Emin Çapa: Berat Albayrak diyor ki seri iflas riski çok yüksek
Ekonomi yazarı Emin Çapa, Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamındaki hedeflere yönelik reform paketi açıklamalarını değerlendi.
Çapa, Albayrak'ın, "Borç ödeme kabiliyetini yitirmiş şirketlerin hızlı şekilde tasfiyesini sağlayacak 1 çerçeve oluşturacağız" sözlerini, " Sn Albayrak; diyor ki, 'seri iflas riski çok yüksek, batanların konkordato ilan edip alacaklıları batırmaması için hızla iflas ettirilmesini sağlayacağız" olarak yorumladı.
Çapa'nın Kişisel Twitter hesabından paylaşımları şöyle:
Sn Albayrak ne açıkladı? 1) Kamu bankalarına 28 milyar TL'lik DİBS verilecek. Ama bu arada, "Tahsili gecikmiş alacakların bankacılık için bir risk olduğunu düşünmüyoruz" da diyor Sn Bakan. O zaman niye 5 milyar dolarlık kaynak aktarılıyor?
Bankalar konusunda konuşurken çok dikkatli olmak gerekir. Bankacılık sektörü çok önemli ve orada yaşanabilecek herhangi bir sorunun ne etkileri olabileceğini hepimiz biliyoruz. Şunu söylemekle yetineyim, Hükümet, batık krediler dahil, finans sektörüne çok özen göstermeli.
2) Mali sistem için, "Ulusal Veri Merkezi" kurulacak. Peki SPK, BDDK, Merkez Bankası niye var? Onların yapamadığı neyi yapacak UVM? Partizan atamalar yapmaz, imkan verir, önlerini kesmezseniz bunlar son derece birikimli, işini bilen ve yetkin kurumlar.
3) Enerji Girişim Sermaye Fonu ve Gayrimenkul Fonu kurularak batıklar yabancılara satılacak. Hehe oldu, hemen alacaklar bizim batıkları. Ya yok fiyatına kamu imtiyazlarını yabancıya satacaksınız, ya da hiç satamayacaksınız batıklar üstümüze kalacak.
Sn Albayrak'ın bazılarının çok başarılı bulduğu Enerji Bakanlığı'ndaki yanlış hesapları Bağdat'tan döndü. Denizbank Gn Md H. Ateş, "100 milyar $ uzun vadeli kredinin 50 milyar $'ının enerjide olduğunu" söyleyerek, uyardı, "burada bir konsolidasyon" yaşanacak. Yani iflaslar yolda.
4) Sn Albayrak; "borç ödeme kabiliyetini yitirmiş şirketlerin hızlı şekilde tasfiyesini sağlayacak 1 çerçeve oluşturacağız". Yanisi diyor ki; "seri iflas riski çok yüksek, batanların konkordato ilan edip alacaklıları batırmaması için hızla iflas ettirilmesini sağlayacağız."
5) Sn Albayrak; "Kıdem Tazminatı Reformu yapılacak, kıdem tazminatı ile BES'in entegrasyonu sağlanacak." Yapısal reform denince akla hemen çalışanın "kıdem tazminatı" hakkı geliyor. Kıdem tazminatını almış biri olarak, çalışanları uyarıyorum, sakın kanmayın, hakkınızı yedirmeyin.
6) Sn Albayrak, "Emeklilik sisteminin reforme edilmesi en önemli konulardan birini oluşturacak. Emeklilik sistemindeki reformla toplanan fonlar milli gelirin yüzde 10'unu bulacak". Türcümesi, "EYT'lar avuçlarını yalayacak, ölmeden bir kaç ay önce emekli olmanız sağlanacak.
7) Sn Albayrak, "Emeklilik fonları reel sektöre kanalize edilecek, şirketlerimiz böylece daha ucuz finansmanla yatırımlarını yapabilecek". Tercümeye ihtiyaç var mı? Çalışanın emeklilik hayali için toplanan paralar, yandaş şirketlere "ucuz finansman" olarak dağıtılacak.
8) Sn Albayrak, "Tarımda milli birlik projesi mayıs ayında paylaşılacak. Tarımda Kooperatif yapısının merkezde olduğu kurumsal bir altyapı olacak". 17 yıllık iktidarınızda nihayet bunun anlaşılması çok güzel. Dileyelim yapılsın. Ama devlet içinde yoksa başarı şansı SIFIR.
9) Sn Albayrak, "Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığı ile taze meyve sebze pazarında, enflasyonla mücadele kapsamında dengeleyici unsur olma amacıyla Sera A.Ş. kurulacak." Gene batık bir yapı oluşturulacak. Niye çiftçiler kendileri ya da kooperatifleriyle doğrudan pazara giremiyor?
Çiftçinin doğrudan yerel pazarlara ulaşabilmesi, dev market zincirlerinin kooperatif ve yerel üretimlere zorunlu olarak yer açması, bunların ödemelerini aksatmaması sağlanmalı. Üretim ve tüketim kooperatifleri ağı oluşturulmalı. Ama daha önemlisi üretim, üretim, üretim
Bugünün dünyasında ne tarım, ne eğitim, ne finans eskisi gibi olamaz. Üretim ve dağıtım kanallarının yeni baştan dizayn edilmesi, akıl ve bilim içeren yeni bir yapı oluşturulması ölümcül derecede önemli. Tarımın kötü olduğunu düşünüyorsanız, bunlar iyi günlerimiz.
10) Sn Albayrak; "Kurumlar Vergisi kademeli olarak düşürülecek. Dolaylı vergileri azaltıp dolaysız vergileri arttıracağız". Milyar puanlık uzman sorusu. Kurumlar vergisi azalırken, dolaysız vergiler artırılacak? Nasıl olacak bu? Gelir Vergisi'nden belimize kazma mı vuracaksınız?
11) Sn Albayrak; "İhracata dayalı yüksek katma değer ve teknolojik üretimi önceleyen bir ekonomiyi tesis edeceğiz". Ceğiz, cağız dediğinizde inandırıcı olmanız için ya yeni iktidara gelmiş, ya da muhalefet partisi olmanız lazım. Ayrıca nasıl yapacağınızı da söyleyiversenize
12) Sn Albayrak, "Varlık Fonu stratejik sektörlere yatırım planlaması yapacak". Varlık Fonu gelecek dertler bitecek temalı söylemlerin devamı. 3 yıl oldu, yönetimi değişti, Sabah'ın deyişiyle, "Başkan Erdoğan'a bağlandı" ve sonuç?
13) Sn Albayrak, "Uzun vadeli yatırımlar, öngörülebilir hukuk pratiğine yakından bağlıdır. Yargı reformu strateji belgesi yakında bakanımız tarafından açıklanacak". İlk cümlenin altına bütün iktisatçılar imza atar. İkinci cümledeki açıklamayı merakla bekleyeceğiz.
Yargı reformu içermeyen bir yapısal reform mümkün değil. Türkiye'nin ekonomik reformla uzun vadeli büyüme, zenginleşme, refahı artırma, güçlü devlet olabilme imkan ıkalmamıştır. Demokrasi, hukuk ve eğitim reformları ölümcül derecede önemli.