Faik Öztrak: Gelir Dağılımının En Bozuk Olduğu İkinci Ülke Türkiye
CHP'li Faik Öztrak, Türkiye'de gelir dağılımı bozukluğu oranının çok yüksek olduğunu belirterek, Türkiye'nin Rusya'dan sonra dünyada bu oranın en bozuk ikinci ülke olduğunu bildirdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, gelir dağılımının çok hızlı bozulduğunu söyledi. Öztrak, "Türkiye bu oran yüksek. Rusya’dan sonra dünyada bu oranın en bozuk olduğu ikinci ülke" ifadelerini kullandı.
CHP Ekonomi Masası heyeti, Trabzon'da bir otelde düzenlenen toplantıda, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları, sanayi kuruluşları ve esnaf temsilcileriyle bir araya geldi.
Toplantıda konuşan Öztrak, 2020 yılında dünyanın küresel bir salgınla karşı karşıya kalındığını belirterek, "Covid-19 salgını tüm dünyayı ve bizi de önemli ölçüde vurdu. Baktığınız zaman bu salgınla birlikte Türkiye ekonomisi çok ciddi bir buhran içine girdi. Aslında son 3 yılın ortalama büyüme oranlarına baktığınızda 2017'den itibaren ortalama büyüme hızlarının sürekli aşağı doğru gittiğini görürüz" ifadelerini kullandı.
"DÜNYADA EN YÜKSEK FAİZE SAHİP 7. ÜLKEYİZ"
Öztrak, şunları kaydetti:
"Dünyada en yüksek faize sahip 7'nci ülkeyiz. Buna karşılık yüzde 17,5 enflasyon ile en büyük enflasyona sahip 14'ncü ülkeyiz. Yani faizi artırmışız, gelebileceğimiz yere kadar gelmişiz, ekonomide enflasyonu da düşürememişiz. Neden, çünkü Merkez Bankasına güven yok, hükümete güven yok. Merkez Bankası başkanını 9 ayda bir değiştirirseniz. Bu dünyada anlaşılır bir şey değil. Merkez Bankaları tüm dünyada istikrar müesseseleridir. Merkez Bankası ile uğraşmak şu anda da devam ediyor. Merkez Bankasında alt, üst, orta ne kadar yönetici varsa hepsini gönderiyorlar. Neye güvenip gönderiyorlar. Dünya yeni bir dalgaya hazırlanıyor. Küresel sıkıntıların daha da artma ihtimali var. Bugün dünyanın her yerinde Uluslararası Para Fonu diyor ki sosyal huzursuzluk bekliyorum. Bütün bunlarla karşı karşıyayken, hiç umurunuzda değil birtakım şeylerle Merkez Bankasının bütün yönetimini değiştiriyoruz. Bu Merkez Bankası ile siz bu mücadeleyi nasıl yapacaksınız. Bir gecede 100'e yakın yöneticiyi görevden alabiliyorsunuz. Bu tablo bu kriz aslında hepimizin cebini boşalttı. Bundan önceki Merkez Bankası Başkanı 128 milyar dolar nerede diye araştırdığı için 18 Mart'ta görevden alındı. Türkiye, parası kendi ligindeki ülkeler arasında en fazla değer kaybeden ülke. Bu kararlar bizim paramızı pul etti. Kredi geri ödememe risk primleri aldı başını gidiyor. Dünyada Brezilya'dan sonra en yüksek risk primi bizde. Türk ekonomisinde ciddi bir ısınmanın olduğu buradan anlaşılıyor. Bunun sonucunda Türkiye'ye istediğimiz nitelikli yabancı sermaye gelmiyor. Bırakın gelmemesini gayrimenkulü hariç tuttuğunuz zaman Türkiye'den sermaye çıkıyor, kaçıyor."
"GELİR DAĞILIMI ÇOK HIZLI BOZULDU"
"2017’den itibaren 3 yıllık ortalama büyüme hızlarının aşağı doğru gittiğini görüyoruz" diyen Öztrak, şöyle devam etti: "Tek adam parti devleti sistemine geçtikten sonra milli gelirimiz tam 243 milyar dolar azaldı. Bir ekonominin başarısını ne kadar adama iş sağlayabildiği ile ölçersiniz. Böyle bakınca 2 yılda 2 milyon insan işini kaybetmiş. Gerçek işsiz sayımız 10 milyon olmuş. Umudunu kaybedenler dahil işsizlik yüzde 30’a dayanmış. Bu arada gelir dağılımı çok hızlı bozulmuş. Yoksul sayısı 2011’de 15 milyonken 2020’de 18 milyona dayanmış. En varlıklı yüzde 1’in toplam servetten aldığı paylara bakınca, Türkiye bu oran yüksek. Rusya’dan sonra dünyada da bu oranın en bozuk olduğu ikinci ülke.
"TÜRKİYE'NİN ÇOK ÖNEMLİ BİR POTANSİYELİ VAR"
Türkiye'nin önemli bir genç nüfus potansiyeline sahip olduğuna değinen Öztrak, "Aslında Türkiye'nin çok önemli bir potansiyeli var. Bunlardan bir tanesi genç nüfus. Bakan nüfusun, bakılan nüfusa oranı hala artmaya devam ediyor. Buna dünyada demokratik fırsat penceresi deniyor. Bu fırsat penceresini iyi değerlendiren ülkeler hızlı büyümeye ulaşıyor" diye konuştu.