Timsa Arena'da ilk başlama vuruşunu Erdoğan yaptı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Timsah Arena Stadyumu’nun açılış törenine katıldı. Erdoğan, ünlü isimlerin yer aldığı açılış maçının başlama vuruşunu yaptı.
Stadyuma eşi Emine Erdoğan ile birlikte gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan büyük sevgi gösterileri ile karşılandı. Stadyumun açılışına 41 bin dolayında seyircinin katıldığı açıklandı.
"BURSASPOR, ŞU ANDAKİ KADROSUYLA DAHİ BULUNDUĞU SIRAYA LAYIK DEĞİL"
Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa’nın bu güzel insanlarını daha fazla bekletmek istemedğini belirterek, şöyle konuştu:
"Fakat mutluyum. Bursa, şanına yakışır böyle güzel bir stadyuma sahip oldu. Çünkü Bursaspor, sıradan bir kulüp değil. Bursaspor, şampiyonluğu yaşamış bir kulüptür. Şampiyona da böyle bir stadyum yakışırdı. Altyapınızı gezdim, gördüm, ve güçlü bir altyapıya sahip olan Bursaspor, şu andaki kadrosuyla dahi bulunduğu sıraya layık değil. İnanıyorum ki bu kadro, yaptığı bu son değişiklikle Hamza hocayla birlikte çok daha farklı bir yere gelecektir. Tarafsızım, onu da söyleyeyim. Ama size inanıyorum. Bu seyirci sabırla Bursaspor’un layık olduğu yere çıktığını görecektir. Bursaspor’a başarılar dilerken aman ha, birliğinizden, beraberliğinizden taviz vermeyin diyorum. Bizim biliyorsunuz 4 tane başlığımız var. Tak millet, tek devlet, tek vatan, tek bayrak."
BAŞLAMA VURUŞUNU YAPTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra şöhretler karması ile Bursasporlu eski futbolcuların oynadığı karşılaşmanın başlama vuruşunu yaptı.
Tören dolayısıyla stadyumun kapıları saat 13.00’de taraftar girişinie açıldı. Törenin başlama saatine doğru seyirci sayısı 41 bine ulaştı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, stadyuma giren her sporsevere Türk Bayrağı ile Bursaspor bayrağı verdiler. Tribünlerde ise sallanan bayraklar renkli görüntülerin oluşmasını sağladı.
GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelmesi nedeniyle üst düzeyde güvenlik önlemleri alınması dikkat çekti. Stadyum gişelerinden davetiye almak isteyen sporseverler uzun kuyruklar oluşturdu.
Stadyumun içerine giren taraftarların üzerlerinden çıkan metal paraların yanı sıra binlerce çakmak, hazırlanan kutulara toplandı. İlk gösteriyi Bursa Mehteran bölüğü yaptı. Bu arada 2 büyük televizyon ekranının yanı sıra tribünlere iki dev ekran televizyon daha konulması dikkat çekti. Böylece 4 noktada pozisyon tekrarı için dev ekranlar kuruldu.
FETTAH CAN KONSERİYLE BAŞLADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’un Uludağ Üniversitesi’nden stadyuma gelmesi beklenirken, ilk sahne alan isim Bursalı pop müzik sanatçısı Fettah Can oldu. Fettah Can, kendi bestelediği Bursaspor marşını ile programı başladı. Sonrasında tribünlerle birlikte şarkılarını seslendirdi. Dahili anonstan sık sık yapılan ‘törenimiz başlıyor. Protokol lütfen yerlerini alsın’ demeleri dikkat çekti.
ŞÖHRETLER KARMASI
Stadyumun açılışı dolayısıyla düzenlenen gösteri maçında Bursasporlu şöhretlerle karşılaşacak olan takımda Rüştü Reçber, Ömer Çatkıç, Ali Tandoğan, Alpay Özalan, Ogün Temizkanoğlu, Ömer Erdoğan, Hakan Ünsal, Soner Toylungüç, Celil Sağır, Tarık Daşgün, Tayfur Havutçu, Evren Turhan, Serhat Akın, Hami Mandıralı, Fatih Tekke, Ayhan Akman, Ahmet Dursun yer aldı.
TİMSAH ARENA’NIN ÖZELLİKLERİ
Timsah Arena, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından temeli 2011 yılının Haziran ayında düzenlenen törenle atılan, 400 bin metrekare proje alanı ve 190 bin metrekarelik inşaat alanıyla Bursa’nın en büyük yapısı olarak dikkat çekiyor. 230 Milyon TL’ye mal olduğu açıklanan ve 44 bin koltuk kapasitesi bulunan stadyumda, 207 adet de engelli pozisyonu bulunuyor. 74 adet taraftar turnikesi, 20 adet VIP, Basın, Loca turnikesi ve 7 adet de engelli turnikesi bulunan statta, 84 adet tribün kapısı bulunuyor.
Stadyumda 644 araç ve 2 otobüslük kapalı otoparkı, 912 araç ve 254 otobüslük açık otoparkı bulunan projede toplam 100 bin 123 metrekare alan otoparklara ayrılmış durumda. 72 adet locanın bulunduğu stadyumda 789 adet tuvalet ile 35 adet büfe bulunuyor.
İLGİNÇ TRİBÜN ÖZELLİĞİ
Kale arkası tribünleri kesintisiz 61 sırayla Türkiye’deki en büyük tek parça tribünü oluştururken, sahada alttan ısıtma sistemi kullanıyor. Trijenerasyon enerji sistemiyle ısıtma, soğutma ve enerji ihtiyacının bir bölümünü kendisi üretecek olan stadyumun çatısında toplanan yağmur suları da depolanarak, tekrar sulama suyu olarak stadyum çevresinde kullanılacak.
AVRUPA’DAN ÖDÜL ALDI
Mimarlığını Hasan Sözüneri’nin çatı statik projesini de Alman uzmanların yaptığı Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu timsah görünümünde olan stadyum, uluslar arası alanda ses getirecek bir ödüle layık görüldü. Gintaş Müteahhitlik firması tarafından inşa edilen stadyum Avrupa’nın en prestijli gayrimenkul ödüllerinden olan ‘Avrupa Gayrimenkul Ödülleri (International Property Awards)’ Yarışmasında mimarisiyle ödüle layık görüldü.
TİMSAH BAŞI HENÜZ BİTMEDİ
Stadyumun Kuzey Kale Arkasında bulunan timsah çenesi, 28 metrelik konsoluyla Türkiye’nin en büyük konsolu olma özelliği taşırken bu bölümde 800 metrekarelik dev led ekran bulunacak.
HEYECAN VERİCİ STAT
İngiltere’nin yüksek tirajlı The Telegraph gazetesinin editörü Adam Hurrey, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan yeni stadyum, heyecan verici projeler arasında gösterdi.
ÇİMLER ÖZLÜCE’DE YETİŞTİRİLDİ
Timsah Arena Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’nun çimleri, Bursaspor Kulübü çim uzmanı Muhittin İpek tarafından Özlüce Tesisleri’nde özel olarak hazırlanan alanda yetiştirildi. Çimler gölgeye ve güneş gören bölümler için özel harman yapıldı. Zemin hazırlanmasının ardından Özlüce’den yeni stadyuma taşınıp döşendi.
ERDOĞAN'A FAHRİ DOKTORA
Cumhurbaşkanını taşıyan helikopter Uludağ Üniversitesi Cumhuriyet Stadyumu’na indi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa milletvekilleri, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Bursa Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık ve Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof Yusuf Ulcay karşıladı.
Erdoğan, ’Türkiye’nin İnsani Diplomasisi’ konulu panel ve fahri doktora tevcih töreni için Uludağ Üniversitesi’ne geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’nun açılışını yaparak burada şöhretler maçına katılacak. Erdoğan akşam ise Merinos’ta BTSO Ödül Töreni’ne iştirak edecek.
Öte yandan, Görükle Kampüsü’nde Cumhurbaşkanı’nı protesto etmek isteyen 2’si kadın 5 kişinin gözaltına alındığı öne sürüldü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uludağ Üniversitesinde, "Türkiye’nin İnsani Diplomasisi" konulu panel ve Fahri Doktora Tevcih Töreni'nde konuştu.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından önemli satır başları;
Gece gündüz demeden mücadelemize devam edeceğiz. 2015-2016 eğitim yıllarının Uludağ Üniversitesi öğrencilerimize hocalarımıza hayırlı olmasını temenni edeceğim.
Ahmet Hamdi Tanpınar Bursa'yı anlatırken bu şehirde çok daha başka ve derin ikinci zaman vardır diyor.Bursa adımınızı attığınızda sizi kuşatan şehirdir.Osmanlıları kuran inşa eden bir şehirdir Bursa.2023 hedefleri doğrultusunda yürüdüğünü görüyoruz.Uludağ Üniversitesi şehrimize ve bölgemize önemli katkılarda bulunmaktadır.
"ANADOLU BÜYÜKLÜĞÜNDE VİCDANIMIZ VAR"
Türkiye'nin son 13 yılda katettiği mesafenin görüldüğü alanlardan biri insani yardımlardır.2002'den önce alan el konumundayken 2015'te veren el konumuna ulaştık.2002 yılında ne haldeyken şimdi 140'ın üzerinde değişik alanlarda yardım eden ülke konumuna geldik.Dünya'nın en cömert 3. ülkesi olduk.Ülkemiz yardımlarını en çok arttıran ülke olmuştur dünyada.Bizim petrollerimiz yok fakat anadolu büyüklüğünde vicdanımız var.
Canlarını kurtarmak için sığınan 2.5 Milyon insana ev sahipliği yaptık kapımızı açtık.Mültecilere yaptığımız harcamalar 9 Milyar Dolardır.417 Milyon dolar dış ülkelerden aldığımız yardımdır.Dolar kürü olarak yardım aldık fakat vicdan kürü olarak almadık.Hem merhametimizi hem de insalığımızı büyüterek taşıdık.Öyle bir medeniyetiz ki paylaşmanın kıymetini biliyoruz.Komşusu açken tok yatmayı ayıplayan bir medeniyetin mensubuyuz.Bunlara birileri hiç değer vermeyebilir ama bizim ecdadımız oralarda şehit olmuşsa onları yeniden ayağa kaldırmak bizim hedefimizdir.
TÜRKİYE DÜNYANIN EN CÖMERT 3. ÜLKESİ OLDU
Alan el konumundan veren el konumuna yükselen bir Türkiye'ye ulaştık. 2002 yıllarında neredeydik? 85 milyon dolar dış yardım yapan ülkemiz bugün 5 kıtada 140'ın üzerinde değişik alanlarda yardımlarını devam eden ülke durumuna gelmiştir. 140'ın üzerindeki ülkeye, bu müslümandır, bu değildir asla ayrım yapmadan 4,5 milyar dolar yardımla dünyanın en cömert üçüncü ülkesi olduk. Türkiye yardımlarını en fazla arttıran ülke olmuştur. Bizim petrolümüz, yeraltı zenginliklerimiz yok ama Anadolu büyüklüğünde bir vicdanımız var. Türkiye olarak Suriye ve Irak'taki şiddetten kaçarak, canlarını kurtarmak için ülkemize sığınan 2,5 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyoruz. Bu insani, vicdani, ve Ensar ruhuyla yapıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız harcamalar 9 milyar dolardır. Bunun içindeki rakam yabancılardan bize gelen destek 417 milyon dolardır. Dünya küre olarak var da, vicdan olarak yok!
TÜRKİYE İYİLİĞİ KURUMSALLAŞTIRMIŞ BİR ÜLKE
Etrafımızı saran ateş çemberine, çatışma ortamına rağmen hem ekonomomizi hem de merhametimizi, insanlığımızı büyütürek oraya taşıdık. Zira biz öyle bir medeniyetin mensuplarıyız ki, paylaşmanın kıymetini biliyoruz. Merhamet medeniyetinin mensupları olarak bu adımları atıyoruz. İnanan, komşusu açken tok yatmayı ayıplayan, yetim başı okşamayı ibadet gören bir medeniyetin mensuplarıyız. Bizim insanımızın idrakinde zerreden kürreye tüm varlığa tek bir nazarla bakmak, gönüller yapmak, karıncayı dahi incitmemek vardır. Ecdat mezarlıklarımız, şehitliklerimiz insan ve vicdan odaklı dış politikamızın sınırlarını çizer. Bizim ecdadımız oralara kadar gitmiş, orada şehit düşmüşse onları inşa etmek, yeniden ayağa kaldırmak bize hedef verir. İnsani diplomasi değerler manzumesinin neticesi olarak ortaya çıkmıştır. Türkiye karşılık beklemeden vermeye, şefkat, merhamet ve iyiliği kurumsallaştırmış bir ülkedir.
ÖLÜM MELEĞİ ACELE ET Kİ YEMEK YİYEBİLEYİM!
Acının, renki, dili, dini yoktur. Dünyada bugün maddi imkan kıtlığı değil, empati kıtlığı vardır. Hakikaten Kızılay, TİKA, AFAD ile Diyanetimizle toplum kuruluşumuz vasıtasıyla dünyanın en ücre köşelerine ulaşmaya, kanayan yaralara merhem olmaya çalışıyoruz. Zaman zaman bize 'siz neden bu kadar buralarla ilgileniyorsunuz' diyenler var. Bize bunu soranlara asıl biz şunu sormak zorundayız; aksi mümkün mü? Daha 100 yıl öncesine kadar birlikte yaşadığımız insanlara cetvelle çizilen sınırları engel görüp, sırtımızı nasıl dönebiliriz? Oraları gezdiğinizde ecdadımızın eserlerini görürsünüz. Geçen hafta Suriye'li bir yavrunun ciğerlerini dağlayan, gözlerini yaşartan o yazdığı yürek parçacı vasiyeti eminim hepiniz okumuşsunuzdur. Eğer "ölüm meleği acele et ki, cennette yemek yiyeyim" diyen bir feryada eğer nasır bağlamışsa hangi yürek dayanabilir.
TÜRKİYE İNSANİ DİPLOMASİYE EV SAHİBİ OLACAK
Akdeniz'i mülteci denizine çeviren talihsizliğe kim gözlerini kapatabilir. Gelecek yıl son derece anlamlı bir zirveye ev sahipliği yapacağız. 23-24 Mayıs'ta insani dünya zirvesi yapacağız. Bu zirveye sivil toplum, özel sektör, akademik camia biraraya gelerek küresel sistemde yaşanan tıkanıklığı aşmanın yolunu arayacağız. Ben bu zirvenin ülkemizin insani diplomasi alanında takdir toplayan öncü rolünün bir nevi teyidi olacağına inanıyorum. Eğitim ülkeyi yönetme sorumluluğunu devraldığımız günden itibaren en öncelikli gündemimiz oldu. Bizden önce birinci sırada bütçeden pay savunmaya ayrılırdı, biz eğitime ayırdık.
BURSA OSMANLILAR'I KURAN BİR ŞEHİRDİR
Yeni eğitim sezonunun Uludağ Üniversitemizin hocalarına, öğrencilerine hayırlı olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Bursa'nın ilim, sanat, tasavvuf, tarih şehri olmasında sanayi şehri olmasıyla yatırım, ihracatlarıyla çok önemli katkıları olan işadamlarımıza özellikle teşekkür ediyorum. Türkiye'nin insani yardım politikasını değerli tespit, tenkitleriyle değerlendiren hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Gerçekten özün özü diyebileceğimiz şekilde bir takdimde bulundular. Ancak bu kadar anlatılabilirdi. Bugün Evliya Çelebi'nin bir aşk neşidesi olarak bahsettiği, sadrazam Keçeçi Fuat Paşa'nın Osmanlı'nın dibacesi dediği Bursa'da olmanın heyecanını yaşıyorum. Tanpınar bu şehrin takvimle, saatle alakası olmayan ikinci birzaman vardır, diyordu. Bursa sizi saran, kuşatan ve kendine mefdun eden bir şehirdir. Bursa Osmanlılar'ı kuran 600 yıllık cihan devletini inşa eden bir şehirdir.
ULUDAĞ ÜLKEMİZİN SEÇKİN ÜNİVERSİTELERİNDEN
Bursa'ya her gelişiminde yüce ruhla, aşkla, inançla her alanda daha da geliştiğini, güzelleştiğini, ilerlediğini memnuniyetle görüyorum. 40 yıllık tarihiyle Uludağ Üniversitesi 75 bin öğrencisiyle bir farklılık ortaya koyuyor. Fakülteleri, akademik birimleri, öğretim kadrosu, öğrencileriyle ülkemizin en seçkin üniversitelerden biri olarak şehrimize değerli katkılar sunuyor. Üniversitenin araştırma-geliştirme alanındaki çalışmalarını biliyorum. Ülkemizin sadece teknolojiyi kullanan, ithat eden bir yer olmaktan çıkıp, teknolojiyi geliştiren teknoparklara ciddi sorumluluklar düşüyor. Bugün ülkemizin en iyi 10 teknoparkından biri olarak yazılım, gelişim, mühendislik gibi alanlarda göğsümüzü kabartan projelere imza atmıştır. Ben bu başırada emeği olan herkesi gönülden tebrik ediyorum.
TÜRKİYE'YE TERSİNDEN BEYİN GÖÇÜ VARDIR
Şimdi üniversitelerde açıkta kalma neredeyse yok noktasına geldi. Akademik personel sayısında da ciddi bir artış sağladık. 2002'de 9 bin 396 olan profesör sayısı bugün 21 bin 900'e yükselttik. Üniversitelerimizde 149 bin akademik personel bugün görev yapıyor. Biz 76'dan 193'e üniversite sayımızı çıkarmasaydık bu kadar akademik personelimiz olur muydu? Şimdi bilimsel rekabet başlamıştır ülkemizde. Şimdi tersine beyin göçü başlamış durumdadır. Gençlerimizin eğitim hayatlarını ailelerine yük olmadan sürdürebilmemiz için düzenlemeler yaptık. Eskiden genç Muş'tan, Hakkari'den üniversiteye girecek. Kalkıyor İstanbul'a, Ankara'ya imkanı varsa gelebiliyordu. Biz 'sen orada kal, biz üniversiteyi senin ayağına getireceğiz' dedik. Hem ilmin maliyetini düşürdük hem de o çocuklara hizmet verme durumuna geldik. Kaliteyi artırdıkça Türkiye'nin sıçraması daha süratli olacaktır.
75 BİN YABANCI ÖĞRENCİ ÜLKEMİZDE OKUYOR
Burs veya kredi müracaat eden herkes alabiliyor. Bu yıl itibariyle 1 milyon 376 bin öğrencimiz burs veya kredi alıyor. 2002'de aylık 45 lira alıyorlardı şimdi 330 Lira. Yılbaşından itibaren bu rakam 400 liraya çıkıyor. Master öğrencilerinin ki daha yüksek, doktora öğrencilerinin çok ama çok daha yüksek. Üniversitelerimizin uluslararası eğitim kurumuna dönüştüklerini görüyoruz. Bugün dünyanın farklı ülkelerinden 75 bin öğrenci ülkemizde akademik çalışmalarını sürdürüyor. Her yıl yurtdışına ciddi miktarda öğrenci gönderiyoruz. YÖK kanalıyla 6 bin 165 akademisyenimiz çeşitli ülkelerde lisans üstü eğitim görüyor. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı kanalıyla 2 bin 600 öğrencimizi yurtdışına göndermiş bulunuyoruz. İnsana yapılan yatırım en kalıcı, en değerli yatırımdır. Bir yıl sonrası için tohum at, 10 yıl için ağaç dik, 100 yıl sonrayı düşünüyorsan insan yetiştir, ölçü bu... Ülkemizin gelecek yüzyılına yatırım yapıyoruz. Öğrencilerimizden kısır ideolojilerle vakitlerini heba etmemelerini bekliyorum.
ÇANTANIZDAN SOPA DEĞİL KİTAP ÇIKARMALISINIZ
Geçen ekranda izledim, çok üzüldüm, yazıktır. Bazı öğrencilerimizi kız-erkek sırtlarından sopa çıkarıp, arkadaşlarına dağıtıyorlar. Beklerdim ki, çantasından kitap çıkarıp arkadaşına versin. Talebeye yakışan budur. Geçmişte olduğu gibi sizin enerjinizi, heyecanınızı istismar etmek isteyenler olabilir. Teröre, terör örgütlerine methiyeler düzen kimi marjinal örgütlerin sizleri esir almasına lütfen fırsat vermeyin. Bizim özlemini duyduğumuz gençlik meselelerini kavgayla, yakıp yıkmayla halletmeye çalışanlar değil, şiddetle arasına mesafe koyan, kalemin ve sözün gücüne inanan gençliktir, bunu bulmamız lazım. Ben öğrencilerimizin ülke ve ailelerine karşı sorumlululuk bilinciyle hareket edeceğine, hocalarımızın da yaptıkları işin saygınlığına yakışır bir şekilde hareket edeceklerini inanıyorum.