Eurovision'un gerçek amacı ne? Eurovision'u en çok kazanan ülke..
Avrupa Yayın Birliği (EBU)'nun her yıl Avrupa ülkeleri arasında düzenlediği dünyanın ünlü ve uzun soluklu şarkı yarışmasıdır.
1956′da başlayan Eurovision macerası, San Remo Şarkı Festivali'nde doğdu. 24 Mayıs 1956′da İsviçre'nin Lugano kentindeki Kursaal Theatre'da gerçekleştirilen ilk gecede Hollanda, İsviçre, Belçika, Almanya, Fransa, Lüksemburg ve İtalya yarıştılar.Gecenin birincisi Lys Assia nın söylediği "Refrain" şarkısı ile İsviçre oldu.
Eurovision Şarkı Yarışmasının yapılmasında ana amaç ülke televizyonları arasında ortak canlı yayın yapabilme kabiliyetini gerçekleştirme ve kaliteyi arttırmaktır.
Bugüne değin İrlanda tam 7 kez birinci olarak en çok kazanan ülke oldu. En çok ev sahipliği yapan ülke ise 5 birinciliği bulunan Birleşik Krallık'tır. Tam 8 defa ev sahipliği yapmıştır.
Türkiye 1 kere bu yarışmada 1. liğe ulaşmıştır.
Bu durumdan dolayı Sertab Erener'e teşekkür ediyoruz. EBU'nun tahminine göre Eurovision, her yıl ortalama 400 ile 600 milyon izleyici tarafından izlenmekte ve bu sayı her yıl giderek artmaktadır.
Ülkelerin çoğu Eurovision'a göndereceği şarkıyı seçmek için her yıl ulusal yarışma düzenliyor ve şarkının belirlenmesi için halk oylamasına başvuruyor. Buna karşın bazı ülkeler doğrudan sanatçıyı seçerek beste siparişi vermeyi tercih ediyor.
Televote, 1997′de ilk kez uygulamaya konulan ve 2003 yılından itibaren de yarışmaya katılan tüm ülkeler için zorunluluğu olan bir kural. 2004 yılında katılım önceki yıllara göre yüksek olduğu için, 12 Mayıs' ta yarı final ve 15 Mayıs'ta final olmak üzere, Eurovision tarihinde ilk kez iki aşamalı olarak gerçekleştirildi.
Avrupa'da olmamalarına karşın, Eurovision Şarkı Yarışması Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Hong Kong, Kanada, Meksika, Mısır, Ürdün, Vietnam, Yeni Zelanda ve Zimbabve'de yayımlanıldı. 2000′den itibaren, Eurovision internette de yayımlanıyor.