En çok hangi geçersiz oylar geçerli kabul edildi

CHP Parti Meclisi üyesi İlhan Cihaner, geçersiz oylarla ilgili sosyal medya hesabından dikkat çeken paylaşımlar yaptı.

Yerel seçimlerin son bulmasına rağmen, seçim heyecanı hala devam ediyor. İstanbul’da seçimleri CHP’li Ekrem İmamoğlu kazanırken, Ankara’da da CHP’li Mansur Yavaş seçimi önde tamamlayarak kazandı. Ancak AKP’nin İstanbul ve Ankara’daki itirazları sonrasında, geçersiz oylar tekrar sayılmaya başlandı.

CHP Parti Meclisi üyesi İlhan Cihaner, geçersiz oylarla ilgili sosyal medya hesabından dikkat çeken paylaşımlar yaptı. Geçersiz oyların çok küçük bölümünün, tekrar sayılırken geçerli olması dikkat çekmişti. AKP’ye yakın medya ise provokasyon yayıncılığı yaparak, oylardaki maddi hataların “örgütlü bir işlem” olduğu şeklinde yayınlar yapmıştı.

Eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı CHP’li Cihaner, “Geçersiz oyların ilk sayımda genellikle niçin geçersiz sayıldığı açıklanırsa AKP+MHP’nin komplo teorisi de çöker: En çok geçersiz sayılma nedeni ambleme / logoya basılan mührün gözden kaçması. Bu her iki parti için de geçerli. İkinci sayımda bunlar geçerli sayılıyor” ifadelerini kullandı.

AKP’nin sürekli dile getirdiği “Oy kaydırma” işleminin her seçimde yapıldığını ve itiraza dahi gerek bırakmadan değiştirildiğini ifade eden CHP’li eski Başsavcı Cihaner, “‘Oy kaydırma’ denilen, birleştirme sırasında partilerin oylarının birbirine/eksik yazılması, her seçimde rastlanan ve itiraza bile gerek kalmadan düzeltilen ‘maddi hatalardır.’ Partilerin ellerindeki tutanakla mukayese edileceği bilindiği için kasıtlı yapılma ihtimali azdır” şeklinde yazdı.

“İkinci sayımlarda oyu değiştiren bir diğer neden zarfta ‘birde fazla geçerli pusula’ çıkması. Bu pusuların ‘hesaba katılmaması’ ve ayrı paketlenmesi gerekirdi. Böyle değil ve ayırt edilemiyorsa ilk tutanağın geçerli olması ve itirazın reddi gerekirdi” diyerek kritik bir noktaya dikkat çeken Cihaner, seçim hukukuna aykırı olan sayımları da şöyle anlattı:

“Yabana atılmayacak sayıda çift mühürlü (Muhtemelen protesto İçin) pusula da vardır. Buna rağmen toplam geçersiz oy sayısı üzerinden hesap yapıp ‘ne var yani tekrar sayalım’ denilemez. Bu seçim hukukuna ve içtihatlara aykırıdır. Sonu gelmez bir döngüdür.

‘Soyut, gerekçesiz ve delilsiz’ itirazlar her yerde aynı yorumlanmalı. Kırklareli, Yusufeli, Muş, Balıkesir, Malazgirt, Bursa da başka, İstanbul da başka yorumlanamaz. Bunun yaratacağı sorunların maliyeti ülkeye fazla olur. Yargı bir kez daha intihar etmemeli!

Sadece seçim kaybedildi diye seçimde görev alanlar hakkında toptan soruşturma açılması zaten yerlerde sürünen yargıya güveni iyice hırpalar. Ortada somut bir delil varsa komployu kuranlarla beraber mücadele edelim. Ama benim gördüğüm hortumlarını riskli görenlerin yaygarası!”