Eski Bakanı isyan ettiren açıklamalar
Mustafa Cumhur Ersümer yaptığı açıklama ile geçtiğimiz günlerde yerel ve ulusal medyada yayınlanan “Çanakkale’mize DSİ tarafından son 17 yılda 18 baraj ve 7 gölet” şeklindeki habere tepki gösterdi...
57. Hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Mustafa Cumhur Ersümer yaptığı açıklama ile geçtiğimiz günlerde yerel ve ulusal medyada yayınlanan “Çanakkale’mize DSİ tarafından son 17 yılda 18 baraj ve 7 gölet” şeklindeki habere tepki gösterdi. Ersümer, “17 yılda yaptıklarını iddia ettikleri 7 göletin tamamının yapımı, ihalesi, temeli, açılışı ve hizmete alınması, 2002 öncesidir, yani son 17 yılda dönemlerinde yapılmış tek bir gölet söz konusu değildir. Bununla birlikte 17 yılda yapılan 18 baraj değil, sadece 5 barajdır. Herkesi kör sağır ve hatta dilsiz sananların düştüğü bu duruma çok üzülüyorum” ifadelerini kullandı.
Mustafa Cumhur Ersümer, geçtiğimiz günlerde yerel ve ulusal basında yer alan açıklamalarda ve sosyal medyada da tartışılan beyanlarda ‘Çanakkale’mize DSİ tarafından son 17 yılda 18 baraj ve 7 gölet’ şeklindeki haberlere şu cümlelerle tepki gösterdi:
“Bu haberde tarih yok, adı ne yok, yeri ne belli değil. Herkes gibi ben de bu uydurma açıklamaları hayretle karşıladım, nasıl olur da neden ihtiyaç duyulur da gerçekler böylesine tahrif edilir, bu hangi aczin ifadesidir? Herkesi kör, sağır kabul etme cesaretinin dayanağı nedir, diye merak ettim. Birileri çıkar da gerçekleri ifade eder mi acaba diye de bekledim ama yine iş başa düştü. DSİ Balıkesir Bölge Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinin ilgili sayfasında Balıkesir ve Çanakkale ilinde mevcut baraj ve göletlerin ekteki listesi yer almaktadır.
“17 YILDA 18 DEĞİL, 5 BARAJ YAPTINIZ”
Bu listeye itibar eder incelersek; 23 baraj diye belirlenmiş, yapının bir çoğunun eğer DSİ’nin kriterleri bilgimiz dışında değiştirilmiş değilse baraj değil gölet olduğunu görürüz. Gölet olarak ihale edilmiştir, gölet olarak temeli atılmıştır ve inşaa edilmiştir ve gölet olarak hizmete alınmıştır. ancak bu listeler oluşturuluyorken bazı göletler baraj olmuştur. nedendir, nasıldır buna niye ihtiyaç duyulmuştur, anlamak ve anlatmak mümkün değildir. Bu boyutta bir yanlışlık da yapılabilir değildir. Ayrıca, baraj veya gölet, her ne ise, bunlardan sadece 5 adedinin 2002’den sonra gündeme girdiğini görürüz. Yani 17 yılda yapılan 18 baraj değil, sadece 5 barajdır, yani sanırım dilleri sürçtü; bizden önce 18 baraj yapılmış biz de 5 baraj yaptık, diyeceklerken ‘17 yılda 18 baraj yaptık’ diye koskoca Genel Müdürü konuşturmuşlardır. Bu baraj bölümü, bir de gölet bölümü var ki daha vahimdir.
“17 YILDA YAPILAN TEK BİR GÖLET YOK”
Şöyle ki 17 yılda yaptıklarını iddia ettikleri 7 göletin tamamının yapımı, ihalesi, temeli, açılışı ve hizmete alınması 2002 öncesidir. Yani son 17 yılda dönemlerinde yapılmış tek bir gölet söz konusu değildir. Bir yandan her zaman söylediğim gibi herkesi kör sağır ve hatta dilsiz sananların düştüğü bu duruma çok üzülüyorum, diğer yandan dört yıl boyunca Bakanlığıma bağlı görev yapmış DSİ Genel Müdürlüğüwnde ülke genelinde ve Çanakkale’miz özelinde açtığımız altın sayfalara bakıp hayıflanıyorum. Neyse ki kim ne derse desin siz değerli hemşehrilerim neyin ne zaman yapıldığını, nasıl yapıldığını bizzat yaşayarak biliyorsunuz.”
DSİ GENEL MÜDÜRÜ MEVLÜT AYDIN NE DEMİŞTİ
Marmara'nın ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Çanakkale'de, ziraatın daha da gelişmesi için son 17 yılda kente çok önemli yatırımlar yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, 461,88 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip 18 baraj ve 7 gölet inşa ettiklerini açıkladı. Çanakkaleli vatandaşların ve çiftçilerin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin öneminin çok fazla olduğunu belirten Aydın, Çanakkale'nin su kaynaklarını değerlendirmek için bütün ilçelere yeni baraj ve göletler inşa ettiklerini, şu anda 6 baraj ile 3 göletin yapımının sürdüğünü söyledi.
Son 17 yılda inşa edilen sulama projeleri hakkında da açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, "Tamamlanan 27 sulama tesisleri ile 424.423 dekar, kısmi olarak 7.060 dekar arazi olmak üzere toplam 431.483 dekar arazi sulamaya açılmıştır. Böylece çiftçilere yıllık 331 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. Marmara'nın münbit topraklarını sulamaya açıyoruz. Çanakkale'miz için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 271,240 dekar araziyi sulayacak 5 adet sulama tesisi inşaat safhasındadır. Bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Çanakkale zirai üretimde ülkemize büyük katkı sağlayacaktır. Sulama projeleri, vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi Milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır" dedi.