Erdoğan: Adıyaman'da ilk bir kaç gün geç kaldık, helallik istiyoruz

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin en çok etkilediği yerlerden olan Adıyaman'da yaptığı açıklamada helallik isterken, "Depremin ilk birkaç günü istediğimiz çalışmaları yapamadık" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ziyaret ettiği Adıyaman'da konteyner kentte açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle:

"Bugün 21'nci günü geride bırakıyoruz. Ülkemizin 6 Şubat sabahı yaşamış olduğu büyük felaketten bu yana gerçekten 10 bin artçı deprem yaşadık. Tüm Adıyaman'a, tüm bölgeye geçmiş olsun derken hep birlikte vefat edenlerimiz için Fatiha okuyalım.

Hamdolsun Adıyaman çok değişti. Dünyada eşi benzeri görülmedik şekilde yaşadığımız güçlü depremlerin en çok etkilediği şehirlerden biri Adıyaman'dır. Maalesef ilk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Sizden helallik istiyoruz. Her şeyin farkındayız. Gereğini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Bakanlarımızın şehrimizde görevlendirdiğimiz kamu personelinin, gönüllülerin çalışmalarını düzene soktuk. 44 bin 374 vatandaşımız vefat etti. Adıyaman'da da milletvekilimiz Yakup Taş'ın da aralarında bulunduğu 6 bin 13 vatandaşımız hayatını kaybetti.

62 bin 500 Adıyamanlı vatandaşımız diğer şehirlerimize tahliye edildi. Yanımızda olan hiç kimseyi unutmayacağız.

Depremin bölgesinin tamamında 553 bin 415 bölümün yıkık ve ağır hasarlı olduğu görüldü. Arama kurtarma çalışmalarının bitmesiyle enkaz kaldırma işlemleri hızlandı. Zarar tespit işlemleri de tamamlanmak üzere. Çadır kentlerdeki 4 bin 600 çadırda 14 bine yakın vatandaşımız hayatını sürdürüyor.

Ülke genelinde ödeme yapılan kişi sayısı 1 milyona yaklaştı. Sosyal marketler depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Yakacak yardımı sürüyor. Hayvanları telef olan ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizi unutmuyoruz.

Adıyaman genelinde altyapı sıkıntıları önemli ölçüde çözüldü. Onarılan hatlar ve kurulan depolarla su sorunu hal yoluna sokuldu. Etap etap doğalgaz veriliyor. Adıyaman için hemen şimdi diyerek şehrimizi beraberce yeniden inşa edeceğiz.

Deprem bölgesinde inşa aşamasına gelinen konut sayısı 309 bini buldu. İnşası başlayan konut sayısı 14 bin 500'e ulaştı. Deprem bölgesi genelinde 75 bin 681 köy evi yapacağız. Bunlara altyapısıyla, okuluyla, sağlık merkeziyle, camisiyle bir yerleşim yerinin ihtiyaç duyacağı müştemilatı da yerine getireceğiz.

Depremin yıkıma ve can kaybına yol açtığı bölgelerdeki şehirlerimiz... Ülke ve millet olarak bizim omurgamızın önemli kısımlarıdır. Binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan bu şehirlerimizin ne boşalmasına ne de yapısal değişime uğramasına göz yumamayız. Deprem bölgesinde yaşayan, şartların zorluğu sebebiyle diğer yerlere giden vatandaşlarıma çağrı yapıyorum: Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu kalıcı olarak terk etmeyin, yıkılan her konutun yerine daha iyisiyle, güvenlisiyle yenisini yapacağız.

Zarar gören her fabrikayı, her dükkanı tekrar ayağa kaldıracağız. Her bi şehrimize deprem öncesinden daha canlı bir ekonomi, daha canlı bir üretim, daha canlı bir ticaret, turizm, sosyal hayat, tarım ve hayvancılık, gelecek kurmakta kararlıyız. Sizlerden 1 yıllık süre istiyorum. Bugüne kadar vaatlerimizi nasıl yerine getirdiysek, depremin yaralarını 1 yıl içinde büyük ölçüde saracağızımız sözünü veriyorum.

Her fani gibi bizim de kusurlarımız, eksiklerimiz, hatalarımız olabilir. Her alanda ülkemize canla başla hizmet verdiğimizi; gece gündüz çalıştığımızı kimse inkar edemez. 

Asrın felaketi olarak tarif edilen 6 Şubat depreminde ölen canları tabii ki geri getiremeyiz. Bunun dışındaki her şeyi telafi edecek tecrübeye, kudrete sahibiz. Van'da, Bingöl'de, Malatya'da, Gaziantep'te bunları nasıl başardıysak burada da başaracağız. Yeter ki birlik, beraberlik, kardeşliğimize sıkı sıkı sahip çıkalım, dal kavuklara asla kulak asmayın. 

Bir taraftan AFAD'a bir taraftan Kızılayımıza, birçok STK'larımıza saldıran bu dalkavuklara kulak asmayın.

Sarmalı kıyılmış tütünden aldığımız ÖTV'yi, tütün cinsine göre farklılaştırmak için genel bir çalışma zaten yürütüyorduk. Deprem sebebiyle OHAL bölgesindeki illerimizde faaliyet gösterilen sarmalık kıyım üreten kooperatiflerimiz için hızlı düzenleme yapmayı kararlaştırdık. Kıyılmış tütün satışındaki yüzde 55 olan ÖTV oranını yarıya indiriyoruz. Üreticilerimiz şirketlere göre daha avantajlı şekilde ürünlerini pazarlama imkanı bulabilecektir. Düzenleme birkaç gün içinde hayata geçecek.