Erdoğan'ın Sevmediği Dergiden yine Cumhurbaşkanı'nı Kızdıracak Sözler

Ekonomim gazetesi köşe yazarı Osman Ulagay, bugünkü yazısında dışarıdan gelecek sıcak para beklentilerine değindi. The Economist ve Bloomberg'deki yorumları köşesine taşıyan Ulagay, Erdoğan’ın Batı ile ciddi siyasi sorunlar yaşamasının risklerine değindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, İngiliz The Economist dergisine tepki gösterdi. Erdoğan, "Operasyon aygıtlarının milli iradeye parmak sallanmasına izin vermeyeceğiz" demişti.

Ekonomim yazarı Osman Ulagay, "Mehmet Şimşek’in izlediği yol ve Erdoğan döneminde asli görevini yapamaz hale gelen TCMB’nin başına ciddiye alınabilecek bir kişinin getirilmesi, saçmalama döneminde Türkiye’den uzak duran uluslararası finans çevrelerinin de dikkatini çekti" diye başladığı yazısında yabancı sermayenin Türkiye'ye gelip gelmeyeceği sorusuna yanıt aradı.

Yazının ilgili bölümleri şöyle:

* THE ECONOMİST’İN KAYGISI Londra’da yayınlanan ve iki milyona yaklaşan bir okur kitlesine hitap eden Economist dergisinin son sayısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yıllarca süren etrafa hesapsızca para saçma ve harcama dönemini kapatarak TCMB’nin faizleri hızla artırmasına izin vermesinin olumlu bir adım olduğu belirtiliyor ama Türkiye’de 12 aylık enfl asyonun Kasım ayında % 62 uyarısıolduğu hatırlatılıyor. The Economist ayrıca Erdoğan’ın dış politikada attığı adımların da Batı dünyasında kaygıyla izlendiğini belirterek, “Erdoğan’ın Batı ile ciddi siyasi sorunlar yaşaması halinde, ekonomideki olumlu gelişmelerin Türkiye’ye uzun vadeli yatırım çekmeye yetmeyeceğini” vurguluyor.


* BLOOMBERG’İN UYARISI Dünyada yaygın izlenen Bloomberg International da Erdoğan’ın daha önce TCMB başkanlığına getirmiş olduğu Nacı Ağbal’ı, uluslararası piyasalarda yaratmış olduğu olumlu izlenimi hiçe sayarak bir gece yarısı görevden aldığını hatırlatarak, Türkiye’ye uzun vadeli yatırım yapmayı düşünenlerin bütün bunları hesaba katacağının altını çiziyor. Bloomberg’e göre Erdoğan’ın Türkiye’ye uzun vadeli yatırım çekmek için para politikasına hiçbir zaman karışmayacağına dair inandırıcı bir söz vermesi de büyük önem taşıyor. TCMB’nin gelecek hafta açıklayacağı faiz kararı kuşkusuz önemli ama tutarlı bir faiz politikasının sorunu çözmeye yetmeyeceğini de unutmamak gerekiyor.