Erdoğan'dan flaş Kasım Süleymani açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iç ve dış politikada yaşanan gelişmeleri, terör örgütlerine karşı yürütülen mücadeleyi, ekonomide gelinen noktayı ve tüm merak edilenleri CNN TÜRK-Kanal D ortak yayınında değerlendirdi.

ABD'nin Kasım Süleymani'ye yönelik suikastını değerlendiren Cumhurbaşkanı, "Bir ülkenin en üst kademesindeki komutanını öldürmek karşılıksız bırakılmaz diye düşünüyorum, buradaki seçiçilik isabetli olmadı" dedi.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Kanal D Haber Başkanı Buket Aydın ve CNN TÜRK sunucusu Başak Şengül sordu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan CNN TÜRK-Kanal D ortak yayınında yanıtladı.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Gerçekten sadece Irak'ta meydana gelen bu olay değil bölge şu anda çok çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Orta Doğu adeta kaynıyor. ABD - İran gerginliği çeşitliği vukuatlar üzerinden dönemsel olarak tırmanmıştır. İtidalli hareket edilmesi gerekiyor.

Batı ülkeleriyle yaptığımız görüşmeler var. Tüm gayretlere ve uluslararası girişimlere rağmen ABD - İran gerginliğinin arzu edilen şekilde çözüme kavuşturulması mümkün olamadı. Bu iş burada bitmeyecektir, bunun muhakkak bir takip eden süreci de olacaktır.

Astana sürecinde  tabii İran ile Rusya ile beraber hareket ediyoruz. Irak ile sınırımız var. Türkiye olarak bölgemizde biz tabii dış müdahalelere karşı durduk. Gerek Cumhurbaşkanlığı olarak gerek partim olarak gerekse dışişleri bakanlığı olarak açıklamamızı yaptık.

Ruhani'ye itidal tavsiye ettim.

Süleymani kendini ispat etmiş bir isimdi. Şu anda bir ülkenin bir devletin en üst kademesindeki bir komutanını tabii ki öldürmek herhalde karşılıksız bırakılmaz diye düşünüyorum. Bu bölgedeki gerginliği maalesef arttıran bir adım olmuştur. Bizler hep Suriye'de anlattık, konuştuk.

8'inde Sayın Putin buraya geliyor. Bütün konuları, bölgesel ve aynı zamanda Türk akımıyla ilgili konuları enine boyuna masaya yatıracağız.

Biz o akşam Trump ile bir görüşme yaptık, 4-5 saat sonra bu olay patlak verdi. Demek ki mesele planlanmıştı. Haberi alınca şok olduk. Trump'a itidal çağrısında bulunmuştum. Türkiye sadece bölgenin istikrar adası değil bölgedeki istikrarın da teminatıdır. Bu bilinçle davranıyoruz, özellikle sürekli diplomasiye dikkat çekiyoruz. Diplomasiyi öne çıkarmamız lazım.

LİBYA İLE DOĞU AKDENİZ MUTABAKATI

Öncelikle şunu söyleyeyim, biz bu işte dersimizi çok çalıştık. Bu işin süreci bu dönemde değil başbakanlığım döneminde 2010'a kadar dayanır. Libya ile bugün yaptığımız anlaşmanın daha geniş kapsamlısını Kaddafi döneminde adımını attık.

Şimdi tabii biz ortada bu karışıklar var bizim de oradan bir tecrübemiz var artık bunu çözmemiz lazım dedik. Libya sahili ile bizim sahil kıta sahanlığı anlaşmasını yaparsınız. Uluslararası bir hak ve deniz hukukuna uygun en ufak bir sıkıntı söz konusu değil.

İşin kara boyutu ayrı. Şu anda karada Libya'da petrol, doğal gaz çıkarılıyor zaten.  Bizim bu anlaşma yaptığımız yere biz yine uluslararası şirketleri yanımıza alabiliriz. Akdeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip olan biziz. Bu attığımız adımdan kimler rahatsız oluyor bu önemli. Özellikle tabii Yunan ve Rum ikilisinin bizi Akdeniz'e hapsetme planları bozuldu.

Biz devlette bir anlaşma yaptık. Siz Hafter ile çalışıyorsunuz. Hafter'in bir hukuki karşılığı yok. Darbeci sıfatıyla bulunan birisidir. Meşru hükümetle biz çalışıyoruz. Hem diplomasiyi öne çıkaracağız hem de diyaloğu teşvik edeceğiz.

Benim burada teşekkür borcum var. Tezkere ile alakalı olarak sayın Bahçeli'ye ve heyetine ortaya koydukları tavır sebebiyle teşekkür ediyorum.  Ana muhalefet partisi, Türk askerine 'lejyoner' diyecek kadar alçalıyor

TÜRK ASKERİ NE ZAMAN GİDECEK?

Türk askeri Libya'ya peyderpey gidiyor, korgeneralimiz görev yapacak.. İşin koordinasyonunu bizim üst düzey askerlerimiz yapacak. Amaç meşru hükümetin ayakta kalması. Bizim anlaşmamızı zedelemeyecek.

Ana muhalefetin söyleminde çelişkiler var. Orada olup asker göndermemek gibi bir şey olabilir mi? Türkiye orada yok diyor, Türkiye'nin orada olması için tezkere konusu gündeme gelince niçin tezkereyi desteklemiyorsun. Libya'ya girişin tarihsel bir arka planı var.

Talep var, talep karşısında oraya gidiyoruz.

Suudi Arabistan bizim Libya ile ilgili çıkardığımız tezkereden rahatsız oldu. Türkiye'nin Libya'daki meşru hükümetinin seni davet etmesi rahatsız ediyor. Suudi Arabistan'ın bizi kınamasını asla kale almıyoruz.

İDLİB'DE SÜREN REJİM SALDIRILARI

Suriye'de Rusya ile olan mutabakatımız çok daha farklı. Dün olan olay. 40 tane fidan İHA tarafından vuruldu. Vuran Hafter. O bir cani. Putin ile yaptığımız mutabakatta burada sivil öldürülmesine izin vermeyeceğiz. Rejim, sivil katliamını devam ettiriyor. Suriye'deki insanları bırakamayız. "Gelin bir plan yapalım ve burada ateşkesi sağlayalım" dedik. Sayın Putin ile bunu görüşeceğiz. Temennim o dur ki ateşkesi sağlayalım ve bombalar sivillerin üzerine inmesin.

SURİYE'DE GÜVENLİ BÖLGE SÜRECİ

Yarın Merkel ile görüşmem var. Yarın Merkel ile yapacağım görüşmede İran, Irak bu olayı konuşacağız. Berlin sürecinde Libya'yı masaya yatıracağız. Bizim biliyorsunuz dörtlü zirvemiz vardı. Putin de katılmıştı. Şimdi yeni bir aktör Boris Johnson. Şubat ayı içerisinde dörtlü zirveyi İstanbul'da yapacağız.

ABD VE RUSYA İLE MUTABAKAT

Sözlerinde dursalar bölge temizlenecekti. Münbiç meselesinde Amerika'dan bu sözü almıştık ama başaramadı. Rusya ile yaptığımız görüşmede şu an sabırla orayı takip ediyoruz.

ABD İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİ

ABD ile ilişkilerde yani zor bir dönemden geçtiğimizi inkar edemeyiz. Telefon görüşmelerimizde falan güzel görüşmeler yapıyoruz ve umutlanıyoruz da doğrusu. Bu ilişkiler mevcut, burada bir sıkıntı yok. Sadece ikili ilişkilerimizin durumunu değil bölgesel ve küresel meseleleri sık sık değerlendiriyoruz. Sayın Trump aleyhinde bir azil süreci yürütülüyor. Türkiye'yi hedef tahtasına oturtan yaptırımları reddediyoruz. S400 sistemleri bizim tedariğimizin gerçek tehditlere karşı milli gereksim ihtiyacımıza karşı. Biz egemen bir ülkeyiz. Bunu Trump'a anlattık, kendisi de bize hak verdi. Şimdi bu adımları atarken son yaptığımız telefon görüşmesinde aynı temennisini yine söyledi. Dedi ki biz bunları çözeceğiz. Nasıl mücadele verdiğimi biliyorsun dedi. Kongrede aleyhimize yaptırım teşebbüsleri sürerse Türkiye'nin gerekli cevabı vereceğini söyledik.

TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİ

İlk arkadaşlar bu tasarımını getirdikleri zaman hakikaten bu tasarım bana ayrı bir heyecan vermişti. Bir defa şimdi 5 babayğit derken kararlılıkla attık. Bu 5 babayiğit ülkemizde hatırı sayılı önemli iş adamları. 5 babayiğit bu işe girdik. Atılan adımlarda da gerek CEO olan arkadaşımız yurt dışında kendini ispatlamış. 5 ayrı tasarımda da hakikaten şu anda 3 tasarım ortaya çıkmış vaziyette. Benim favorim lacivert. İçinde hakikaten rahatlık var, konfor var. Ben mesela şu anda boyuma rağmen içinde rahat oturabiliyorum. Hız noktasında baya iyi bir konumda. Bu yılın sonu itibariyle testte daha ileri adım atmış olacaklar.

OTOMOBİLİN FİYATI

Halkımızın cebini inşallah sıkıntıya sokmadan alabileceği otomobil noktasında olacak diye düşünüyorum. O olmazsa sürümden kazanma felsefesi yürümez.

KANAL İSTANBUL

Burada önemli iki faktör var. Bunlardan bir tanesi bu işin planlaması yapılmıştır. Bunun en önemli şeyi bu plan, proje. Burada biz yap işlet devret ile yapabiliriz. İki, milli bütçeyle yaparız.

Neler söylemiyorlar ki, burada su sıkıntısı olacak. Açık açık bunu anlatmaya devam ediyoruz ve en sonunda gerekirse sadece bu konuyu ele alan bir sunumu yapacağım.

Derdimiz bu niye var, önümüzde Boğazımız var. İstanbul boğazının ne tür sıkıntılar yaşadığını geçmişten bu yana biliyoruz. Ne için bizim Boğazımızdan devasa petrol gemileri geçsin. Benim Asya ve Avrupa yakamı tehdit eden bir konuda gereği neyse yaparız. Biz bir facia yaşadık. 7 ay boyunca bu tanker yandı. Biz bunlara engel olmazsak yarın daha büyük bir facianın gelmeyeceğini kim garanti edilebilir. Kanal İstanbul'da böyle bir sıkıntı söz konusu olmayacağı gibi biz adeta biz yeniden İstanbul'u çevrecilik ve şehircilik projesi olarak inşaa edeceğiz.

Boğaz farklılık arz ediyor. Yeni inşaa edeceğimiz yerde ise tedbirlerimizi biz bütün olumsuzluklara karşı alıyoruz. Boğaz'dan sadece hafif kuru yük gemileri geçecek. Can ve mal güvenliği sağlanmış olacak. Yeni bir uluslararası su yolu sağlanmış olacak.

Montrö sadece Boğaz'ı bağlar. Burası Montrö'nün dışında olan bir şey. Şu anda bizim Kanal İstanbul'umuz ise yeniden inşaa ettiğimiz bir projedir.

"FAİZ SEBEP ENFLASYON NETİCEDİR"

2008 ekonomik krizi olduğu zaman ben o zaman bir çıkış yapmıştım, bu kriz bizi teğet geçer demiştim. Şu anda parti kurma çalışması yapan bazı arkadaşlar benim yanımda olanlar karşı çıkmışlardı. Çünkü talimatı IMF'ten alıyorlardı. Ve inandığımı ben de kararlı bir şekilde sürdürdüm. Bunlar faizciydi. Ben faizlerin devamlı düşürülmesini istiyorum. Faiz sebeptir enflasyon neticedir ve doğru orantılıdır. Faizi düşürdükçe enflasyon da düşer.