Erdoğan: Esad ile görüşme irademizi ortaya koyduk, karşı taraftan yanıt bekliyoruz

"İki ülke arasında inşallah yeni bir dönem başlar diye inanıyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Suriye ile normalleşme süreciyle ilgili olarak, "Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Esad ile görüşme irademizi ortaya koyduk. Biz şimdi karşı taraftan cevap bekliyoruz. Biz buna hazırız. Halkı müslüman iki ülke olarak bu birlikteliği gerçekleştirelim istiyoruz. İki ülke arasında inşallah yeni bir dönem başlar diye inanıyorum" dedi. 

Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye gitmeden önce, havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Daha kapsayıcı, adil ve etkili bir yapılanma" talebi
"Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere New York'a doğru yola çıkacağız. Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkelerin temsil edildiği Genel Kurul genel görüşmelerine bu yıl 130'dan fazla ülkenin devlet ve hükümet başkanı düzeyinde iştirak etmesi bekleniyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde yoğun bir toplantı ve görüşme trafiğimiz olacak.

Bu yıl Genel Kurul'un en dikkat çekici etkinliği, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin ev sahipliğinde tertiplenecek 'Geleceğin Zirvesi'dir. 23 Eylül günü gerçekleştirilecek zirvede, çok taraflı sisteme yönelik meydan okumalar karşısında ortak çözümler üretilmesi hedefleniyor. Zirve hitabımda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Finans Mimarisi başta olmak üzere küresel yönetişim mekanizmasının reform ihtiyacına yine dikkat çekeceğim. Daha kapsayıcı, adil ve etkili bir yapılanmaya duyulan gerekliliğin altını çizeceğiz. Türkiye'nin bu yöndeki çabalara dair katkı ve desteğini beyan edeceğim.

Genel Kurul'da ne anlatacak?
Bu yılki Genel Kurul görüşmeleri ise "Hiç kimseyi geride bırakmamak" teması altında yapılıyor. Görüşmelerin ilk gününde 24 Eylül Salı günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap edeceğim. İnşallah burada bölgemizin ve insanlığın gündeminde yer alan hususlarla ilgili kanaatlerimizi paylaşacağız. Özellikle Gazze'deki soykırıma ve İsrail'in saldırgan politikalarına karşı atılabilecek ortak adımlara temas edeceğiz.