Ertuğrul Özkök: Bir MOSSAD müdürü ve bir İranlı generalden gelen çarpıcı bilgiler...

Ertuğrul Özkök yazdı; Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?

DünyaErtuğrul Özkök: Neler oluyor neler; bir MOSSAD müdürü ve bir İranlı generalden gelen çarpıcı bilgiler 
Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?
10 Ocak 2025 07:00

Güncelleme: 10 Ocak 2025 06:12
-
A
+


Aşağıda aktaracağım bilgilerin hepsini direkt üst düzey bir MOSSAD müdürünün ağzından aldım.

Ötekini de çok üst düzey ve halen görevde olan İranlı bir generalden.

Hem de Suriye’yi en son terk eden İranlı general bu…

İkisi de çok ilginç şeyler anlatıyor.

Dün İsrail’den “Türkiye’nin bölgede yükselen etkisine karşı alınacak tedbirlerle ilgili toplantılar yapıldığı” haberleri geliyordu.

O nedenle bölgede neler olup bitiyor tam anlamak için istihbarat kaynaklarına dikkatle bakmak gerekiyor.

Bugün işte bunu yapmaya çalışacağım.

MOSSAD İstihbarat Daire Başkanı’ndan başlıyorum
Önce MOSSAD yetkilisinden başlayayım.

Görevi tam olarak şu:

“Eski MOSSAD İstihbarat Daire Başkanı…”

Adı Zohar Palti…

Ayrıca İsrail Savunma Bakanlığı’nda Siyasi-Askeri Şube Başkanlığı görevi yapmış.

Golani Piyade Tugayı’nda istihbarat subaylığı da var.

Yani hayatı istihbarat işinde geçmiş.

Zohar Palti
Bu MOSSAD elemanına nasıl ulaştığımı da açıklayacağım
 2017 yılında MOSSAD’daki görevinden ayrıldı.

Şu anda yine Savunma Bakanlığı’nda terörle mücadele konusunda aktif bir görevde…

Yani, Arap Baharı, İbrahim Anlaşmaları, Suriye iç savaşı, İran nükleer programı ve onu izleyen dönemleri aktif görevde bizzat izlemiş bir insan.

Şu anda İsrail’in istihbarat analizlerinde hâlâ çok etkili bir isim.

Birazdan aktaracağım bilgileri işte direkt ondan aldım.

Diyeceksiniz ki, “Sen evinde oturan eski bir gazeteci olarak MOSSAD’ın bu kadar kilit isimlerinden birine nasıl ulaşabiliyorsun?”

Bende gizli saklı hiçbir şey yok.

Yazının sonunda onu da açıklayacağım:

Ama önce, Orta Doğu dediğimiz bir kapkara bataklıkta işler nereye gidiyor, onunla ilgili çok ilginç bazı bilgileri, direkt MOSSAD’dan alalım.

Hizbullah lideri Nasrallah’ın büyük bir hatası hayatına mâl oldu
(*) “Lübnan Hizbullah’ının lideri Nasrallah’ın en büyük hatası İsrail’i tanıdığını sanmasıydı. Hiç tanımıyordu. İsrail halkının kutuplaşması ve bölünmesini yanlış okudu. 7 Ekim İsrail’i bölecek zannetti. Oysa 7 Ekim’deki Hamas saldırısından sonra iç politikanın hiçbir ağırlığı kalmamıştı.

(*) İran’ın bölgedeki en etkili müttefiki oydu. Trendleri, gelişmeleri etkileyecek güçte bir bölgesel liderdi. Bölgeyi tanıyordu ama İsrail’i tanımıyordu. İsrail’i okuyamamak onun hayatına mâl oldu. Netice olarak İran bölgedeki en istikrarlı ve en dengeli müttefikini kaybetti.

(*) Nasrallah yıllar boyunca Arap dünyasını İsrail'e karşı kışkırtmayı başardı. Ama İsrail’e karşı 40 yıl boyunca harcadıkları milyarlarca dolarlık askeri güç de yerle bir oldu.”

Nasrallah
Bugün itibarıyla bizim için ‘şeytan cephesi’ dağıldı
(*) “Bugün geldiğimiz nokta şu: 2000’lerin başından itibaren İsrail’in etrafında oluşan ‘şeytan cephesi’ dağıldı. Esad Rejimi çöktü. İran yerden yere füze kabiliyetinin çok büyük bölümünü kaybetti. Bize gelen bilgilere göre hava savunma sisteminin büyük bölümü de imha edildi. Hizbullah çöktü.”

İsrail pager patlatma gibi operasyonu devletler düzeyinde de yapabilir

(*) “Bu dönemin en çarpıcı operasyonlarından biri ‘Hizbullah pager’ları operasyonuydu. Tabii ki size bu operasyonun çok gizli ayrıntılarını vermeyeceğim. Ama şunu söyleyeyim. Bu tür operasyonlar 3-10 yıllık bir çalışmanın sonucudur. Daha önemlisi şu. İsrail’in bu tür operasyonları, daha da geniş ölçekte, mesela devletler düzeyinde yapma kabiliyeti de var.”

Bu sözlerdeki tehdit unsuru da açık:

“Bu yöntemleri sadece terör örgütlerinin temsilcilerine değil, devlet yöneticilerine de uygulayabiliriz” demeye getiriyor.

Bence felakete yol açabilecek bir ihtimâl…

Kısa süre sonra İsrail, lazerli savunma sistemine sahip olacak
(*) “İsrail ve Amerika yıllar boyunca milyarlarca dolar yatırım yaparak devasa bir ‘savunma şemsiyesi’ kurdu. Demir Kubbe, Davud Sapanı ve ‘Ok’ bunların üçü. Asıl önemlisi yakın bir zaman içinde ‘lazer önleyici’ teknoloji ile bütün savunma sistemimizi upgrade edeceğiz.

(*) Bunun anlamı şu: Eğer bir gün İran nükleer saldırı yapmaya kalkarsa, atacakları füzeleri nasıl havada karşılayacağımızı biliyoruz. Ama benim görüşüm şu. İran nükleer füzelerini yakalayabileceğiz diye onların nükleer silah yapmalarına izin vermemeliyiz.”

Bölgedeki ‘isyancıların’ yeni hedefi Ürdün olacak
(*) “Bugün geldiğimiz nokta nedir? İsrail hâlâ endişeli. Ama bu endişesinin nedeni Suriye’de olup bitecekler değil. Asıl endişemiz bu gelişmelerin Ürdün’deki istikrarı nasıl etkileyeceğidir.

(*) Şu İsrail için en önemli şey Ürdün ve Mısır’la barış anlaşmalarıdır. Bu iki ülke geçmiş 20 yılın en istikrarlı unsurlarıdır. Eğer bu gelişmeler bu iki ülkeyi de karıştırırsa, kendimizi çok çalkantılı bir durumda buluruz.

(*) Şu an kendilerine ‘direnişçi’ diyen bazı gruplar Ürdün’deki rejimi devirmeye çok istekli. Bu tehlikenin farkında olmamız gerekir. Suriye’deki   varlığını kaybeden İran şimdi nereye yönelecektir ona bakmamız lazım.”

İsrail Ordusu
Ürdün, İsrail için ileri derece stratejik ülke
(*) “Kimseyi paniğe kaptırmak istemiyorum ama Ürdün konusundaki gelişmeleri izleyebilmek için büyük bir kaynak ayırmamız gerektiğine inanıyorum. Çünkü Ürdün bizim açımızdan birçok nedenden dolayı çok önemli. Filistin meselesi, Körfez ülkeleriyle ve Suudi Arabistan ile ilişkiler açısından derin bir stratejik öneme sahip.”

Hiç kuşkusuz Suriye, Erdoğan’a çok büyük bir güç sağladı
(*) “Şu sırada Erdoğan’ın orantısız bir güç kazandığı açık. Şu an için onun gerçek hedefinin ne olduğunu bilemiyorum. Ortada yeni bir gerçek var, bu yeni gerçeklik konusunda kafamda birçok soru var.”

BAE emiriİ ‘MZB’, İsrail ile neden dost olmak istedi? 
(*) “MBZ (Muhammed bin Zayed El Nahyan Birleşik Arap Emirlikleri Emiri) ilginç bir lider. Bizimle dost olmak istemesinin nedeni yüksek teknoloji konusunda işbirliği. Amacı güvenlik meselesi değil, yapay zekâ, istihbarat teknolojisi ve sahip olduğumuz teknolojik patentlere sahip olmak.”

Bütün ülkeler Tel Aviv’e uçuşları kaldırırken devam eden iki şirket
(*) “Bir düşünün. 7 Ekim’den sonra bütün ülkelerin hava yolları Tel Aviv’e uçuşları durdurdu. Amerikan havayolu şirketleri de uçuşları kesti. Ama iki hava yolu şirketi Tel Aviv’e uçmaya devam etti. Biri Birleşik Arap Amirlikleri’nin Etihad’ı, öteki Fly Dubai. Amerikalılar bizimle dostluklarını unuttular ama Ethiad ve Fly Dubai stratejik bir tercih yaptı.”

İbrahim Anlaşmaları henüz 3 yıllık ama 7 Ekim krizinden etkilenmedi
(*) “Arap ülkeleri ile ilgili önemli bir bilgi daha vereyim. İbrahim Anlaşmaları henüz 3 yaşında. (İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Sudan, Fas arasındaki iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan anlaşmalar). Daha henüz başında tarihin en büyük krizi ile karşı karşıya kaldılar. Şu an itibarıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan bu anlaşmaları askıya almadılar. Bence bu çok önemli bir şey. Suudi Arabistan ve Endonezya henüz bu anlaşmaya gelmedi ama. Ama onlarla da büyük bir ekonomik gelişme var.”

Önümüzdeki 20 yıl Gazze ve Batı Şeria’da birlikte yaşamayı unutun
 (*) “7 Ekim saldırısı burada Araplarla birlikte yaşama hayalini bitirdi. Önümüzdeki 20 yıl boyunca Gazze ve Batı Şeri ile birlikte yaşama hayalini unutun.”

İsrail-ABD
İran saldırısında yaşanan James Bond filmi gibi olay
 (*) “Nisan ayında İran’ın İsrail’e saldırısı sırasında neler yaşandı? O saldırı sırasında İsrail Hava Kuvvetleri ile CENTCOM (ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı) arasındaki iş birliği inanılmazdı. Böyle bir şey ancak James Bond filmlerinde görülebilirdi. Bazı insanlar Amerikalıların gücünü tam anlayamıyor. İsrail istihbaratı ile paylaşılan istihbarat ışığında İran’ın saldırmak üzere olduğunu öğrendiler. Orta Doğu’daki bütün muhataplarını arayıp şunu söylediler: ‘Arkadaşlar iki saat içinde Orta Doğu şemalarında tek bir sivil uçuş olmayacak.’ O andan itibaren Orta Doğu üzerindeki bütün radarlar boştu. Havada tek ‘dost uçak’ yoktu. Radarda görünen bütün uçan nesneler ‘düşman’ sayıldı. Bu da İran’dan gelen bütün İHA ve füzelerin kolayca tanınmasını sağladı.”

Eski MOSSAD İstihbarat Daire Başkanı’na nasıl ulaştım?
Evet, MOSSAD’ın eski İstihbarat Dair Başkanı’nın anlattıkları bu kadar.

Bu bilgileri nasıl elde ettim sorusuna gelelim.

Bu öyle gizli saklı, özel kanallardan edindiğim bir bilgi değil.

Açık istihbarat bilgisi…

Yani herkesin ulaşabileceği bilgiler bunlar.

Zohar Palti, bunları 7 Ocak günü, yani geçen salı, Nadav Perry adlı bir gazetecinin podcast yayınında anlattı.

Ayrıca yazılı olarak da sitesine koydu.

İsteyen herkes girip orijinalini oradan okuyabilir.

Nadav Perry, İsrailli freelance bir gazeteci. Arap dünyasının en tanınmış medyalarından biri alan Al Monitor’de de yazılarını yayınlıyor.

MOSSAD müdürünün sözlerini bir propaganda gibi de okuyabilirsiniz, faydalı bilgi olarak da
Peki nasıl değerlendireceğiz MOSSAD’In bu eski üst düzey istihbarat başkanının sözlerini?

İsterseniz “İsrail propagandası yapan bir konuşma” olarak görebilirsiniz.

İsterseniz, İsrail’in önümüzdeki dönemde Orta Doğu’ya ait analizleri nedir bunu anlamak için okuyabilirsiniz.

Böyle okuduğunuz taktirde bu konuşmada bizi çok yakından ilgilendiren bazı somut bilgileri de görebilirsiniz.

İsterseniz bunları alt alta yazayım:

“Ait” istihbarat teşkilatından gelen 8 istihbarat alt alta yazılınca

(*) İran ve Lübnan Hizbullah’ı uzunca bir süre kendine gelemeyecek durumda.

(*) İran’ın hava savunma sistemi ve kendini en güçlü hissettiği “Ground ta Ground” yerden yere füzeleri büyük ölçüde tahrip edildi.

(*) İran’ın ve öteki cihatçı örgütlerin bundan sonraki hedefi Ürdün olabilir.

(*) Körfez ülkeleri, Suudi Arabistan ve Fas arasındaki iş birliği 7 Ekim sonrası Gazze krizinden fazla hasar almadan çıktı.

(*) Biz henüz “çelik kubbemizi” tamamlayamadan İsrail “lazer kubbeyi” kurmaya doğru gidiyor.

(*) İsrail, eski bir yetkilisinin ağzından bölgedeki bütün ülkelerin liderlerine üstü örtülü bir tehditte bulunuyor: “Elimizde Hizbullah’a yaptığı pager tarzı operasyonları devlet düzeyinde de yapabiliriz.”

(*) Erdoğan’ın Suriye olayından güçlenerek çıktığını kabul ediyorlar, ancak tam hedefleri konusunda henüz bilgiye sahip değiller.

(*) Türkiye’de muhalefet İsrail ile ilişkilerin kesilmesi için alabildiğine baskı yaparken Körfez ülkeleri uçuşlara bile devam ediyor.