Fatih Portakal’dan İstanbul Havalimanı eleştirisi: Yolcu için pratik değil
Tüm fazları tamamlandığında 200 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak İstanbul Havalimanı, 100 gündür hizmette.
Dünyanın en büyük havalimanı olacak, Türkiye ekonomisi şahlanacak diye duyurulan İstanbul Havalimanı, olumlu olumsuz bir çok tepki aldı.
Gazeteci ve Fox Ana Haber sunucusu Fatih Portal da sosyal medya hesabından yeni havalimanıyla ilgili olumlu ve olumsuz düşüncelerini paylaştı.
İşte o paylaşım:
Yeni havalimanı #İstanbul’dayım. İlk defa kullandım. Tek kare fotoğraf elbet çok bir şey anlatmayacaktır. Birden fazla fotoğraf olsa da netice değişmeyecek. Önemli olan yolcu olarak gözlemim ve hissiyatım ne? Paylaşmak istiyorum.
Önce olumlu hissettiklerim:
Çok büyük ve modern, yataya yayılmasi iyi bir şey, altyapı ve teknolojisi kuvvetli hissediyorsunuz, şehir içinde olmaması bir avantaj, sıkıştırılmış alanlar yok, ferah.
Her yer temiz, pak. Işıl ışıl, gecesi mutlaka daha cezbedicidir. Köhnelik yok. Dutty freesi bol çeşitli, fiyatlar uygun.
Şimdi olumsuz düşüncelerim:
Cok büyük olduğu için epey yürüyorsunuz. Yürümeyi seven biri olarak sıkıntı duymadim. Ama acelem olsa sıkıntı yaratır. Labirent gibi kocamaaan bir alan, yolcu için pratik değil. Uçak için de aynı durum yaşanıyor.Park yapmak için teker koyduktan sonra 23 dk yol kattetti.
Döndü, düz gitti, yine döndü, yine düz gitti, hep bunları yaptı. Kıyaslama yapayım net anlayacaksınız: Uçak, İzmir’den 40 dk’da teker koydu, kabin içinden ayrılmak 30 dk’yi geçti. Maliyet hesabı yapılmıştır mutlaka!
Şehrin epey dışında olduğu için ulaşım #Atatürk kadar kolay değil şu an. Toplu ulaşım sistemi bitirildiğinde ancak hızlı ve kolay ulaşım sağlanabilecek. Yerli turist için ucuz degil; bir filtre kahve, yanında tost 37,5 tl idi. Ama... Lezzetliydi.
Kulesi dışında mimarisinin dikkat çeken bir tarafı yok. Nasıl derseniz? Müteahhit işi derler ya aynen öyle. Yolcu ve vergi veren bir Cumhuriyet yurttaşı olarak ‘Cumhuriyet’in zafer anıtı’ olarak nitelendiriliyorsa böyle bir yer, kendine has, farklı bir çizgisi olması beklenir. Mesela Cumhuriyet’in hikayesini anlatacak bir mimari yaratıcılık gibi...
Farklı ve farkındalık yaratabilecek türden. Ve tabi burayı yapanlara devletin yolcu garantisi vermesi. Eksik tarafı devlet tamamlayacak. Yani bizler.
Burayı gördükten sonra sorum şu: Bilbordlarına yazdırıldığı gibi övünmek için alan olarak büyük yapmak mı daha verimli olurdu ya da ufak ölçekli mütevazi bir 3 havalimanı yapıp ulaşılabilirliği ve verimliliği yüksek tutmak mı daha fazla fayda sağlardı? Tercih meselesi...