Hasan Ali Kaldırım’ın 10 milyon lira kaptırdığı isim nikâh şahidi çıktı
ARALARINDA Fenerbahçeli Hasan Ali Kaldırım’ın da olduğu onlarca kişiden kâr payı vaadiyle 100 milyon lira toplayan üç ortakla ilgili savcılığa yapılan suç duyurusu başvurusu çarpıcı iddialar içeriyor.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Bürosu’na sunulan ve çok sayıda kişinin şikâyetini içeren dosya bir dizi belgeye dayanıyor.
Toplanan paraların listesinden, alınan gayrimenkullerin tapularına, yatarılan paraların dekontlarından, üç isim arasındaki yazışmalara değin bir çok bilgi ve belge savcılığın soruşturma dosyasına girdi. Dosyadan edinilen bilgilere göre Metin K., Oktay G. ve Adem T. 2014 yılı sonunda ‘hac ve umre bileti işi’ne girdi. Üçlü temasa girdikleri kişilere, bir hava yolu şirketi ile sözleşmeleri olduğunu öne sürdü. Sisteme dâhil edilecek kişilere yaptıkları iş anlatıldı.
TOPLU HAC BİLETİ ALIYORUZ
Bir havayolu şirketinden düşük fiyata toplu hac ve umre bileti alındığı, her bir biletten 300 Euro kazanıldığı anlatıldı. Sisteme girmek isteyen kişiden 27 bin TL talep edildi. 27 bin TL sisteme ‘bir paket’ olarak kaydedildi. 27 bin TL alınan kişiye 36 gün sonra 4 bin TL verildiği öne sürüldü. Yakın çevre ile başlayan bu süreç zaman içinde genişledi. Sisteme giren, yakın akrabalarını ve çevresindeki kişilerin de sisteme dâhil olmasını ön ayak oldu. Sisteme yeni üye getiren kişi, yeni üye üzerinden de komisyon aldı.
Üç ortak Üsküdar Çengelkey’deki küçük bir ofiste başladıkları işi 2015 yılında daha da büyüttü. İşlerin büyümesi ile birlikte Üsküdar Vaniköy’de iki katlı bir yol yalısı kiralandı. Lüks otomobiller ve özel şoförler ile birlikte sisteme üye olanların sayısı daha da katlandı. Bölgede yaşayan bir görgü tanığının ifadesi ile Vaniköy Caddesi’ndeki yalıya, poşetler içinde para getirenler oldu.
27 BİN LİRAYA 36 GÜNDE 4 BİN TL
2015’in sonuna doğru da üç isim, iş yaptırdıkları bir mimar vasıtası ile futbolcu Hasan Ali Kaldırım ile de tanıştı. Ünlü futbolcu da bir süre sonra sisteme dahil oldu. Hürriyet’in ulaştığı listelerin birinde çok sayıda kişinin ismi yer alıyor. Kimden ne kadar para alındığı ve ne kadar kâr payı ödeneceğini gösteren listede Kaldırım’ın da adı yer alıyor. Kaldırım’ın isminin karşısına 540. 000 TL +80.000 TL yazıyor. 540 bin TL, Kaldırım’ın her biri 27 bin TL olan 20 paket ile sisteme girdiği, 80 bin TL ise, 20 pakete karşılık 4’er bin TL'der Kaldırım'a ödenecek kâr payına denk geliyor.
PARALARI ALDI NİKÂH ŞAHİDİ OLDU
Kaldırım’ın verdiği tutarın yüksek olması nedeniyle ünlü futbolcuya, sahip oldukları gayrimenkule ipotek koyması sağlandı. Kaldırım’ın, Adem T.’ye ait Ümraniye’deki bir gayrimenkule ipotek koyduğu anlaşılıyor. Edinilen bilgiye göre Kaldırım ile üç ortak arasındaki ilişki giderek güçlendi. Kaldırım birkaç kez Vaniköy’deki yalıya da gitti. Kaldırım’ın, Ağustos ayı başındaki düğünü için davetiyeleri de bizzat yalıya götürdüğü öğrenildi. Kaldırım’ın düğününde nikâh şahidi olan isimlerden biri de yüklü miktarda para verdiği üç ortaktan biri olan Metin K.’ydı.
TOPLANAN PARALARA GAYRİMENKUL ALDILAR
Savcılık dosyasında yer alan belgelere göre üç isim, toplanan paralarla İzmir, Malatya, Ankara, Kocaeli ve İstanbul’da 70 kadar gayrimenkul satın aldı. Ayrıca, bir hamburger zincirinin yanı sıra ünlü bir giyim markası ve kuruyemiş firmasının da bayiliği alındı. Ümraniye’deki bir AVM’de şubeler açıldı; Darıca’daki bir AVM’de bir sinema salonu işletmeye alındı.
MAFYANIN DA PARASI GİTTİ
Kâr payı vaadi ile kurulan sistem 2016’nın ikinci yarısından itibaren tıkanmaya başladı. Ödemelerin yapılamaması ile birlikte hacizler gelmeye başladı. İcra takibi yapan isimler arasında yalının sahibi iş kadını A. B. K. de yer aldı. 22 Kasım tarihli icra takibi ödenmeyen 22 bin dolarlık kira nedeni ile yapıldı. 25 Kasım 2016’ya gelindiğinde ise üç isme de ulaşılamadı. Çok sayıda alacaklı Vaniköy’deki yalıya gitti ancak kimsenin olmadığı görüldü. Sisteme para kaptıranlar arasında bir mafya grubunun da yer aldığı öne sürüldü. Üç isme ulaşılamayınca mafya üyeleri, şirketin diğer çalışanlarını darp ettiği iddia edildi.
GAYRİMENKUL ALDI ZARARI KAPANDI
Sisteme en çok para kaptıran isimlerden Hasan Ali Kaldırım adına etkili bazı isimlerin devreye girmesi ile sorun çözüldü. Kaldırım’a, Kartal’da buluna lüks bir projeden 4 lüks gayrimenkul verildi. Benzer şekilde Metin K.’nın Malatya’da bulunan birkaç gayrimenkulü de yine Kaldırım’a devredildi. Aralarında büyük bir inşaat şirketinin yöneticisi M.G. ile armatör N. Y.’nin yanı sıra çok sayıda kişi ise paralarını alamadı. M.G.’nin sisteme 1 milyon 80 bin TL yatırdığı öğrenildi.
TAPULAR KISA SÜREDE EL DEĞİŞTİRDİ
Ulaşılan tapu kayıtlarına göre şüpheliler, topladıkları paralarla satın aldıkları 70 kadar gayrimenkulü ise bir hafta içinde üçüncü kişilere devretti. Savcılığa yapılan başvuruda söz konusu tapuların üzerinde tedbir konulması talep edilirken üç şüpheli hakkında da yakalama kararı çıkarılması istendi.
İLGİM YOK PARALAR ADEM’E YATIRILMIŞ
Edinilen bilgilere göre şüphelilerden Oktay G. bir süre önce yurt dışına gitti. Metin K. ise savcılığa verdiği ifadede: “Benim şikâyet edilen olayla hiçbir ilgim yoktur. Müştekiler Adem T. adına bankaya para yatırmış. Suçlamaları kabul etmiyorum. Benim ve şirketimin dolandırıcılıkla ilgisi yok” dedi. Metin K., Hürriyet'in soruları üzerine yaptığı açıklamada ise, tek sorumlulun Adem T. olduğunu öne sürerek "Adem T. isimli önceden de tanıdığım şahıs, eş dost ve çevremizden de bizi kullanarak para aldı" dedi.
O FOTOĞRAF ŞAKA AMAÇLIYDI
Hürriyet’in ulaştığı Adem T. ise “Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Dolandırıcılık amacı ile kimseden para almadım” dedi. Adem T., önünde desteler halinde paranın bulunduğu fotoğrafı için ise “Şaka amaçlıydı o” şeklinde konuştu.
100 MİLYON LİRA TOPLADILAR
Savcılık dosyasını takip eden avukatlardan Enes Küçükkılınç, konu ile ilgili ''Şüpheliler hakkında nitelikli dolandırıcılık ve suç örgütü kurma, yönetme suçlarından soruşma sürüyor. Örgüt üyeleri bir havayolu şirketi ile hac ve umre bilet organizasyon işi yaparak sadece zinciri oluşturmuş ve piyasadan 100 milyon TL para toplayarak kayıplara karıştı. Yüzlerce kişi yıllarca biriktirdikleri bütün birikimlerini ev ve arabalarını satarak bu suç örgütünün zincirine dâhil olmuş. İnsanlarımızın kısa zamanda zengin olma vaatleriyle bu ve benzeri saadet zinciri oluşumlardan uzak durmaları gerekir. Bu işin hukuken sonuna kadar takipçi olacağız'' dedi.
Hürriyet