Erdoğan 29 Ekim resepsiyonunda kimlere mesaj verdi?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe'de 29 Ekim resepsiyonunda konuştu. Erdoğan, Kültür ve Sanat büyük ödüllerinin sahiplerini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhuriyet resepsiyonu düzenledi. Resepsiyona siyaset, iş, sanat, spor dünyasından çok sayıda isim katıldı.
Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:
Milletin evine hoşgeldiniz. Her birinize teşekkür ediyorum. Yurtiçinde ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın Cummhuriyet Bayramı'nı tebrik ediyorum.
Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında binlerce yıllık devlet geleneğimizin toprakla birleşmiş son fidanı olarak doğdu.
Köklerine daha sıkı sarılan semaya daha çok yaklaşan bir devlettir. Cumhuriyeti kuran ve kendilerini rahmetle yad ettiğimiz başta Kemal Atatürk'ün ve arkadaşlarının belirlediği bir hedef vardı.
Tam tersine Türkiye ne zaman muasır medeniyet yönünde kalkınma hamlesi başlatsa, birileri çıkıp Cumhuriyeti, korumak adına buna engel olmuştur.
Daha önceki darbelerde içinde La Havle çeken milletimiz, bu defa özgürlüğüne ve devletine sahip çıkmak için sokaklara ve meydanlara inmiştir.
Cumhuriyetimiz ulu bir çınar olma yolunda ilerlemeye devam ediyor. Türkiye, kendi gövdesiyle birlikte güven ve huzurun adı olan bir devlettir.
Darbeler, cuntalar, vesayet girişimleri Cumhuriyet tarihine kara bir leke olarak geçmiştir.
2023 kutlamaları için şimdiden başladık. Oluşturulan eylem planıyla son aşamaya geldik. 100. yıl kutlamalarımız 2023'e kadar aşama aşama sürecek.
Küresel düzeydeki senaryoların hiçbiri ülkemiz üzerinde işe yaramadı.
Türkiye bir kabile devleti değildir. Türkiye, asırlara varan birikimiyle devletlere örnek olmuştur.
2003'ten bu yana hamd olsun 1'e 5 katlayan büyüme hızımız, bundan sonraki süreçte de nereye varacağının işaretidir.
2023 Türkiye'sini inşa etmek için gece gündüz çalışıyoruz. Engelleri, birer birer boşa çıkartıyoruz
Büyüme oranının yıl sonuna kadar yüzde 7'ye varacağını umuyorum.
Milletimiz bir olup bu oyunu bozacağız. Demokrasinin oyunları ve hukukun oyunlarıyla bozacağız. Ama karşımızdakiler buna uymuyorsa bu oyunu zorla bozacağız.
Bizim kitabımızda köle olmak yoktur. Bizim kitabımızda hakka kul olmak vardır. Bizim kitabımızda haksızlık karşında susmak da yoktur. Bizim kitabımızda bir yanağımıza tokat atanlara diğer yanağımızı dönmek de yoktur.
Bizim gençlerimiz, bu milletin asil evlatları bu vatana ait olduğunu 15 Temmuz'da göstermiştir.
KÜLTÜR SANAT BÜYÜK ÖDÜLLERİ
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Dr. M. Mücahit Küçükyılmaz, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı H. Hümeyra Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile Yazar Alev Alatlı ve Yazar Rasim Özdenörenden oluşan Değerlendirme Kurulunun önerisi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2017 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin aşağıdaki isimlere verilmesini uygun bulundu.
TARİH: PROF. DR. İLBER ORTAYLI
Tarihini bilmeyen milletlerin geleceğini de inşa edemeyeceği hakikatinden hareketle, tarihimizin derinlikli biçimde araştırılıp aktarılması, geniş halk kitlelerine sevdirilmesi, yurt içinde ve yurt dışında, başta akademik platformlar ve medya ortamı olmak üzere tüm kesimlerle paylaşılmasındaki değerli katkıları münasebetiyle Prof. Dr. İlber Ortaylıya,
MÜZİK: GÖKSEL BAKTAGİR
Kanun icrasında diğer tekniklerin yanı sıra, özellikle sol el için geliştirdiği teknikle dikkatleri üzerine çeken, temelde bir Türk müziği enstrümanı olan kanunun açısını New Age, Caz gibi diğer müzik türlerine doğru genişleterek evrensel bir senteze ulaşan ve icracı, yorumcu ve bestek?r kimliğiyle müziğin pek çok alanında kemale ermiş bir kabiliyet olarak temayüz eden, ruh dinginliği telkin eden tarzını kitlelere sevdiren Göksel Baktagire,
SİNEMA: YAVUZ TURGUL
Türk Sinemasının siyasi ve kültürel ayrışmalar yaşadığı çalkantılı dönemde ısrarla nitelikli filmler çeken, sinemanın komedi ve dram gibi birbirinden farklı alanlarında iz bırakan senaryo ve filmleriyle kendisinden sonra gelenlere öncülük eden, senarist, yazar ve yönetmen olarak çok yönlü kişiliğiyle Türk sinemasına kimlik kazandıran Yavuz Turgula,
GELENEKSEL SANATLAR: ALİ TOY
Geleneksel sanatların yeni nesil sanatçılar eliyle tekrar fark edildiği bir dönemde, olgunluk çağında modern mimari ile hat sanatını aynı güzellikte buluşturmayı başaran, tasarımlarındaki kendine has yalın, etkili ve dengeli üslubuyla geleneksel hat sanatımıza bir bakıma yeniden can suyu veren Ali Toya,
RESİM: SELAHATTİN KARA
Her karesi bir resim estetiğine sahip olan Aziz İstanbulöu fırçanın diliyle yorumlayan, ondaki saklı güzellikleri gönül gözüyle de hissetmemize imk?n tanıyan, şehir ressamı olmanın ötesinde İstanbul ressamıö olarak anılan ve kendine özgü tarzıyla ürettiği eserlerle yurt içinde ve dışında takdirler toplayan Selahattin Karaya,
VEFA ÖDÜLÜ: NURETTİN TOPÇU
İnsanın var oluşunu sadece et, kemik, kan ve maddeden ibaret görmeyip ruhun derinliklerine inen, isyanın da bir ahlakı olduğunu ve bireyin toplumda bir ahlak nizamı çerçevesinde kendine yer edineceğini anlatan, bu millete Anadolu irfanının kıymetini ve düzen kurucu ahlakını kuşanmayı telkin eden, kadim İslam ve Türk tarihini, tasavvufu ve modern dönemdeki sosyolojik gerçekliğimizi tahlil eden eserleriyle merhum Nurettin Topçuya,
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesi kararlaştırıldı.
Ödül töreni daha sonra ilan edilecek bir tarihte Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilecek.