve oğlanların ilişkilerini, mutluluklarını ve mutsuzluklarını anlatacağız. Tabii tarihsel gerçekler de dizideki yerini almaya devam edecek.' Sadece tarihi değil, duyguları da anlatan 'Elveda Rumeli'de yeni sezonda; Mustafa Kemal, Enver Paşa, Rezneli Niyazi, Ziya Gökalp, Mehmet Akif Ersoy, İbrahim Tema, Yusuf İzzettin Paşa, Talat Paşa ve İkinci Abdülhamid gibi tarihi kişilikler de boy gösterecek. İşte Karlıdağ ve Akar'ın ağzından, 10 yıl atlayarak yoluna devam edecek olan 'Elveda Rumeli'de gelecek sezon seyirciyi bekleyenler...

DANIŞMANIMIZ OLACAK
'Elveda Rumeli' bugün sezon finalini yapıyor. Seyirciyi nasıl bir final bekliyor?
Tarkan Karlıdağ: Önümüzdeki sezon neler olacağına dair ipuçları barındıran bir final olacak.

Pür Sıçan ahalisi önümüzdeki sezon Türkiye'ye göç edecek mi?
T.K.: Göçü işlemeyeceğiz, onu söyleyeyim. Yaklaşık bir 10 yıl atlama olacak; 1907, 1908 ve 1909'u anlatacağız. Ama ondan önce göçün, Balkan Harbi'nin sebeplerini vereceğiz. Bir de önümüzdeki dönem bir tarih danışmanımız olacak, Prof. Mehmet Hacısalihoğlu. Kendisinin o bölgede uzman, 'Jön Türkler ve Makedonya' adlı çok önemli bir tez çalışması var. Arka plandaki tarihsel gerçekliğimizi o sağlayacak.

Göç gerçekleştiğinde gelenleri Türkiye'de nereye yerleştirmeyi düşünüyorsunuz?
T.K.: Önümüzdeki sezon Makedonya'da devam ediyoruz, Türkiye'ye gelmeyeceğiz. Ama Türkiye'ye döneceğimize dair yanlış haberler çıktı galiba. Örneğin dün öğrendik ki; Akhisar'da, bir firmanın Makedon göçmeni olan sahibi, Makedonya'daki köyün aynısını yapmış. Herhalde bizim orada çekim yapmamızı istiyor. Ama bizim Makedonya'daki hikayemiz daha bitmedi. Çünkü II. Meşrutiyet'e giden yoldaki bütün önemli eylemler Makedonya'da ve Manastır'da gerçekleşiyor. Enver Paşa Manastır'da, Mustafa Kemal orada, Ziya Gökalp orada...

Türkiye'ye dönmeniz de heyecanla bekleniyor sanırım...
T.K.: Edirne, Kırklareli, Bursa gibi birçok belediye, 'Elveda Rumeli burada devam etsin' diye talepte bulunuyor. Dizinin adı 'Elveda Rumeli', yani göç bir şekilde tabii ki işlenecek ama şu anda bunu düşünmüyoruz, henüz o yolda değiliz.

Üçüncü sezon da Makedonya'dasınız yani...
Serdar Akar: Kesinlikle. Oraya ciddi bir yatırım yaptık biz.

KÜÇÜKLER BÜYÜYECEK
Bu dizinin üçüncü sezon da sona ermeyeceği, dördüncü sezon devam edeceği anlamına geliyor herhalde...
T.K.: atv bizden çok uzun soluklu düşünmemizi istedi. Bu uzun soluklu düşünmenin sonucu da, bu tarihsel gerçekliği devam ettirmek. S.A.: Sanırım dizi ancak dördüncü sezonda gelecek Türkiye'ye. Yani belediyelerin bir sezon daha dişlerini sıkmaları gerekecek.

'Elveda Rumeli' son bölümlerde seyirciyi bol bol ağlattı. Seyircinin tepkisi nasıl oldu buna?
T.K.: 'Ne olur ölmesinler' diyorlar. Biz o dengeyi iyi koruyoruz aslında, zaman zaman dramatik, zaman zaman komedi unsurlarını kullanıyoruz. Her iki yönde de çok iyi oynayan oyuncularımız var. Fakat tarihsel gerçeklikten bahsediyoruz, yani karakterlerin senaryodaki kendi gerçeklerine uymaya çalışıyoruz. Gülmeleri gereken bir durum olduğunda onlarla birlikte gülüyoruz ama bazen başlarına kötü şeyler de gelmesi gerekiyor. Çünkü onların çevresinde büyük bir coğrafyayı anlatıyoruz. Ve bu coğrafyada çok fazla acı yaşanmış.

Peki bundan sonra gülme unsuru azalacak mı?
T.K.: Hayır, tam tersi, önümüzdeki sezon yapacağımız atlamayla beraber yine çok güleceğiz.

Yeni sezonda diziye yeni oyuncular dahil olacak mı?
T.K.: Tabii ki. Şu anda bunun üzerinde çalışıyoruz ama netleşmeyen, sözleşmesi tamamlanmamış hiç kimseyi söyleyemem. Sadece yeni sezonda 15'e yakın yeni oyuncu kastımıza dahil olacak.

Belli başlı karakterlerde bir değişiklik olacak mı?
T.K.: Küçük Zarife, Emine ve Pembe'yi 10 yıl sonraki halleriyle, yani genç kız olarak göreceğiz. Beş tane kızancığımız var, onları da 10 yıl sonraki halleriyle göreceğiz. Tabii ki onların çevresinde yeni arkadaşları, sevgilileri, dostları olacak. Ayrıca Mustafa Kemal karakteri, sürekli olmasa da, tarihsel gerçeklik içinde zaman zaman bölümlerde yerini alacak. Rezneli Niyazi ve Enver Paşa karakteri de öyle... Makedon iç örgütünden iki tane önemli karakterimiz de olacak...

'Elveda Rumeli'den sonra başka bölgelerden 'Gelin bizim bu tarafı da anlatın' diye teklifler geldi mi?
T.K.: Hayır ama biz; Batı'ya baktık, biraz da Doğu'ya mı baksak diye aramızda konuşuyoruz. Şu anda öyle bir proje gündemde değil ama ileride olabilir. Mesela Kerkük konusunda düşünüyoruz.

MAKEDONYA'DA EV KİRALARINI ARTIRDIK
Bu diziyle Makedonya'daki Manastır bölgesinin ekonomisine büyük bir katkı yaptınız bildiğim kadarıyla...
S.A.: Tabii ki bizim sayemizde orada ekonomik bir değer elde edildi.
T.K.: Yaptığımız yatırımlar, kiraladığımız evler, oteller, yediğimiz yemeklerle yaptık bunu. Çünkü biz orada yaşıyoruz, orada yaşadığımız için kazandığımız parayı da orada harcıyoruz. Gerçekten bölge ekonomisine büyük katkıda bulunduk. Hatta bize Bitola'da 'Kültürel Değer' ödülü verdiler.

Ev kiralarını bile artırmışsınızdır diye tahmin ediyorum...
T.K.: Tabii ki öyle oldu. Ama bizden çok memnunlar. Oraya Yunanistan'dan, Sırbistan'dan, Kosova'dan, Arnavutluk'tan ve Türkiye'den çok sözler verilmiş ama hiçbiri yerine getirilmemiş. İlk defa biz, verdiğimiz sözleri yerine getirdik. Bizi tanımaları zaman aldı ama ne kadar samimi olduğumuzu, sadece işimizi yapmak için orada bulunduğumuzu anlayınca bize daha çok katkıda bulunmaya başladılar.

RUMELİ'YE İLGİYİ ARTIRDIK
Sizce Türk halkının Rumeli kültürüne merakı var mı?
T.K.: Meraktan çok, zaten Rumelilik var. Yani Girit, Rodos, Yunanistan, Bulgaristan ve adaları da sayarsak yaklaşık 30 milyona yakın Rumelili yaşıyor Türkiye'de.
S.A.: Ama şöyle söyleyeyim, kökeni oralı olanlar bile bu diziden sonra biraz daha ilgilenmeye başladılar Rumeli'yle. Dizinin bunda çok etkisi oldu.

Şimdiki nesil bizden şanslı, çünkü biz sadece kitaplardan tarih okuyabiliyorduk, şimdi canlı izliyorlar tarihi....

S.A.: Herkesin ulaşabildiği kitaplarda yok bizim anlattığımız şeyler, tez kitaplarında var. Onların da içlerinde herkesin her zaman bulabileceği şeyler yok. Bizde tarih sevgisi daha yeni yeni başladı. Hakikaten geçmişi bilmeden bugünü anlayamıyoruz.

HİKAYESİ BİTİĞİ İÇİN BERRAK DİZİDEN AYRILDI
'Vahide' karakterini canlandıran Berrak Tüzünataç'ın diziden ayrılması çok yazılıp çizildi. Yazıldığı gibi Berrak Tüzünataç ayrılmak istediği için mi Vahide'yi öldürmek zorunda kaldınız?

T.K.: Berrak çok zeki bir kız. Yazıldığı gibi 'Ben sevgilimle tatil yapmak istiyorum, o yüzden beni öldürün' demesi mümkün değil. Sadece biz dizide yeni bir hikaye kuruyoruz. Bu yeni hikayede belli karakterlere ihtiyacımız var, belli karakterlere yok. İhtiyacımız olmayacak karakterleri devam ettirme şansımız da var, ettirmeme de. Ama ağırlıkları çok mu olur, az mı olur, onları tatmin eder mi, etmez mi bilemiyoruz. Bu durumu Berrak'la da paylaştık. Ayrıca kendisine Adam Film'in ocak ayındaki bir başka projesinde oynamasını istediğimizi söyledik. Berrak, yeni sezondaki Vahide karakterinin yerini, durumunu düşünüp diziden ayrılmak istedi.

YENİ DİZİ TEKLİF ETTİK
Vahide karakterinin çok ağırlığı kalmadığı için ayrılmak istedi yani...
T.K.: Dediğimiz gibi hikaye 10 yıl atlayacak. Karakterlerin hikayesi de yavaş yavaş bitiyor. Ama Berrak devam etmek istiyor olsaydı seve seve devam ederdik, karakteri zorlar, onu bir yere getirirdik.

Ama yeni bir diziyle başka bir kapı açmışsınız...
T.K.: Biz teklifte bulunduk. Gerisini o bilecek. Bizi tanıyor zaten, ilişkimiz de devam ediyor. Yani ortada bir anlaşmazlık yok. Zaten sevgilisiyle tatil yapmak için falan diziden ayrılması mümkün olabilir mi? Bu kız oyuncu, çok da zeki, fiziği güzel; geleceği var yani. Böyle bir şey yapar mı?