Eyalet tartışması Evet oylarından 2 puan götürdü

Cumhuriyet tarihinin 7. anayasa referandumu yönetim sistemi değişikliğiyle sonuçlandı ve sandıktan 1.3 milyon oy farkla 'evet' çıktı. Referandumda 'evet'ler yüzde 51.4, 'hayır'lar yüzde 48.6 oy oranına ulaştı.

1923'ten bu yana uygulanan parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişi öngören 18 maddelik anayasa değişikliği kabul edildi.

'Evet' cephesindeki AK Parti ve MHP'nin son seçimde aldığı toplam oy yüzde 61.4'ü buluyordu. Dün bu toplamdan 10 puanlık kayıp yaşandı. İstanbul, Ankara ve İzmir'in yanı sıra Hatay, Çanakkale, Adana, Denizli, Antalya, Mersin, Zonguldak gibi illerin tercihi 'hayır' oldu.

EN YÜKSEK EVET OYU BAYBURT'TA

Referandumda en yüksek 'evet' oyu yüzde 81.67 ile Bayburt, en 'yüksek' hayır oyu ise 80.42 ile Tunceli'den çıktı. Oy sonuçlarına bakıldığında 13 büyükşehir 'evet', 17 büyükşehir 'hayır' tercihi yaptı. Referandum sonuçlarında dikkat çeken başka bir durum ise geçersiz oyların sayısındaki artış oldu. 1 Kasım 2015 seçimlerinde 697 bin olan geçersiz oy sayısı dünkü anayasa referandumunda 847 bin 537'ye yükseldi.

İŞTE REFERANDUMDA DİKKAT ÇEKEN SONUÇLAR

Türkiye, 7 yıl aradan sonra 7’nci anayasa referandumunu gerçekleştirirken seçmene ilk kez sistem değişikliği soruldu. Hazırlanan 18 maddelik anayasa değişikliğinin oylandığı ve Türkiye’nin 94 yıllık yönetim şeklinin değişmesi anlamına gelen bu referandumda 1.2 puan farkla ‘evet’ oyları önde çıktı. Türkiye seçmeni, yönetim sistemi değişikliğine yüzde 51.4 ‘evet’, yüzde 48.6 ‘hayır’ dedi. Evet oyları 1 milyon 293 bin oyla öne geçti. Türkiye Cumhuriyeti’nin 30 Ekim 1923’te kurulan ilk hükümetinden bu yana uygulanan ‘Cumhurbaşkanı-Başbakan ve Bakanlar Kurulu’ şeklindeki parlamenter sistem, 94 yıl sonra ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ olarak adlandırılan başkanlık sistemiyle değiştirildi.

AK Parti’nin MHP ile uzlaşarak TBMM gündemine getirdiği, CHP ve HDP’nin muhalefet ettiği başkanlık paketinin en çok tartışılan konularını, “Rejim değişikliği, tek adamlık, cumhurbaşkanına federasyon kurma yetkisinin verildiği iddiası, 18 yaşa milletvekili verilmesi ve milletvekili sayısının 600’e çıkarılması” oluşturdu.

SÜRPRİZ YAPAN İLLER

Aynı heyecan, seçim günü de sürdü ve evet oylarının önde çıkmasıyla sonuçlanan oylama analiz edildiğinde, seçimin sürprizi İstanbul ve Ankara oldu. AK Parti’nin büyük önem verdiği ve kampanyanın son iki günü yoğun çalışma yaptığı bu iki ilde ‘hayır’ oyları önde çıktı. Bu illerde yüzde 2.4’lük farkla hayırlar öne geçti. 1 Kasım seçim sonuçlarına göre, bölgelerde oy sonuçlarında belirgin bir değişiklik olmazken, bölgesel dengeleri bozan iller oldu. Hatay, Çanakkale, Adana, Denizli, Antalya, Mersin, Zonguldak gibi iller, beklenenin aksine tercihini “hayır”dan yana kullandı. Referandumda, en yüksek evet oyu yüzde 81.67 ile Bayburt, en yüksek hayır oyu ise yüzde 80.42 ile Tunceli’den çıktı. 13 büyükşehir evet, 17 büyükşehir hayır tercihi yaptı.